no w sumie naprawde trzeba miec cisnienie zeby szerzej jak 24 robic , nie wiele tym sie da w sumie zeby nie przegiac z porozsciaganym do bolu obrazkiem
no w sumie naprawde trzeba miec cisnienie zeby szerzej jak 24 robic , nie wiele tym sie da w sumie zeby nie przegiac z porozsciaganym do bolu obrazkiem
no comment...
Dzięki za podpowiedzi. Jutro będę miał 24L do testów, a może i będzie szansa na pobawienie się 16-35L. Teoretycznie skłaniam się bardziej ku 24L, praktyka pokaże co lepsze.
z bliska 16-35 to oczywiście porażka.. ale już do szerszych planów całkiem, całkiem - byłem w sobotę z tym szkłem na Jurze krak-częst. i super.. tyle że to wątek o sprzęcie do ślubów więc krajobrazy nieczęsto się robi w tych zastosowaniach.. 24/1.4 to bardzo dobry wybór..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
no tak mozna troche architektury porobic , kosciol , sala itp ;]
no comment...
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
no tak ale ile mozna focic kosciol , ile sale ( o ile w ogole jest "ladna" ) i ma to sens ;]
no comment...
Możliwości i okazji na szeroki kąt jest dużo. nie ograniczajcie zaś tak.
Zerknijcie na foty np. Yervanta jak dużo jest robionych na szerokim kącie z 16-35, albo choćby Tkacza większość grupowych fot na szerokim.
mamy nieskończenie wiele możliwości na szeroki kąt:
dom, kościół, sala, grupowe np. przed kościołem z ujęciem całego kościoła, tańce na sali... z bliska wychodzą fajne dynamiczne ujęcia, ostatnio modne szerokie ujęcia w plenerze. Ciasne pomieszczenia np. mieszkanie w bloku, szerokim można "wydłużyć" suknię.
i tak dalej... co nie znaczy że mamy go cały czas używać, tylko z umiarem, bo to nie 35mm![]()
no widzisz ja po swoich obserwacjach dochodze do wniosku ze trzeba sie jednak silic na szeroki kat , w sensie ponizej 20mm
ani to ludzi z bliska focic , ani to ciezko budowac kadr na sali takim szklem , bo na co 17 osob tanczacych ? jak to wplynie na reportaz/material ? co ma pokazac ? tlum ludzi bawiacy sie ? no generalnie wszystko zalezy od punktu siedzenie , co chcemy takimi kadrami uzyskac
przesiadlem sie z 24 na 35 z powrotem , idealne bylo by 30mm na pelnej klatce ale ni ma , i tak patrzylem po zeszlorocznym materiale ile klatek bylo 24 albo szerzeczej, co wniosly do materialu itd i doszedlem do wniosku ze jednak nie ma sensu ;]
fajna zabawa jest fish , ale to w sumie ciezko zaliczyc do szerokiego kata
btw nie rozumiem ze juz za bardzo argumentu ze szerokie dobre na przygotowania do ciasnego mieszkania , rozumie kilka klatek ujac dwa konce bo cos sie dzieje , ale ile tego mozna ? ;] , wezcie do reki cos wezszego i pomyslcie jak takim szklem popracowac a zapewniam ze sporo mozna sie nauczyc nowego niz bazowac na idei "przypne se 16mm bo sie kurna wszystko zmiesci i $^^%$#"
no comment...
Tylko nie które M w Polsce są tak małe, że czasami to faktycznie jedyne wyjście.
Ja już kiedyś mówiłem, że dla mnie szeroki w ślubach wykonuje zajefajną robotę i pomimo, że w każdej z części tej imprezy (przygotowania, ślub, sala, plener) znajdzie się zastosowanie na ledwo 10-15% to nadaje charakter całemu reportażowi. Z szerokiego są wplatane pojedyńcze fotki w całość reportażu i mi się to fajnie komponuje.
Nie możemy iść też w drugą skrajność czyli połowa imprezy na szerokim.
Co do fisha to pomimo, że sam jestem jego zwolennikiem, to przez Samyanga widujemy teraz dość często reportaże ślubne przesycone w dużym nadmiarze tego typu efektami.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|