Też nad nią sie zastanawiałem, ale jakieś mam uprzedzenie. Wiesz Sigma to Sigma, jakieś problemy z komunikacją, jakiś FF/BF, no i żeby miała HSM a nie ma.
Też nad nią sie zastanawiałem, ale jakieś mam uprzedzenie. Wiesz Sigma to Sigma, jakieś problemy z komunikacją, jakiś FF/BF, no i żeby miała HSM a nie ma.
Rozumiem.
Ja miałem od kolegi, ale FF się uaktywnił i zwróciłem. Ale do wakacji kupię nówkę, niestety będzie trzeba przebierać. Optycznie jest baaardzo miła.
28 1.8 z zastrzeżeniem, że na brzegach jest mydło nawet i przy 5.6
W mocnych punktach jest ok, także do większości zastosowań ślubnych jest ok. Z grupówkami miałem problem ;P
Ja mam 28/1.8 które podpinam do cropa i FF. Nie widzę takich problemów o jakich piszesz. Ostrość łapie sprawnie, trafia tam gdzie ja chce, nie żyje własnym życiem. Ostrość w rogach dla szkieł z ogniskową poniżej 28mm to nie to samo co ostrość dla węższych szkieł. Na brzegach dochodzi do większego załamania i rozproszenia światła.
Ja np zastanawiam się nad 16-35, o którym też wiele tego i owego się naczytałem. Kupowanie takich szkieł pod FF musi mieć cel nie tylko w formie "posiadania" danego szkła, ale i wiązać się że świadomością używania takich zakresów i wiążących się z tym "efektów" ubocznych - świadomość ich pojawienia się jak i właściwe tego wykorzystanie lub niwelowanie zmienia podejście do pracy i jej charakter.
Swoją drogą 28/1.8 było tu na forum często poszukiwanym szkłem. Sam czekałem na nie ponad miesiąc swego czasu. Ja sobie pracę i efekty z tym szkłem chwale, chociaż ogniskowa pod FF ma dla mnie pewien niedosyt.. stąd też plan o UWA.
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
BeatX nie posądzałbym broń Boże nikogo o nieświadomość, ale odnoszę jakieś dziwne wrażenie, że wiele osób nie zdaje sobie sprawę z papierowej GO jaka występuje w tym szkle, zwłaszcza na pełnej dziurze.
Do fotki na pełnej dziurze naprawdę trzeba pamiętać i migawce i pewnej ręce, żeby nie przestrzelić, w którąś stronę. Ale jak człowiek się przyłoży to to szkło naprawdę potrafi się odwdzięczyć bardzo ładnym obrazkiem. To mówię ja użytkownik 450D (nie wyobrażam sobie nie korzystać tylko z centralnego), gdzie AF sporo się różni od serii dwucyfrowej czy nawet FF w postaci 5DmkI czy mkII.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z kolei jeśli mowa o 28 1.8 to równie lubię to szkło. Praca AFa bez zarzutu, u mnie na 1.8 używalny, aczkolwiek żyletka od 2.2 i najczęściej używam na tej właśnie przesłonie tego szkła. Miękkość? Ja jej za bardzo nie widzę, bo moje wykorzystanie jest portretowe i to na cropie.
Ostatnio edytowane przez Merauder ; 27-01-2011 o 16:09 Powód: Automerged Doublepost
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
16-35 fajna rzecz ale jednak światło 2.8 to wg mnie trochę za mało jak na weselne klimaty. Oczywiście dać się da bo sam moim 17-40 na f4 robię ale jednak człowiek jest bardziej ograniczony do lokacji i ilości światła jaka tam panuje. Idelane rozwiązanie to któraś z eLek 24 lub 35 ale na to muszę jeszcze zapracować. Dlatego coś trzeba wybrać a jakoś nic nowego Canon w tym przedziale ogniskowych i nie eLkowych szkieł nie wypuszcza na rynek.
Shadow jak bedziesz przejezdzal przez Ozimek to podskocz najlepiej ze swoim body i dam ci podpiac 28mm - watpliwosci znikna
EF 28mm f/1.8 to dobre szklo a mydlo widac jedynie na monitorze
Też tak jakoś bardziej skłaniam się do tego 28. Na tych zdjęciach testowych na optycznych pl to mydło na 1.8 tak nie rzuca się w oczy przy zbliżeniach bo wtedy oprócz głównego motywu cała reszta i tak jest poza GO. Bardziej widać to na szerokich planach (patrz: wieża kościoła).
Dokładnie takie same wnioski i zasoby pieniężne miałem jakieś 1,5-2 lata temu. Na 28ce ujechałem aż do uzbierania na 24/35 i wybrałem 35, które czasami jest za wąskie. Ale z drugiej strony pewnie 24 byłoby czasami za szerokieDlatego też niestety do pełni wygody trzeba posiadać oba ^^
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK