Strona 821 z 1000 PierwszyPierwszy ... 321721771811819820821822823831871921 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 201 do 8 210 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Zdobądź zatem jakąkolwiek pełną klatę Canona (spotkaj sie z kolega co to ma, albo lepiej koleżanką z "pełną klatką" ) i popróbuj. Wszystko stanie się jasne bardziej, niż dzięki poradom z forum.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Zdobądź zatem jakąkolwiek pełną klatę Canona (spotkaj sie z kolega co to ma, albo lepiej koleżanką z "pełną klatką" ) i popróbuj. Wszystko stanie się jasne bardziej, niż dzięki poradom z forum.
    A znasz koleżanki z "pełnymi klatkami" ??.

Właśnie o to chodzi . Zamiast zbyt dużo myśleć i kobinować - lepiej zacząć działać . Sprzęt - nawet trochę - częściowo nie trafiony - zwróci się . Na obiektywach , nie traci się wiele - można zaryzykować . Nie mam na myśli obiektywów "walniętych" !!.
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    A znasz koleżanki z "pełnymi klatkami" ??. :
    Znam, niektóre nawet z bardzo pełnymi
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Znam, niektóre nawet z bardzo pełnymi
    Chętnie przetestuje ich sprzęt

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szychoski Zobacz posta
    Fotografuję od kilku dobrych lat, sprawdziłem trzy systemy, robiłem zdjęcia na studniówkach czy u znajomych na weselach jako dodatkowy "fotograf" ale nigdy nie robiłem tego zawodowo.
    "I zastanawiam się pomiędzy 16-35, a 24-70" - no tak - zupełnie podobne zakresy.

Jeżeli tyle czasu już robiłeś, to chyba powinieneś już wiedzieć jakie ogniskowe potrzebujesz. Jak wiesz tą rzecz, to później z ~trzech obiektywów dość łatwo wybrać ten jeden, którego ostatecznie kupisz.

Z szerokim kątem na pełną klatkę sprawa jest moim zdaniem jasna :

Zoomy :
    Canon 17-40 - za ciemno
    Canon 16-35 - wspomniane przez ciebie rogi
    Canon 24-70 - to już nie jest szeroki kąt

Sigma 12-24 - za ciemno
    Jakieś 17-35 których nie znam (były jakieś takie Sigmy czy Tamrony) - albo słabe optycznie, albo za ciemno (4.0 na końcu)

Stałki :
    Canon 14 - bardzo za drogi
    Samyang 14 - manual focus, zniekształcenia faliste
    Sigma 20 - brak USMa, trza przymykać do 2.2 i i tak nie ma rewelacji
    Canon 24 - drogo, ale dobrze, tyle że już nie szeroko
    Canon 28 - słabe rogi, wąsko jak na najszersze szkło

Musisz zatem wybrać obiektyw, którego wady najmniej będą ci przeszkadzały. Moim zdaniem każdy, kto focił przynajmniej rok, powinien się w szklarni orientować i umieć samemu podjąć taką decyzję.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Micles, zapominasz, że szeroki kąt w FF to 24 mm, a 16 mm to ultraszeroki. Nie wprowadzaj własnej terminologii.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Micles dzięki za konkretną odpowiedź.
    Do tej pory głównie używałem zooma 17-70, stałki 50 i tele 75-300 i mniej więcej takich obiektywów szukam do pełnej klatki.
    Co do tele to jestem juz przekonany do 70-200 f/4 L, stałke wybiorę raczej 50mm sigmy albo canona ale największu problem mam z zoomem. Tak jak napisałeś 17-40 za ciemny (a szkoda bo to jego bym wybrał gdyby miał światło 2.8), 24-70 nie jest już taki szeroki ale wydaje mi się, że na pełnej klatce raczej dawałby radę. a 16-35 ma problem z brzegami ale i tak chyba kupię to szkiełko.

Dopiero zaczyna Awatar Szpakos

Domyślnie

heh ja rowniez zastanawialem sie nad slubami i jakos po przeczytaniu kilku watkow wiem co mi bylo potrzebne i kupilem to na co mnie stac i tym sposobem mam to co mam. Moze nie ma rewelacji jednak teraz planem jest aby sprzet na siebie zarobil pozniej zastanowie sie nad ulepszeniem sprzetu plany sa i czesciowo zaczalem je realizowac :/ a pozostali niezdecydowani niech dalej czekaja i zyja w swoim swiecie.
    EOS 60D + 10-22/3.5 + 24-105/4L + 80/1.8 + 430EX II + Sherpa 600R & DF-50 + Domke F-2 & Lowepro Flipside 400

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Micles, zapominasz, że szeroki kąt w FF to 24 mm, a 16 mm to ultraszeroki. Nie wprowadzaj własnej terminologii.
    dinderi, zapominasz, że nie istnieje słowo ultraszeroki. Nie wprowadzaj własnej terminologii.

Cytat Zamieszczone przez Szychoski Zobacz posta
    Micles dzięki za konkretną odpowiedź.
    Do tej pory głównie używałem zooma 17-70, stałki 50 i tele 75-300 i mniej więcej takich obiektywów szukam do pełnej klatki.
    Co do tele to jestem juz przekonany do 70-200 f/4 L, stałke wybiorę raczej 50mm sigmy albo canona ale największu problem mam z zoomem. Tak jak napisałeś 17-40 za ciemny (a szkoda bo to jego bym wybrał gdyby miał światło 2.8), 24-70 nie jest już taki szeroki ale wydaje mi się, że na pełnej klatce raczej dawałby radę. a 16-35 ma problem z brzegami ale i tak chyba kupię to szkiełko.
    Co do 70-200 4.0 bym się zastanawiał, bo w kościele to zdjęć nim sobie nie porobisz. Chyba że do kościoła będziesz miał jeszcze 85/135, a 70-200 tylko na dwór. 16-35 jest chyba jedynym wygodnym wyborem dla ogniskowej poniżej 24mm. Ja cały czas się jeszcze łudzę, że Samyang 14 + C24 będzie dobrym combo, bo po prostu lubię mieć jasno

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    dinderi, zapominasz, że nie istnieje słowo ultraszeroki. Nie wprowadzaj własnej terminologii.
    Ok. Order 10-latka jest Twój!

---Moje zdjecia na FB---

Strona 821 z 1000 PierwszyPierwszy ... 321721771811819820821822823831871921 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów