Strona 966 z 1000 PierwszyPierwszy ... 466866916956964965966967968976 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 651 do 9 660 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Przez Was, dzisiaj mi się autentycznie śniło, że mi przestał działać aparat.
    To znak hehe.
    Tak na poważnie to ja poprostu nie rozumiem panów bez backupow. Biezecie za zlecenia sporo pieniazkow a szkoda wam starego 350d kupić od wypadku. Nie potraficie sie uczyć na czyichś błędach? Przecież mamy tu dziesiątki przypadków z życia wziętych. Używamy takich samych sprzętów i dotyczą nas te same problemy. Czy naprawdę warto liczyć na szczęście?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Myślę , że chyba każdemu kto dużo i długo fotografuje niekoniecznie zowodowo zdarzyła się awaria aparatu.
    Ślubne zdjęcia robię niezbyt często , ale zdarzyła mi się awaria aparatu Praktica MTL5. Pod koniec ślubu cywilnego padł mi aparat, niestety nie miałem drugiego. Szybciutko pobiegłem do brata po drugi i zdążyłem do kościoła na dalszą część ceremonii. Wprawdzie młodzi nie mieli kilku ujęć z USC, ale w sumie wszystko skończyło się szczęśliwie. Było to ok. 20 lat temu. Od tej pory jeśli trafi się ważne zlecenie zawsze mam 2 aparaty. Pomijam kwestie samopoczucia :smile:, ale fotografowanie dwoma aparatami bez konieczności przepinania obiektywów jest bardzo wygodne.
    W większości poradników fotograficznych dotyczących fotografii ślubnej autorzy zalecają 2, a nawet 3 korpusy +cyfrowy kompakt dobrej jakości.
    Takim ABC dla początkujących może być "Fotografia Ślubna w Praktyce" , autor Bill Hurter.
    Można czytać książki tematyczne i porady kolegów , albo uczyć się na własnych błędach .
    Pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Ale nie wiem po co na siłę próbujecie jednego z drugim nawracać. Przekonają się na własnej dupie o czym piszecie, to powstanie temat "Miałem zlecenie, ale nie mam zdjęć. Co robić?".

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

@Goomis

Tak, mam zarejstrowaną firmę i robię to legalnie Nie pisałem, też, że nie kupie 2 body. To plany na nowy rok wiec nie wiem czego się tak spinać. Wiem jaka to wygoda i bezpieczeństwo. Lecz chodziło o to że da się pracowac z jednym body

Pozdrawiam
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    @Goomis

Tak, mam zarejstrowaną firmę i robię to legalnie Nie pisałem, też, że nie kupie 2 body. To plany na nowy rok wiec nie wiem czego się tak spinać. Wiem jaka to wygoda i bezpieczeństwo. Lecz chodziło o to że da się pracowac z jednym body

Pozdrawiam
    Ja nie mówię, że się nie da. Tylko nie pisz, że drugie body i eLki to onanizm. elki może jeszcze w niektórych przypadkach się zgodzę, ale backup to konieczność, jeżeli bierzesz pieniądze za to co robisz.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

o onanizmie pisałem tylko i wyłącznie o obiektywach nie o body

Domyślnie

Crazy- takie tezy stawiają wyłącznie ci, którzy jeszcze nie dorobili się porządnego sprzętu, ale do niego zmierzają, bo to nie uniknione. Kupisz jedną elkę, potem drugą, nowe body (na 100% starego nie sprzedasz tylko zostawisz na wyśmiewany przez ciebie backup), to przekonasz się jaka jest różnica w komforcie pracy, o jakości nie wspomnę... A wtedy przejdziesz na ciemną stronę mocy i będziesz ganił żółtodziobów za brak odpowiedzialności, że na zlecenie chodzą z jednym aparatem... jeśli na poważnie myślisz o reportażu ślubnym, jest to kwestia roku, półtora - zakład...?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Lecz chodziło o to że da się pracowac z jednym body
    Oczywiście, że się da. Dopóki nie odmówi współpracy, potem może się nie dać
    Ostatnio edytowane przez MaD77 ; 12-10-2011 o 12:42 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

@MaD77

Piszesz tak jakby niczym innym oprócz eLki nie dało sie zrobić zdjęcia i nie będzie to równie komfortowe. Posiadam w swoim zbiorze eLke jak i innych producentów. Z każdego szkła jestem bardzo zadowolony. Jak słysze takie dyrdymały , że jak jakość to tylko L to śmiać mi sie chce. Za dużo na czytaniu testów spędzacie czasu widać, bo każdym szkłem można zrobić dobre technicznie zdjęcie. Zakład powiadasz, nie odczuwam już potrzeby posiadania go, a zajmuje sie tym dłużej jak rok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

@MaD77

Piszesz tak jakby niczym innym oprócz eLki nie dało sie zrobić zdjęcia i nie będzie to równie komfortowe. Posiadam w swoim zbiorze eLke jak i innych producentów. Z każdego szkła jestem bardzo zadowolony. Jak słysze takie dyrdymały , że jak jakość to tylko L to śmiać mi sie chce. Za dużo na czytaniu testów spędzacie czasu widać, bo każdym szkłem można zrobić dobre technicznie zdjęcie. Zakład powiadasz, nie odczuwam już potrzeby posiadania go, a zajmuje sie tym dłużej jak rok
    Nie do końca - wszystko zależy od postawionych wymogów jakościowych. Ja ostatnio coraz częściej drukuję A3+ (33x48 cm) i tutaj już widać różnicę. Oczywiście nie w ogóle - ale w szczegółach. Mam na przykład porównanie jak radzi sobie 35/2 i 35/1,4 - przy dużych otworach to pierwsze daje trochę słabszy detal, fioletowo-zielone aberracje i różne inne ciekawe drobiazgi, które niby można korygować odpowiednimi ustawieniami w ACR, można selektywnie odsycać etc.

Niemniej większy komfort mam przy pracy z obrazem ze szkiełek elkowych. Oczywiście tutaj jest podstawowa kwestia - kto ogląda zdjęcia, kto za nie płaci i komu na czym zależy. Ale tutaj rzecz jasna znowu do głosu dochodzi to na co się umówiły obie strony.

Osobiście uważam, że akurat w przypadku ślubów wybór droższych obiektywów to kwestia komfortu pracy i własnej - powiedzmy - próżności, a dopiero w dalszej kolejności jakości obrazu (bo tu klienci raczej rzadziej niż częściej robią duże powiększenia, a na tych mniejszych zwracają uwagę na duperele). Jeśli wziąć pod uwagę wszystkie możliwe czynniki to decyzja o zakupie najdroższej opcji zapada raczej po stronie fotografa (onanisty czy nie :-D ), niż wynika z rynkowej konieczności.

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Masz rację. Ja już dawno przestałem zwracac uwage na CA, winietowanie, ostrośc itp. Skoro mi to nie przeszkadza, klientowi jeszcze mniej, bo on i tak nie wie(nie wszyscy) czym fotografuję i jaki daje to efekt. Także wszystko można kuć na 2 strony Nie neguje tez eLek bo pracowałem na kilku i uważam, że to bardzo dobre narzedzia pracy, jednakże nie odczuwam ogromnej potrzeby ich posiadania.

Strona 966 z 1000 PierwszyPierwszy ... 466866916956964965966967968976 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów