da się wszystkim zrobić zdjęcia kwestia chęci i okiełznania warunków panujących na ślubie-weselu. Posiadam Sigmę 50/1.4 i jest to moje podstawowe szkło, do tego 135/2L i na pare kadrów z kościoła Zenitar 16/2.8
da się wszystkim zrobić zdjęcia kwestia chęci i okiełznania warunków panujących na ślubie-weselu. Posiadam Sigmę 50/1.4 i jest to moje podstawowe szkło, do tego 135/2L i na pare kadrów z kościoła Zenitar 16/2.8
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Bardziej "od czasu" kiedy to kupią 1dx. Wtedy to nawet i noc nie straszna![]()
dokladnie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
podobnie miało być z 5d2 wiec sceptycznie podchodzę do tej nowej zabawki dla bogatych chłopców. Jak na razie widziałem filmiki gdzie głównym atutem było te 14 fps bodajże a sampli z generowanych obrazków jak nie ma tak nie ma
Ostatnio edytowane przez arrow ; 07-12-2011 o 11:31 Powód: Automerged Doublepost
Canon FF
Witam Forumowiczów. Przebrnąłem przez ostatnie 230 stron tego wątku. Pozwoliło uzyskać to jakieś odpowiedziPojawiło sie jednak także pare wątpliwości.
Fotografuje już od paru lat i ostatnio poczułęm powołanie w kierunku fotografii ślubnejNa chwile obecną dysponuje :
50d
Sigma 17-70 2.8-4.0 OS HSM
C 70-200 4.0
430EXII
Pomysł jest następujący :
- sprzedać sigme
- zamiast tego kupić C17-40
- kupić stałki C28 oraz C85
- za rok przejść na FF
Powyższy zestaw ( najbliży rok bez FF, zatem na jednym body ) ma mi pozwolić stworzyć zręby porfolio i rozbudować warsztat. Kiedy uznam, iż moje umiejętności pozwalają dostarczyć odpowiedniej jakości produkt, już z 5d oraz obencym 50d (backup) fotografować już odpłatnie.
Na chwile obecna budżet nie pozwala na bardziej ambitne modyfikacje sprzętu. Będę wdzieczny za komentarz czy wybór stałek jest odpowiedni?
Pozdrawiam
Wybór stałek jak najbardziej odpowiedni. 28 1.8 sam mam oraz 85 1.8 to dwa nie odstępne szkła dla mojego body. Sam jeszcze przymierzam do kupna jakiegoś zakresu od 17 --> lecz z tym na razie się wstrzymuję.
A ten gostek nie gardzi lampkami i nieźle na tym wychodzi. A na sprzęcie mu nie zbywa. http://digitalprotalk.blogspot.com/
Dosiego roku 2012 Micles i wszyscy forumowicze.
Felix
Rzadko pisuje na jakichkolwiek forach ale tym razem nie mogłem się oprzeć.
Jeśli używasz 50D to do zdjęć w pomieszczeniach przydało by się coś takiego jak C16-35 f/2.8 - mimo, że trochę mydli na pełnej dziurze.
Jeśli zamierzasz przejść na FF to z kolei wskazany jest instrument o ogniskowych 24-70, w miarę jasny. Piszę instrument, bo nie koniecznie musi to canon.
W Kościele przyda się coś dłuższego, z większym zakresem ogniskowych (dla crop-a powinno wystarczyć C17-55 f/2,8 IS lub podobny jasny - nie zawsze będziesz miał zgodę na lampę! + ew. 100 f/2.0 - ale to już wg. uznania i potrzeby.
Dodam jeszcze, iż osobiście znam człowieka, który z dobrymi wynikami robi śluby eos-em 20D i gdy oglądam efekty, wcale nie uważam, że FF coś mogło by zmienić w jego zdjęciach.
Pamiętaj, że do ślubu możesz spokojnie używać obiektywu o mniejszej rozdzielczości optycznej (lekko mydlącego) - rzadko kto robi ze zdjęć ślubnych duże powiększenia.
Do takich zdjęć, które ktoś mógłby chcieć powiększyć i oprawiać w ramki, użyjesz jasnej stałki o ogniskowej od 60 do 120 dla APSC i odpowiednio dłuższej dla FF i prawdopodobnie będzie to w plenerze.
Poza tym zadziwia i przeraża mnie "odwaga" ludzi przyjeżdżających na ślub z jednym body!
Sam zastanów się jak byś się czuł i zachował gdyby fotografowi na Twoim ślubie popsuł się aparat i nie miałby on żadnego zapasu...
Ostatnio edytowane przez nietonie ; 31-12-2011 o 23:31
--
To fakt że z aparatem może być różnie, ale dobrze mieć zapasowe body zawsze pod ręka, raz miałem problem, całe szczęście tylko na przygotowaniach ale zbytnio nie było czasu na szukanie przyczyny dlaczego aparat nie chce zrobić zdjęcia. Okazało się ze to była wina karty pamięci.
Czy FF będziesz robić lepsze zdjęcia, ciężko ocenić, z pewnością wyższe używalne iso.