Strona 688 z 1000 PierwszyPierwszy ... 188588638678686687688689690698738788 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 871 do 6 880 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    Po ukończeniu studiów i podjeciu pracy zawodowej stwierdziłem, że chciałbym uczyć się w szkole fotograficznej. Tak też się stało - uczęszczam do szkoły policealnej w tym kierunku. Dopieram tam zdałem sobie sprawę z braków jakie posiadam w dziedzinie chociażby kompozycji obrazu. Wykładowcy (znani fotograficy i fotoreporterzy) kładą solidny nacisk na warsztat. Podkreślają, że na pierwszym miejscu jeśli chodzi o dobre zdjęcie trzeba postawić poprawność kompozycyjną i szeroko rozumianą treść, jaką przekazuje fotografia. Dopiero potem jest sprzęt! Niestety mając najdroższy sprzęt za kilka lub kilkadziesiąt tysięcy nie zrobimy wybitnego zdjęcia jeśli nie będzie dobrego pomysłu na zdjęcie i nie zostaną spełnione warunki poprawnego zdjęcia znane od wieków! Podstawy kompozycji obrazu można oczywiście złamać i podważyć ale na to pozwolić sobie może tylko profesjonalista znający od podszewki dziedzinę sztuki jaką jest fotografia.
    Śledziłem wszystkie strony w dziale "ślubnym"... przeglądałem wszystkie portfolia autorów i niestety tylko kilka jest dowodem na wysoki warsztat autora fotografii... i dowodzi, iż jest on z wykształcenia fotografem/fotografikiem.
    Nie ubliżam nikomu ale badanie mikroskopijne "czy fotografia jest ultra ostra czy tylko ostra" mija się z celem. Żadna agencja fotograficzna, żadne wydawnictwo nie sprawdza pod takim względem fotografii. Jeśli fotografia przykuwa wzrok, opowiada historię i... jest po prostu dobra to się ją kupuje. Często zdjęcia mydlane są publikowane na okładkach znanych tygodników. Dlaczego? Bo fotograf uchwycił niepowtarzalną chwilę, która nigdy już się nie powtórzy.
    Światowej sławy fotoreporterzy posiadają oczywiście sprzęt z wyższej półki ale nawet on nie zapewni często super ostrych ujęć.... niestety....
    Po pierwsze solidna wiedza, potem zmysł artystyczny i umiejętność rejestrowania chwil, których przeciętny człowiek nigdy nie zauważy a dopiero potem SPRZĘT. Zauważmy, że jest wiele dobrych obiektywów o dobrym świetle (niekoniecznie od razu 1,2), którymi wykonamy powtarzalne dobre zdjęcia jednak one nie mają czerwonego paska. Z powodu tego czerwonego paska niektórzy ciągle wydają kupę pieniędzy, zadłużają się i płaczą... bo ich zdjęcia są przeciętne. Czy sądzili, że szklarnia z półki oznaczonej literą L uczyni ich fotografie artystycznymi?
    Dlatego zachęcam do oglądania obrazów wielkich mistrzów i fotografii światowej sławy artystów... Ja tak robię i sądzę, że wychodzi mi to na dobre
    Niestety... wielu fotografów ślubnych nie potrafi dobrze skomponować kadru i nie nadrobi tego nawet PS "upodabniając" karnację Młodej pani do kolory skóry nieboszczyka....
    Pozdrawiam i zachęcam do śledzenia dzieł wielkich mistrzów I nie przejmujmy się tak bardzo literą L. Niech przejmują się fotoreporterzy wojenni lub prasowi, którzy zarabiają krocie (często na sprzęcie, którego właścicielem jest agencja).
    tylko kolega zapomniał o jednym....
    TALENT się to nazywa

nie żebym ja go miął czy coś... ale bez niego to i sprzęt i szkołę można sobie wsadzić.... i tak ponad poziom rzemieślnika się nie przeskoczy.

a że temat jest o sprzęcie to o sprzęcie rozmawiamy. Bo jak ktoś już ma ten talent to lepszym sprzętem łatwiej i lepiej zrobi to co miał by zrobić sprzętem słabszym.

