Strona 745 z 1000 PierwszyPierwszy ... 245645695735743744745746747755795845 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 441 do 7 450 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    już dawno dałem sobie spokój ze stofenami, softboxami, lumiqestami, garyfongami i innymi porąbanymi wynalazkami. jedynie co to czasem druga lampka na manualu, ale po cholerę ETTL na niej?? Przy lustrach, światłach z kapeli i innych refleksach tylko manual, często też lampa na sankach u mnie jedzie na M. Krótkie czasy też na zabawie też nieprzydatne więc uważam, że Pockety czy Pixele nie potrzebne, chyba że mnie ktoś poprawi??
    rozumię że jendą lampę masz na sankach i wyzwalasz nią drugą którą masz gdzies na sali? Ta druga na statywie i bez żadnych softboxów? Jak ją ustawiasz?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Mam zestaw kabli z kostkami?
    no co ty, żartujesz, czy serio?? na zabawie?? radiowo, co do ustawień to już musicie poćwiczyć , nie ma idealnego rozwiązania, jak mam napisać ze na 1/32, czy 1/16..?? tego się tak nie da powiedzieć, przez telefon.

Domyślnie

amroz - u mnie standardowo 1 lampa na body praktycznie zawsze na zabawie. Druga radiowo w M gdzieś na statywie lub ballbungee do czegoś doczepiona.

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Pomimo (dużej) ograniczoności rozwiązania, wyzwalanie bezprzewodowe podczerwienią sprawdza się w wielu przypadkach. Chociaż do tej pory korzystałem z lamp bardzo prostych (Pokroju 420EX) to po przesiadce na Metz'a 58 AF-2 wyzwalanie po IRdzie idzie jak po maśle.

Pomijając dość żmudne myszkowanie po menu 58-semki cała ta zawierucha jest dość prosta jeżeli posiada się jakąkolwiek wiedzę i wyczucie w temacie odbijania światła. (Dotyczy nie tylko błysku, ale też i sterującego światła podczerwonego, którego zasięg rozpraszania zwiększyć można poprzez kilka sztuczek z folią aluminiową, brzydkie ale skuteczne. ;-) )

Rzadko korzystam z filtrów CTO, zazwyczaj pozwalam światłu kolorować po swojemu. Czasem gdy potrzeba wierności, a światło zastane jest dość mocne by miejscami złamać błysk lampy, filtry te są jednak naprawdę potrzebne.

Jeżeli chodzi o ustawienia lampy zewnętrznej. Używając jej w trybie bez automatyki błysku, pozostaje tylko doświadczalne dobieranie emitowanej energii i naprawdę ciężko doradzić jak powinno wyglądać konfigurowanie takiego "set-up'u" Jednakowoż, jak wszyscy wiemy, generalną zasadą jest balans mocy obu lamp (Chyba że chcemy coś przerysować) oraz ich dopasowanie kolorystyczne (W przypadku odbijania od ścian i używania filtrów) O takich rzeczach jak prawidłowe (przemyślane) kierunkowanie światła, nie wspominając.

PS. Jestem w temacie bezprzewodowym zupełnie zielony, ale coś nie coś już "polizałem", gdybym cokolwiek źle napisał, poprawcie mnie i bądźcie wyrozumiali ;-)

Pozdrawia,
    Dzielny Fotograf(ek). ;-)
    Primum non nocere! --> Galeria

Uzależniony

Domyślnie

Z tego co słyszę to raczej nie ma sensu wydawać kasy na softboxy i pockety.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Z tego co słyszę to raczej nie ma sensu wydawać kasy na softboxy i pockety.
    Sens jest - przydadzą się na plener
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Sens jest - przydadzą się na plener
    Na plener pewnie tak:razz: Ale tym razem skupiam sie na zabawie bo to sprawia mi najwięcej problemów:sad:

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Widzę teraz wszyscy lansują szerokie szkiełka, nie wiem skad ten tręd przyszedł. Jakby 50tką nie można było zrobić dobrych zdjęć na weselu
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Widzę teraz wszyscy lansują szerokie szkiełka, nie wiem skad ten tręd przyszedł. Jakby 50tką nie można było zrobić dobrych zdjęć na weselu
    oczywiscie, że się da, ale na MODĘ nic nie poradzisz, więc albo płyniesz z prądem i masz robote, albo robisz pseudo ahtystyczne krzywe kadry w BW i masz roboty mniej (przynajmniej w takiej "wiosce" jak moja)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    oczywiscie, że się da, ale na MODĘ nic nie poradzisz, więc albo płyniesz z prądem i masz robote, albo robisz pseudo ahtystyczne krzywe kadry w BW i masz roboty mniej (przynajmniej w takiej "wiosce" jak moja)
    Moda modą ale nie można dać się zwariować. To tak jakby dziś już nie dało się jeździć maluchem bo nie wypada
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 745 z 1000 PierwszyPierwszy ... 245645695735743744745746747755795845 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów