Strona 89 z 1000 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139189589 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Wredny?
    To Ty zasugerowałeś, że noszę sprzęt i go nie używam. Kto więc zaczął? Ja tylko wyciągałem wnioski. Resztę, o ile masz jeszcze zamiar, proszę na PM.
    W sumie wysyłałem już na PM ale zdecydowałem w końcu zamieścić komentarz publicznie.

Tak jak pisałem źle odczytałeś moje intencje.

Zaskakujące jest jak w Polakach zakorzenione jest doszukiwanie się złych podtekstów w dzałaniu innych ludzi. Zmień nastawienie. Pomyśl, że motorem działania ludzi są pozytywne intencje.

Inną negatywną cechą Polaków jest to aby komuś przypieprzyć. O tak bez powodu, czasem z zawiści.

My Polacy musimy się jeszcze dużo nauczyć.

Przepraszam za ten wywód ale musiałem podzielić się swoimi przemyśleniami.

Żeby poprawić Ci nastrój napiszę jeszcze raz. Miałeś rację z doświetleniem cieni. Nie pomyślałem o tym.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie. Są sytuacje w których po prostu nie ma światła. Po za tym nie zawsze możesz sobie pozwolić na papierową GO i pracę na pełnej dziurze - wtedy lampa staje się nieodzowna.
    Zdaję sobie sprawę że czasami bez lampy się nie da.
    Kolega Oskarkowy zresztą dał świetny przykład.

Mylić się jest rzeczą ludzką.
    Ostatnio edytowane przez thinredline ; 23-10-2007 o 14:27 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Czy ekstremalne warunki to cienie na twarzach od górnych świateł, które są wszędzie?
    mógłbyś rozwinąć jak sobie radzisz w takich sytuacjach, błyskasz lampą na sankach na wprost czy raczej palnik bardziej w górę, czy raczej ją zdejmujesz i świecisz bardziej z dołu, druga sprawa to gdy zachodzi konieczność i dopalasz lampą w ciemnym kościele to jakie ISO stosujesz ?, niskie i mocne świecenie flashem czy raczej wysokie ISO i lekkie dopalenie lampą ? a może stosujesz jakieś inne techniki ?

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    mógłbyś rozwinąć jak sobie radzisz w takich sytuacjach, błyskasz lampą na sankach na wprost czy raczej palnik bardziej w górę, czy raczej ją zdejmujesz i świecisz bardziej z dołu, druga sprawa to gdy zachodzi konieczność i dopalasz lampą w ciemnym kościele to jakie ISO stosujesz ?, niskie i mocne świecenie flashem czy raczej wysokie ISO i lekkie dopalenie lampą ? a może stosujesz jakieś inne techniki ?

Pozdrawiam
    Wyjdzie, zę się migam od odpowiedzi, ale zachowuję się bardzo różnie.
    Wysokie ISO to gorsza ostrość. Przy zabawie małymi głębiami trzeba uważać, żeby się nie przejechać na dużych formatach. Ale wysokie ISO, to również większa czułość i wychwycenie szczegółów w cieniach, o które pytasz.

Wszystko zależy też od sytuacji. Jeśli mam szansę i czas rozstawić choć jeden duży softbox, to już jestem do przodu. Jeśli nie, to choć drugi mały EX gdzieś na kontrze.

Wszystko zależy jednak od sytuacji. Czasem można źle rozstawić oświetlenie i zawalić 50% sytuacji, gdy światło ze snoota wali Ci prosto w filtr. Więc jeszcze raz: wszystko zależy jaka sala i na ile można sobie pozwolić.

A jeśli pytasz o walenie lampą a wprost, to czasem sobie na to pozwalam, gdy Młodzi zmuszają mnie do pleneru o 14tej w lato.
    Jarek

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Pozdrawiam
    dodatkowo jesli nie masz tyle sprzetu co grabek czyli drugi ex dla kontry czy tez zestawu przenosnych lamp z softboxami to mozesz sie ratowac gdy np sufit wysoki czy tez bardzo ciemny iso800-1600 i lampa na wprost z korekcja na minus -2/3 lub nawet -1ev troche psa i daje to dobry efekt (oczywiscie jasne szklo i czasy 1/20 - 1/60)

druga sprawa to w jasny dzien tak jak w/w walisz na wprost ale czesto z korekcja na plus -w dobie dslr`ów zawsze mozesz popatrzec na lcd i zobaczyc jaka korekcja bedzie lepsza
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ISO 1600 na imprezie, czasy 1/20 ... nie bardzo mi sie to widzi. poza specyficznymi zdjeciami to w sumie wcale.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    ISO 1600 na imprezie, czasy 1/20 ... nie bardzo mi sie to widzi. poza specyficznymi zdjeciami to w sumie wcale.
    Najgorszy przypadek jaki miałem to na weselu ciemna piwnica i jedyne źródło światła to kolorofon od dj'a! DRAMAT.

Skończyło się na użyciu lamp prosto w twarz. A z daleka 70-200 i lampa też w twarz - żeby jeszcze pokazać jakąś sensowną głębię.

Nie zawsze dane jest mieć dobre warunki. Jak ich nie ma to trzeba sobie radzić - nawet kosztem "artyzmu" zdjęć. Magikami nie jesteśmy i nie wyczarujemy że "czarne będzie białe, a białe będzie czarne"
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

tak, ale masz przecież "wizytówkę" na lampie i ona w porównaniu do świecenia na wprost, jest dużo bardziej efektywna. zawsze jest od czego odbić światło - nawet od tańczącego obok faceta

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    tak, ale masz przecież "wizytówkę" na lampie i ona w porównaniu do świecenia na wprost, jest dużo bardziej efektywna. zawsze jest od czego odbić światło - nawet od tańczącego obok faceta
    Ciemne kamienie na suficie - ciężko
    Ciemne fraki potencjalnych "blend" - ciężko

Pozostawał stofen i walenie pod kątem - wyszło i tak dobrze jak na zastane warunki
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu

Domyślnie

schabu widzę iż masz inne podejście niż kolega shaqi jeśli możesz to podziel się swoimi doświadczeniami i sposobami podczas ceremonii w kościele jak i zabawie na sali, innych także do tego zachęcam, stosujecie często wysokie iso by robić na zastanym czy raczej często używacie lampy, oczywiście inaczej będziemy postępować (przynajmniej takie ja mam podejście) w jasnym kościele i jasnej sali niż w ciemnym kościele i na ciemnej sali, w dobrych warunkach pewnie częściej pokusicie sie o zastane a gdy jest dość ciemno ? próbujecie wycisnąć tyle co się da z mało szumnego Canona i fotografujecie na iso3200 na zastanym czy raczej jesteście zwolennikami dopalania wszystkiego lampą ?
    A może wysokie iso + lekkie dopalanie lampą ?

Ja niestety fotografowałem takie imprezy prawie wyłącznie z lampą, niestety brzydki szum rzadko pozwalają mi wyjść poza ISO 800 na zastanym, dlatego skłaniam się w kierunku Canona.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 29-10-2007 o 18:29
    C - lustra, szkła i błysk

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no właśnie - pod kątem. prosto w ryja to głównie w słoneczny dzień
    i bardziej od stofena to dyfuzor sie przydaje, chociaż jest mniej poręczny.

edit:
    schabu widzę iż masz inne podejście niż kolega shaqi jeśli możesz to podziel się swoimi doświadczeniami i sposobami podczas ceremonii w kościele jak i zabawie na salix
    ja zawsze staram sie odbijać światło - ot co. są wyjątki tak jak np. kiedy rozstawiam na sali lampy, które odbijam od sufitu - wtedy lampą skierowaną na wprost dopalam cienie na twarzach. no w słońcu lampą w twarz wale. a tak to odbijam - nie lubie innego światła.
    Ostatnio edytowane przez schabu ; 29-10-2007 o 18:34

fotografia biznesowa

Strona 89 z 1000 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139189589 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów