Powodzenia z manualem przy dynamicznych warunkach oświetleniowych. Zamiast łapać momenty będziesz aparat ustawiał. Tryb serii przydaje się praktycznie 3 razy, przy wyjściu z kościoła, rzucaniu kieliszkami i na oczepinach, w pozostałych przypadkach lepiej zrobić 2-3 zdjęcia tego samego momentu (jeżeli jest tak ważny że chcemy mieć pewność że wyjdzie) robiąc pojedyncze zdjęcia, AF zadziała szybko ale za karzdym razem będzie mierzył więc będzie pewność że nie spudłuje, przy serii, spudłuje raz, cała seria do kosza. No i jeszcze kwestia ilości plików, jak ktoś lubi selekcję robić tydzień to może i 10 000 natrzaskać.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Będę. 4-5 ruchów kółkiem + 1s spojrzenia na ekranik. Gołębi od razu po wyjściu z kościoła nie rzucają, jest czas.Ja nie przełączam na nic innego niż seryjny, bo seryjny to seryjny + pojedynczy - wystarczy w odpowiednim momencie ściągnąć palec ze spustu. W one shot i tak trzeba ściągnąć palec, żeby wyostrzył na nowo, co nie?
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Póki nie zrobią pomiaru na "histogram do prawej" - nie dam się przekonać do jakiejkolwiek automatyki.
To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Ponieważ na manualu mam dokładnie to czego chcę i wiem że pomiędzy zdjęciami mi się to nie zmieni i nie muszę wciskać żadnych AE-lock i robić magicznych korekt ekspozycji i pomiarów punktowych. Raz ustawię i mam. A po dłuższym czasie robienia na manualu wyrobił się zmysł szacowania światła i nastawy nierzadko udaje mi się ustawić od razu tak jak powinny być. Owszem, zdarzyło mi się kilka razy zapomnieć przestawić, ale to było dawno i nieprawda ;p
co rozumiesz przez "dynamiczne warunki oświetleniowe" w kontekście ślubu?
Rzadko zgadzam się z Miclesem ale teraz muszęw zasadzie kilka ruchów kółkiem i już zrobione.. automatyka i tak sobie nie poradzi jak wyskoczysz z ciemnego kościoła z ustawionym iso 1600 czy wyższym, f2.0 przed wyjście na sypanie ryżem czy czym tam sypią - tu tryb C1 (pamięć ustawień ustawiona przed ślubem) jest niezastąpiony...
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Róbcie sobie jak chcecie, ja tylko nie rozumiem po co robić wolniej jak można szybciej, po co zastanawiać się nad ustawieniami jak trzeba na kadry polować. AV + drabinka to narzędzie którym osiągniesz ten sam efekt, tylko że szybciej i pewniej. A jak ktoś zapomni sobie czułości zmienić przed wyjściem z kościoła, znaczy się głąb![]()