Nie ubliżam nikomu ale badanie mikroskopijne "czy fotografia jest ultra ostra czy tylko ostra" mija się z celem. Żadna agencja fotograficzna, żadne wydawnictwo nie sprawdza pod takim względem fotografii.
    A kolega o stock-ach to nie słyszał...?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

hehe ciekawe na czym Ci "wybitni wykładowcy" pracują? zapewne na hybrdyach, xxxD lub coś w tym stylu a zwłaszcza znani fotoreporterzy

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

50/1.4 wylądował u mnie (kolega, który go sprzedawał z forum, miał wyjątkowo zadbane szkło... 0 paprochów 1-szy raz widzę używane w takim stanie. )
    Samyanga 14/2.8 chwilowo z myśli wyrzuciłem, głównie z powodu braku AF i potwierdzania ostrości (a dandeliona "przykleić" nie zdążyłbym przed wyjazdem na uroczystości i urlop)
    W super-szerokich ujęciach zastąpi go Samyang 8, a widoczki na urlopie będę sklejał z Tamiego 28

Dzięki Wam za uwagi.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    50/1.4 wylądował u mnie (kolega, który go sprzedawał z forum, miał wyjątkowo zadbane szkło... 0 paprochów 1-szy raz widzę używane w takim stanie. )
    A wg Ciebie szklo to bylo warte zakupu ? ;-)
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    A wg Ciebie szklo to bylo warte zakupu ? ;-)
    Biorąc pod uwagę, że traktuję "50-tkę" jako podstawę... To tak.
    Różnica jest, chociażby w AF-ie.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Talent i wykształcenie fotograficzne się nie liczą. Chodzi żeby zdjęcia spodobały się klientom i by zapłacili za nie. Wszelkie te wywody o artyźmie można sobie między bajki wsadzić skoro przecientny klient nie zna sie kompletnie na zdjęciach. Kasa - o to tu chodzi.

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    Nie ubliżam nikomu ale badanie mikroskopijne "czy fotografia jest ultra ostra czy tylko ostra" mija się z celem. Żadna agencja fotograficzna, żadne wydawnictwo nie sprawdza pod takim względem fotografii.
    To prawda, nie ubliżasz i Tobie nikt nie ubliża.
    Ale poczekaj aż skończysz szkołę i dostaniesz zlecenie z agencji np: na rajstopy.
    Przekonasz się wtedy jak bardzo mikroskopowe będzie badanie twoich zdjęć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Acha, jeszcze jedno. Nigdy nie interesowało mnie jakie wykształcenie mieli fotografowie którym dawałem zlecenia.
    Jeżeli się już dowiedziałem to całkiem przypadkowo.
    Przeważnie od tych którzy niedwno ukończyli szkołę.
    Ostatnio edytowane przez pe.en.de ; 21-07-2010 o 22:59 Powód: Automerged Doublepost
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    hehe ciekawe na czym Ci "wybitni wykładowcy" pracują? zapewne na hybrdyach, xxxD lub coś w tym stylu a zwłaszcza znani fotoreporterzy
    Aj kolega niezorientowany jest... artyści tylko na analogach pracują, bo cyfrowymi nie da się zdjęć robić przecież. Jaki artysta (szczególnie polski) zniży się do pracy syfrą?

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G
    Talent i wykształcenie fotograficzne się nie liczą. Chodzi żeby zdjęcia spodobały się klientom i by zapłacili za nie. Wszelkie te wywody o artyźmie można sobie między bajki wsadzić skoro przecientny klient nie zna sie kompletnie na zdjęciach. Kasa - o to tu chodzi.
    Żeby robić dobre zdjęcia i nieźle na nich zarobić trzeba po prostu mieć to coś, czyli talent. Żadna szkoła, żadem kurs czy najlepszy sprzęt nie zrobią z nikogo dobrego fotografa, co najwyżej poprawnie wykonującego swój zawód rzemieślnika.
    Artyzm w fotografii ślubnej moim zdaniem istnieje, tylko ten termin jest mocno nadużywany przez pseudo achtystów. Czasem wystarczy skończyć podrzędną szkołę i już się jest artystą produkującym oczywiście zdjęcia artystyczne, bo jakże inaczej.
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    tylko kolega zapomniał o jednym....
    TALENT się to nazywa

(...) i tak ponad poziom rzemieślnika się nie przeskoczy.
    A jak się nie ma ani talentu ani wykształcenia rzemieślnika to jest kolejny poziom: "artysta". I im więcej takich poznaję, tym bardziej utwierdzam się w swojej tezie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A jak się nie ma ani talentu ani wykształcenia rzemieślnika to jest kolejny poziom: "artysta". I im więcej takich poznaję, tym bardziej utwierdzam się w swojej tezie.
    O, widzę, że się spóźniłem, inni już o tym pisali.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 21-07-2010 o 23:06 Powód: Automerged Doublepost
    Jarek

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Źle z Jarkiem. Sam siebie cytuje

Strona 688 z 1000 PierwszyPierwszy ... 188588638678686687688689690698738788 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów