Strona 973 z 1000 PierwszyPierwszy ... 473873923963971972973974975983 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 721 do 9 730 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Zakładając że chcesz użyć lampy, oświeć mnie, Wuju, jakim cudem tak jej użyjesz że doświetli ci równo wszystkie plany w kościele? Jeżeli nie wpuścisz odpowiedniej ilości światła zastanego do czego potrzebne jest albo jasne szkło albo wysokie iso albo bardzo często jedno i drugie to błysk lampy doświetli Ci tylko pierwszy plan i kawałek drugiego. Są fotografowie którzy tak robią, fotoziutki się ich zazwyczaj nazywa. Też nie potrzebują jasnych szkieł. Czy może chcesz pięknie zamrozić błyskiem pierwszy plan jak czasy są za długie? Efekt będzie średni przy tej mocy błysku. Pomijam fakt że bardzo często kościoły są zabytkowe i jest zakaz robienia zdjęć z lampą i pomijam też fakt jak błyskający fotograf zwraca na siebie uwagę.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 21-11-2011 o 12:57
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    To wtedy używasz lampy, Luke.
    No patrz i wtedy nie musiałbym robić w fotoksiędze czarnych kart jako podkładu, robiłoby za nie niedoświetlone o 4EV tło zdjęć. Genialne!
    Zawsze możesz wyznaczyć nowe trendy w foto ślubnej. Sprzedaj wszystkie szkła. Piątkę też, bo FF to przecież przesada. Kup 1100D, sigmę 18-200 i studyjną lampę 1200Ws z generatorem. Pracuj na f11 ISO1600. Będziesz ulubieńcem wszystkich cioci Józi w całym kraju
    Zamiast albumu możesz dać jedno zdjęcie z kościoła robione 18mm przy f11 właśnie w formacie np. 100x70cm młodzi będą mogli rozpoznać wszystkich gości (którzy załapią się na błysk lampy oczywiście), na pewno będą zachwyceni
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pierwsza rzecz - to naucz się trochę szacunku do osoby z którą rozmawiasz. Przyda Ci się na spotkaniach z klientami.

Po drugie - są różne sytuacje i różne sposoby wybrnięcia z nich. Nie sprowadzaj problemu to poziomu absurdu, bo nie każdy kościół jest tak superciemny jak byś chciał do udowodnienia swojej tezy. Właściwie to takich, w których kombinacja - nie wiem - ƒ/2,8, 1/60 sekundy, 3200 ISO to jest za mało - jest niewiele.

Po trzecie - jak już masz tak superciemny drewniany kościół, to delikatne błyśnięcie pierwszego planu pozwoli uzyskać jako taki odcień skóry u ludzi. Chyba, że wolisz mieć balans bieli ustawiony dla światła zastanego wewnątrz, a przez okna czy drzwi mieć wpadającą głęboko niebieską poświatę.

Miasto
    wawa

Domyślnie

Pierwsza rzecz - to naucz się trochę szacunku do osoby z którą rozmawiasz. Przyda Ci się na spotkaniach z klientami.
    Wybacz lekki sarkazm ale nie jesteś osobą która w spokojny i zrównoważony sposób wyraża swoje opinie. Dostosowuję się tylko do rozmówcy, braku szacunku w tym nie ma. Przestaniesz wyrażać swoje zdanie w ironizujący sposób sugerujący adwersarzowi że jest idiotą, przestanę odpowiadać w tym samym stylu.

Po drugie - są różne sytuacje i różne sposoby wybrnięcia z nich. Nie sprowadzaj problemu to poziomu absurdu, bo nie każdy kościół jest tak superciemny jak byś chciał do udowodnienia swojej tezy. Właściwie to takich, w których kombinacja - nie wiem - ƒ/2,8, 1/60 sekundy, 3200 ISO to jest za mało - jest niewiele.
    A wiesz o tym na podstawie własnego doświadczenia? Z resztą to nieistotne ile ich jest. Jasną stałkę przymkniesz jak masz ochotę i warunki pozwalają, w drugą stronę to nie działa. Nie jestem fanatykiem używania papierowych GO, jak nie muszę to nie używam natomiast zdarzają się takie sytuacje w których zoom sobie nie poradzi i na nie fotograf też musi być przygotowany.

Po trzecie - jak już masz tak superciemny drewniany kościół, to delikatne błyśnięcie pierwszego planu pozwoli uzyskać jako taki odcień skóry u ludzi. Chyba, że wolisz mieć balans bieli ustawiony dla światła zastanego wewnątrz, a przez okna czy drzwi mieć wpadającą głęboko niebieską poświatę.
    To wszystko prawda ale bez żadnego problemu można sobie z tym poradzić w postprodukcji. Nie błyskam w kościołach i już, pomijając kwestie techniczne, lampa przeszkadza w liturgii a mi przeszkadza przeszkadzanie w liturgii.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Nie rozumiem jednej rzeczy tutaj. Skoro przy 1.2 czy nawet 1.4 nie ma wcale takiej małej GO to skad się wzięło pojęcie bokeh? Nie wierze, że tylko dla 0.95 ???

Przykład? Obiektyw ustawiony na powiedzmy 'ciemne' 1.8 (co by za jasny nie był)
    Osoby stoja w rzędzie jedna obok drugiej a my robimy ujęcie z mniej więcej boku. Jak zatem uzyskać ostrość dla 4 osób aby były na pierwszym planie przy takim obiektywie?

Ja miałem taka sytuację i przy 2.8 ostrość już uciekała. Oczywiście jak zrobię z większej odległości nie ma problemu, ale wtedy nie mówimy o piwerwszym planie...
    U mnie 5.6 załatwiło problem, ale niestety musiałem podnieść ISO i mozolić się w LR.

Pytanie dla 'jasno-okich' (1.8 i poniżej). Jak robicie takie zdjęcia?
    Może poprostu brak mi wiedzy i chętnie się naucze gdyż jak wspomniałęm jestem amatorem i napewno nie będę się tym profesionalnie zajmował...

Pozdrawiam...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    wawa

Domyślnie

Tak jak napisałeś, jasne stałki mają przysłony wyższe niż 1.6 i nikt nie zabrania ich użycia.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To powinieneś koniecznie zrobić ślub na przykład we wrocławskiej katedrze. Tam masz tak, że para młoda siedzi przed praktycznie nieoświetlonym ołtarzem, który znajduje się w nawie bez okien. Goście siedzą jakieś 10 metrów dalej, w części oświetlonej też beznadziejnie, ale wyraźnie jaśniej niż młodzi. Teraz zrób zdjęcie nawet z otworem ƒ/0,8 w taki sposób, aby uzyskać wymarzoną przez siebie zrównoważoną ekspozycję - nie korzystając przy tym z lampy. Nie da się. To czego wydajesz się nie rozumieć w tej dyskusji (poza kwestią trudności w uznaniu racji innych, co już kiedyś poruszałem w rozmowie z Tobą), to to, że otwieranie obiektywu nie jest radą na światło kiepskiej jakości. Jakaś skomplikowana obróbka też nie jest, bo chociaż teoretycznie można coś wyciągnąć ze zdjęcia w sytuacji jak powyżej lub innych, gdzie masz kiepskie światło zastane, to zdjęcie prawdopodobnie nigdy nie będzie wyglądało naturalnie (tak, wiem, że nie musi tak wyglądać).

A o moją praktykę i doświadczenie w tej materii radzę Ci się nie martwić. Od paru lat nie zrobiłem ślubu szkłem ciemniejszym niż ƒ/1,4, zawsze przynajmniej trochę przymkniętym, zawsze z lampą delikatnie doświetlającą pierwszy plan i z czułością bardzo rzadko wychodzącą poza 1600 ISO. Może miałem fuksa do jasnych miejsc. A może nie.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Nie na ślubie co prawda, ale robiłem zdjęcia na imprezie, w dość długim, niskim pomieszczeniu, w którym z jednej strony były dwa niezbyt duże okna, a z tyłu za miejscem akcji znajdowały się drzwi, przez które również wpadało światło z dworu. Wykorzystałem lampę błyskową stojącą sobie z boku w pewnej odległości ode mnie, skierowaną w sufit i odpalaną radyjkiem. Dało radę na f:5,6 i wyszło bardzo plastycznie i wszyscy się rozpoznali...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Miasto
    wawa

Domyślnie

W opisywanej przez Ciebie sytuacji prawdopodonie po raz pierwszy wyjął bym lampę w kościele. Nigdy nie twierdziłem że jasne szkła są remedium na światło marnej jakości, twierdziłem tylko i nadal twierdzę że są najsensowniejszym rozwiązaniem na światło w marnej ilości, nic więcej.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 21-11-2011 o 13:32

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Nadal się zastanawiam, jak sobie radzicie z GO przy tak jasnych obiektywach?

Na mój rozum trzeba się ograniczać do specyficznych ujęć.. Inaczej musi być nie ostro...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 973 z 1000 PierwszyPierwszy ... 473873923963971972973974975983 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów