ja mam dwa body, 3 szkla w tym dwie elki, lampe, zapasowe baterie i pod koniec wesela czasem plecy bola![]()
Czy ktoś mi odpowie ? czy jest sens kupować Canon EF 17-40 f/4 L USM i Canon EF 24-70 f/2.8 L USM czy 17 - 40 czymś zastąpić ? co wy zrobilibyście na moim miejscu jeśli można wiedzieć ?
Wiem że w taki sposób można ale chodziło mi raczej o ogniskową czy po prostu nie okaże się ze będę tylko korzystał z 24-70 a 17-40 będę używał sporadycznie a mógłbym te pieniądze przeznaczyć na jakiś inny obiektyw bądź 2 body
moim zdaniem wywalisz kase w bloto... lepiej juz kup za zaoszczedzone pieniadze powiedzmy stalke 85...
Jeżeli poważnie myślisz w najbliższym czasie o FF to moim zdaniem kupno 17-40/4 oraz 24-70/2.8 jest trochę bez sensu. Kup tylko ten drugi.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Wiem stałka jest wliczona właśnie tylko zostaje mi jeszcze 3000zł które niestety muszę wydać już a nie mogę poczekać i sprawdzić czy sama 24-70 i 85 mi wystarczy więc dlatego pytam co z tym fantem zrobić ludzi mądrzejszych ode mnie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cały zestaw wygląda tak Canon Speedlite 580EX II Canon EF 24-70 f/2.8 L USM Canon EF 85 f/1.8 USM Filtr Polaryzacyjny hoya hmc 77mm grip i właśnie zostaje mi gdzies 3000zł które muszę wydać i zastanawiam sie czy na 17 - 40 czy Canon EF 70-200 f/4.0 L USM
Ostatnio edytowane przez MendiX ; 01-09-2007 o 16:44 Powód: Automerged Doublepost
Też mam podobny dylemat.
12 lat robiłem śluby, chrzty, komunie, itp. Eosem 5 + Tokina 18-70/f2,8 ATX-PRO II + 540EZ. Niestety, sprzęt odmówił posłuszeństwa. To co działało znalazło nowego nabywcę, a ja stoję przed dylematem co dalej.
Czy analog czy cyfra.... Chyba w końcu się skończy na cyfrze.
Czekam na 40d, zobaczymy czy warto wydawać na niego kasę, lampa pewnie 580 EX, obiektyw na razie 17-40, ale wersja ze Stanów.
A tak naprawde to targają mną sprzeczne uczucia, nie wiem co kupić, zwłaszcza, że nie robiłem dotychczas na porządnej cyfrze. Jeden bardzo mądry "zawodowiec" uświadomił mnie, że obiektyw 17-40/f4 L, który nie był robiony specjalnie pod cyfrę nie nadaje się do podpięcia pod lustrzankę cyfrową. Zdębiałem... Po tylu przeczytanych postach na forum i obejrzanych zdjęciach nie wydawało by się żeby ta L-ka źle pracowała z cyfrą, a może się mylę.... Nie wiem.
Pozdrawiam wszystkich fotografujących.
Grzegorz
Ps. Ostatnio spotkałem na chrzcie "zamówionego" fotografa, który robił zdjęcia Sony Ericssonem K800i....