amroz - u mnie standardowo 1 lampa na body praktycznie zawsze na zabawie. Druga radiowo w M gdzieś na statywie lub ballbungee do czegoś doczepiona.
Pomimo (dużej) ograniczoności rozwiązania, wyzwalanie bezprzewodowe podczerwienią sprawdza się w wielu przypadkach. Chociaż do tej pory korzystałem z lamp bardzo prostych (Pokroju 420EX) to po przesiadce na Metz'a 58 AF-2 wyzwalanie po IRdzie idzie jak po maśle.
Pomijając dość żmudne myszkowanie po menu 58-semki cała ta zawierucha jest dość prosta jeżeli posiada się jakąkolwiek wiedzę i wyczucie w temacie odbijania światła. (Dotyczy nie tylko błysku, ale też i sterującego światła podczerwonego, którego zasięg rozpraszania zwiększyć można poprzez kilka sztuczek z folią aluminiową, brzydkie ale skuteczne. ;-) )
Rzadko korzystam z filtrów CTO, zazwyczaj pozwalam światłu kolorować po swojemu. Czasem gdy potrzeba wierności, a światło zastane jest dość mocne by miejscami złamać błysk lampy, filtry te są jednak naprawdę potrzebne.
Jeżeli chodzi o ustawienia lampy zewnętrznej. Używając jej w trybie bez automatyki błysku, pozostaje tylko doświadczalne dobieranie emitowanej energii i naprawdę ciężko doradzić jak powinno wyglądać konfigurowanie takiego "set-up'u" Jednakowoż, jak wszyscy wiemy, generalną zasadą jest balans mocy obu lamp (Chyba że chcemy coś przerysować) oraz ich dopasowanie kolorystyczne (W przypadku odbijania od ścian i używania filtrów) O takich rzeczach jak prawidłowe (przemyślane) kierunkowanie światła, nie wspominając.
PS. Jestem w temacie bezprzewodowym zupełnie zielony, ale coś nie coś już "polizałem", gdybym cokolwiek źle napisał, poprawcie mnie i bądźcie wyrozumiali ;-)
Pozdrawia,
Dzielny Fotograf(ek). ;-)
Primum non nocere! --> Galeria
Z tego co słyszę to raczej nie ma sensu wydawać kasy na softboxy i pockety.
Widzę teraz wszyscy lansują szerokie szkiełka, nie wiem skad ten tręd przyszedł. Jakby 50tką nie można było zrobić dobrych zdjęć na weselu![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)