Strona 935 z 1000 PierwszyPierwszy ... 435835885925933934935936937945985 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 341 do 9 350 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

dziwne rzeczy piszecie

od zakupu 70-200 nie rozstaje sie z nim na 1 body w sumie , chyba ze bardzo ciemno to 85 , ale jak tylko sie wole zooma

w kosciele nie ocenione , zmienia sie ilosc perspektyw z ktorych mozna zrobic zdjecia , daje wiecej mozliwosci , do tej pory nigdzie az tak ciemno nie bylo , na sali roznie jak pogasza swiatla to albo ciut lampy albo zmiana juz na 85

plener z 70-200 bajka , nie wiem po co tu stalka i co ona ma dac , tu znow mozna sie kadrami/perspektywa pobawic bardziej , kat widzenia jest bardziej zmienny
    no comment...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    dziwne rzeczy piszecie

w kosciele nie ocenione , zmienia sie ilosc perspektyw z ktorych mozna zrobic zdjecia , daje wiecej mozliwosci , do tej pory nigdzie az tak ciemno nie bylo , na sali roznie jak pogasza swiatla to albo ciut lampy albo zmiana juz na 85

Próbowałem kiedyś focić tańce na sali przy użyciu 70-200 ze stabilizacją. Efekty faktycznie były ciekawe, ale zarysował się jeden poważny problem: w ciemnym pomieszczeniu z kolorowym oświetleniem estradowym trafienie z ostrością w punkt graniczyło z cudem. Tak więc zrobiłem te parę kadrów, po czym zamieniłem zooma (użytego tylko ten jeden raz w ciągu całego dnia) na "bezpieczniejsze" 35 lub 50 mm.

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

U mnie 70-200 to podstawowe szkiełko w plenerze , ale ja jestem stary i leniwy - nie chce mi się biegać , do tego 24-70 i fish. Trochę ciężka torba , ale komfort pracy nieoceniony. 85 w plenerze jest często za krótkie... od jakiegoś czasu stałki zostają w domu.
    Z kolei jeśli chodzi o repo 24-70 zostaje w domu , 70-200 bardzo rzadko ( tylko w dużych kościołach ) a do głosu dochodzą dwa podstawowe dla mnie szkiełka 35 i 85 które załatwiają 90% reportażu . Pozdrawiam
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Domyślnie

Powiedzcie mi, czy 30D jako backup dla 5D to dobre rozwiązanie, czy nie jeść 2 miesiące kolacji i dołożyć do 40D ?

Obecnie jadę na jednym 5D i wkładam do torby na zapas drugie pożyczone od brata, ale go nie używam. Wygodniej było by przewiesić drugie body na r-strapie. Na drugie FF jeszcze muszę poczekać, więc pozostaje niedrogi Crop z perspektywą odsprzedania w przyszłości.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

30d wystarczy

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

... spokojnie 30 wystarczy.
    ... jak kupiłem 135L 2,0 to 70-200 sprzedałem bez żalu - świetne do kościoła, na salę a na plener nieocenione... czasem to nawet tak że focę zamiennie z 24L i nic więcej nie potrzebuję...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Sorki, że tak późno ale ogólnie nie mam za bardzo czasu ;-)
    Tu jest link do paczki(~80MB):
    http://www.sendspace.com/file/r2iwt3

Import do JPG z RAW oraz rename i nic więcej nie ruszane.
    Instrukcja dla oglądającego:
    01-02 - ostrzone na numerki 33 i 34 na kasach
    03-04 - ostrzone na napis nikon na gablocie i przekadrowane
    05-06 - ostrzone na napis canon na gablocie i przekadrowane
    07 - bonus czyli C USM fi77 na pełnej dziurze z 24 i odrobiną 35 w tle :-P

Moje uwagi - widać odrobinę większą GO na 24.
    Przy zdjęciach "kas" na moje oko ostrość jest zbliżona, ew. lepiej na 24 ale może to być wrażenie spowodowane większą GO. Poza tym z 35 nie ma takiej poświaty na liczbach (aberracja, nie trafiłem dokładnie?)
    Najchętniej bym tą 24 przetestował na jakimś obiekcie z "drzewnym, kontrastowym" bokeh w tle bo w takich warunkach 35 potrafi czasem pokazać taką "kupę", że klękajcie narody.
    Ostrość na brzegach jest ok (mogę rozczytać plakietki więc uważam, że jest ok - tym bardziej, że jest to 1.4 i miejsca poza GO)
    W zdjęciach gablot widać dużą różnicę w perspektywie - w końcu to dystans ok 2-2,5m
    Gabarytem szkła są bardzo porównywalne, 24 jest trochę większa (również większy rozmiar filtra - 77 vs 72)
    Moja 35 ma gładką farbę a 24 taką bardziej "chropowatą". Znaczy widac takie jakby "płatki". Kumpel ma tak samo na 24-70L ja mam tak samo na 70-200/2.8L tyle, że biała farba.
    To tyle z takiego szybkiego 5min testu ;-)
    Dzięki... niezwykle pomocne... jednak uzupełnię zestaw o 35L ...
    Ostatnio edytowane przez GMHusky ; 05-08-2011 o 12:16 Powód: Automerged Doublepost
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Domyślnie

30D spokojnie da radę naprawdę bardzo fajna puszka mam ją teraz i jak chcesz wyśle Ci fotki na e-mail z 70-200L i 17-40L f/4 .
    Zastanawiałem się sam czy nie dołożyć do 40D ale wolałem kupić szkiełka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Próbowałem kiedyś focić tańce na sali przy użyciu 70-200 ze stabilizacją. Efekty faktycznie były ciekawe, ale zarysował się jeden poważny problem: w ciemnym pomieszczeniu z kolorowym oświetleniem estradowym trafienie z ostrością w punkt graniczyło z cudem. Tak więc zrobiłem te parę kadrów, po czym zamieniłem zooma (użytego tylko ten jeden raz w ciągu całego dnia) na "bezpieczniejsze" 35 lub 50 mm.
    pracuje na nikonie wiec takie problem rzadko kiedy wystepuje heh
    no comment...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    pracuje na nikonie wiec takie problem rzadko kiedy wystepuje heh
    Pewnie, byłeś tam, widziałeś salę i wiesz jak było :-) Dla wyjaśnienia i ucięcia ewentualnej dyskusji: kolorowe światło tylne + dużo sztucznego dymu = brak kontrastu do zaczepienia dla AF.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Profilaktycznie proszę uprzejmie :grin: nie prowadzić tu żadnych wojenek systemowych.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 935 z 1000 PierwszyPierwszy ... 435835885925933934935936937945985 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów