Strona 948 z 1000 PierwszyPierwszy ... 448848898938946947948949950958998 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 471 do 9 480 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Dlatego optymalnie jest mieć dwa body z podpiętymi różnymi szkłami. Śluby robię tylko znajomym jak mnie poproszą i zawsze za darmo , bo uważam, że jeszcze długo się uczyć, zanim efekt będzie na tyle dobry, aby brać za to pieniądze. Zawsze zabieram dwie puszki, na jednej zazwyczaj jest 50/1.4 a na drugiej 24-70/2.8. Pozwala to w miarę swobodnie bez paniki ogarnąć imprezę nie rezygnując przy tym z "otrzaskanych" kadrów, bo może dla mnie są one nudne, bo mam ich dużo, ale młodzi chcieliby mieć takie w albumie - chociażby te wspomniane obrączki.
    Janmar, da się zrobić ślub jednym szkłem, chociażby nawet 70-200, ale to nie dla siebie się to robi i nie dla własnej galerii, ale dla ludzi, którzy często nie rozumieją sztuki i czasem ujęcia, które mnie urzekają i chciałbym robić tylko takie, nie robią na nich żadnego wrażenia. Dlatego zawsze wcześniej pokazywałem swoje galerie i pytałem czego oczekują i na tej podstawie, często ze sobą walcząć przy danym kadrze robiłem "oklepane" fotki.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ja może nietypowo ale 24mm jest dla mnie numerem 1 i nie wiem czy bym się niepokusił na tę ogniskową jako jedyną. Oczywiście z 85mm jest znacznie lepiej.
    Magia zdjęć

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Myślę,oczywista oczywistosc.Klient ma swoje prawa do tego za co sobie życzy zapłacić.
    Takze zgoda że powinno się wysondowac oczekiwania i przedstawic swoje wcześniejsze prace[te 35-ką też].Ale jak pisałem ja jestem poza zawodem.
    Nie poważyłbym bym się na forum ślubnym doradzać fachowcom,żyjącym z tego zawodu, znającym aktualne trendy,mody i oczekiwania rynku.
    Ale tu na forum sprzętowym na którym rozważamy zastosowanie i przydatność sprzętu do różnych celów,możemy być innowacyjni i tęskniący za realizacją wizji fotografii dla koneserów.Dla znawców fotografii i miłośników.Sprzętu którym zrobimy piękne oryginalne ujecia.Bo nie samym chlebem człowiek żyje.
    BTW.Spotykałem już ślubniaków którzy mogą stawiać swoje warunki i nie brak im klientów.I tego każdemu życzę.Ale nie osiągnie się tego bez obrony przed zaprzedaniem całkowitym Siebie,swojej fotografii.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    BTW.Spotykałem już ślubniaków którzy mogą stawiać swoje warunki i nie brak im klientów.I tego każdemu życzę.Ale nie osiągnie się tego bez obrony przed zaprzedaniem całkowitym Siebie,swojej fotografii.
    Każdy może mówić o swoich warunkach - na tym polegają negocjacje kontraktu, także jeżeli chodzi o zdjęcia ślubne. MP mówi, że chce to, to i to, a fotograf mówi, że do zlecenia potrzebuje tego i tamtego, a jego praca będzie wyglądała tak a tak. Takie podejście sprawia kłopot usługodawcom, którzy dopiero wchodzą na ten rynek, ale jest ono jedyne słuszne (przepraszam za sformułowanie), aby pracę wykonywać uczciwie i bez swoistego poświęcania siebie (nie tylko w sensie artystycznym, ale również w sensie zwykłego nie dorzucania do interesu z własnej kieszeni). No i oczywiście trzeba brać poprawkę na to, że na rynku, gdzie podaż przewyższa popyt trzeba umieć mimo wszystko iść na pewne ustępstwa. Jeśli chodzi o moje zdanie to zamiast rezygnować z czegoś własnego (czyli np. stylu pracy z jednym stałym obiektywem), łatwiej dorzucić coś dodatkowo w ramach usługi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nie jestem będac amatorem,fotografem ślubnym.Ale podziwiam zapał do kopiowania identycznych kadrów z ceremonii i traktowanie ich jako kanon.Wiem,wiem klient..ale kolejna identyczna para rąk z obrączką [rózniąca się tylko liniami papilarnymi]robiona 24-70 ,może nawet zabić oglądającego zdjęcia ślubne w galeriach.
    Cytując klasyka jest prawda czasów i prawda ekranu. W galerii żeby się oglądaczom nie nudziło możesz wstawić wszelkie dziwactwa. Natomiast dla PM możesz mieć identyczne zdjęcia z identycznymi kadrami. Ty o tym wiesz, ale dla nich jest to jeden jedyny komplet zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Myślę,oczywista oczywistosc.Klient ma swoje prawa do tego za co sobie życzy zapłacić.
    Takze zgoda że powinno się wysondowac oczekiwania i przedstawic swoje wcześniejsze prace[te 35-ką też].Ale jak pisałem ja jestem poza zawodem.
    Nie poważyłbym bym się na forum ślubnym doradzać fachowcom,żyjącym z tego zawodu, znającym aktualne trendy,mody i oczekiwania rynku.
    Ale tu na forum sprzętowym na którym rozważamy zastosowanie i przydatność sprzętu do różnych celów,możemy być innowacyjni i tęskniący za realizacją wizji fotografii dla koneserów.Dla znawców fotografii i miłośników.Sprzętu którym zrobimy piękne oryginalne ujecia.Bo nie samym chlebem człowiek żyje.
    Pozdrawiam.
    Oczywiście, że są tacy, ale pracowali na to na pewno bardzo długo.

Ja akurat jestem "dziwny" bo lubię 35mm za kąt patrzenia jaki daje, za uniwersalność, a wersję 1.4L za światło i wspaniały obrazek.
    Ale lubię też długie ogniskowe jak np. 85mm za perspektywę, separację od tła.
    Moim marzeniem jest 200/2 bo 70-200 @2.8 na 200mm bez IS jest czasem za ciemny.
    Podziwiam też tych którzy potrafią bardzo dobrze operować szerokim kątem np. takim 16-35mm na FF i używać go naprawdę z głową i z super efektem (rozbudowane wieloplany itp.) Ja nie potrafię (mam nadzieję, że jeszcze) ogarniać wszystkiego "na szeroko" i budować dobrych wieloplanów dlatego też często asekuruję się wąskimi kadrami.
    Ale uważam, że często wychodzą z tego dobre zdjęcia jak np. ciekawe spojrzenia młodych na siebie, młodej na obrączki na rękach ich obojga itp.
    A detale też często robię, rzadko trafiają one do albumu, ale na płytę owszem.
    Staram się to sukcesywnie zmieniać, na szczęście z racji wieku mam na to jeszcze czas (mam nadzieję :-D )
    Tak lubię i nie uważam, że powinienem się tego wstydzić, ani też tego, że uważam (póki co), że całość reportażu z całego dnia jakim jest ślub zrobiona 35mm byłaby dla mnie monotonna.
    (chyba, że np. wykonał by taki reportaż ktoś naprawdę świetny w temacie reportażu - nie wiem np. Tomaszewski to wierzę, że jego reportaż wykonany całkowicie 35mm nie byłby monotonny, no ale ten człowiek jest mistrzem ;-) )
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Doszedłem ostatnio do wniosku, że brakuje mi 35L. Jak tylko sprzedam 100tkę to pewnie powoli się będę zabierał za kupno. S85 to fajne szkiełko. Trafić dobrą 50tkę, czy to Sigmę czy Lkę, jest znacznie truniej niż dobrą 35L. Szkoda moim zdaniem na to nerwów. Myślałem, że 24L + 50 1.4 będzie ok, ale niestety często 24 L bywa za szeroko - np do życzeń, a nie ma miejsca na 50tkę, albo zbyt szybko się wszystko dzieje, żeby 50tka nadążyła. 50tka też często jest za wąsko do fotek grupowych, a 24ka za bardzo rozciąga. Nie, żebym marudził i próbował zwalić winę na sprzęt, ale 35tki zaczyna mi brakować, choć z ogniskowej 50mm tez pewnie nie zrezygnuję, ale byłaby używana w ostateczności.
    Niestety o niektórych sprawach człowiek musi przekonać się na własnej skórze, bo choćby przeczytał cały Internet dwa razy, to i tak przyzwyczajenia przychodzą wraz z użytkowaniem. Nie dla każdego idealnym będzie polecany zestaw.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Czaisz różnicę między sesją a reportażem?

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Mhm. Ja tez poszedlem pewnego razu na impreze z jednym szklem i wniosek byl jeden: jak ma byc to 1 body z 1 szklem to tylko 24-70. Stalki sa fajne jak sie ma dwa body.
    Zoom rozleniwia, stałka zmusza do większego skupienia, co służy kadrom. 35 można zrobić i zbliżenie i szerszy plan, trzeba się tylko ruszyć.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Zoom rozleniwia, stałka zmusza do większego skupienia, co służy kadrom. 35 można zrobić i zbliżenie i szerszy plan, trzeba się tylko ruszyć.
    To jest prawda. Ale jest też pewien minus takiego zbliżania się. Goście szybko się orientują, że Pan fotograf na kogoś poluje i "usztywniają się". Z biegiem godzin część gości się "rozluźnia" tylko niektórzy, aż za bardzo i wtedy na zdjęcie już nie zasługują

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    To jest prawda. Ale jest też pewien minus takiego zbliżania się. Goście szybko się orientują, że Pan fotograf na kogoś poluje i "usztywniają się". Z biegiem godzin część gości się "rozluźnia" tylko niektórzy, aż za bardzo i wtedy na zdjęcie już nie zasługują
    "Jeśli Twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko" - Robert Capa"

Że tak zacytuję Twoją własną stopkę.
    Zum wcale nie jest taki uniwersalny, jego uniwersalność można zastąpić kilkoma krokami, natomiast światła i związanej z tym plastyki nie zastąpi nic.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 948 z 1000 PierwszyPierwszy ... 448848898938946947948949950958998 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów