Strona 687 z 1000 PierwszyPierwszy ... 187587637677685686687688689697737787 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 861 do 6 870 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Sorry, ja to szklo mialem do portretow i pleneru.
    Niestety juz sprzedalem i nie dam rady zrobic Ci sesji baterii i linijek z linkami do cropa 1:1.
    Nie w tym sens. Wcale nie jestem przekonany, że super ostre szkła są dobre do portretów, wręcz przeciwnie. Widziałem zdjęcia portretowe robione Canonem 100 mm f/2.8L Macro. Obrzydlistwo. Więc się nie podniecaj za bardzo. Kolega pytał o ostrość tego obiektywu a po Twoim przykładzie ocenić się tego nie da za bardzo.
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

wczoraj na allegro widzialem za 1000zł sigme 15 - fish by Ci sie przydał
    i pozostaje sprawa - wolisz 24 czy 35 L

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hm, ale czym mam sie nie podniecac? Widzialem tez obrzydliwe portrety z 400 do is f4. Ale tak 100L jak i ta 400'tka typowymi portretowkami nie sa. Po moim przykladzie mozna ocenic ze ten obiektyw na 1.4 moze byc ostry.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Hm, ale czym mam sie nie podniecac? Widzialem tez obrzydliwe portrety z 400 do is f4. Ale tak 100L jak i ta 400'tka typowymi portretowkami nie sa. Po moim przykladzie mozna ocenic ze ten obiektyw na 1.4 moze byc ostry.
    Jak chcesz oceniac ostrosc to zrob cropa 100 modelki i wlep tu ten kawalek. Wtedy bedzie mozna mowic o ocenie ostrosci.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Jak chcesz oceniac ostrosc to zrob cropa 100 modelki i wlep tu ten kawalek. Wtedy bedzie mozna mowic o ocenie ostrosci.

A teraz nie mozna mowic o tym czy jest ostry? Do momentu az nie pochylisz sie nad wycietym kawalkiem 1:1 i radosnie nie zakrzykniesz: "a jednak mydlo, nie mowilem!"

Ilu z Was ma portfolio 1:1? Ilu z Was drukuje wielkoformatowo?
    Poza tym byl tu poruszany problem ostrosci na 2.8 - to bylo problemem. Przyklady jakies tego braku ostrosci byly podawane? Jakies konkrety?

Znowu bicie piany o cropach 1:1.
    Nie podejmuje juz tematu w tym kierunku,
    nie czuje sie zbyt doswiadczony..

Coś już napisał

Domyślnie

Po ukończeniu studiów i podjeciu pracy zawodowej stwierdziłem, że chciałbym uczyć się w szkole fotograficznej. Tak też się stało - uczęszczam do szkoły policealnej w tym kierunku. Dopieram tam zdałem sobie sprawę z braków jakie posiadam w dziedzinie chociażby kompozycji obrazu. Wykładowcy (znani fotograficy i fotoreporterzy) kładą solidny nacisk na warsztat. Podkreślają, że na pierwszym miejscu jeśli chodzi o dobre zdjęcie trzeba postawić poprawność kompozycyjną i szeroko rozumianą treść, jaką przekazuje fotografia. Dopiero potem jest sprzęt! Niestety mając najdroższy sprzęt za kilka lub kilkadziesiąt tysięcy nie zrobimy wybitnego zdjęcia jeśli nie będzie dobrego pomysłu na zdjęcie i nie zostaną spełnione warunki poprawnego zdjęcia znane od wieków! Podstawy kompozycji obrazu można oczywiście złamać i podważyć ale na to pozwolić sobie może tylko profesjonalista znający od podszewki dziedzinę sztuki jaką jest fotografia.
    Śledziłem wszystkie strony w dziale "ślubnym"... przeglądałem wszystkie portfolia autorów i niestety tylko kilka jest dowodem na wysoki warsztat autora fotografii... i dowodzi, iż jest on z wykształcenia fotografem/fotografikiem.
    Nie ubliżam nikomu ale badanie mikroskopijne "czy fotografia jest ultra ostra czy tylko ostra" mija się z celem. Żadna agencja fotograficzna, żadne wydawnictwo nie sprawdza pod takim względem fotografii. Jeśli fotografia przykuwa wzrok, opowiada historię i... jest po prostu dobra to się ją kupuje. Często zdjęcia mydlane są publikowane na okładkach znanych tygodników. Dlaczego? Bo fotograf uchwycił niepowtarzalną chwilę, która nigdy już się nie powtórzy.
    Światowej sławy fotoreporterzy posiadają oczywiście sprzęt z wyższej półki ale nawet on nie zapewni często super ostrych ujęć.... niestety....
    Po pierwsze solidna wiedza, potem zmysł artystyczny i umiejętność rejestrowania chwil, których przeciętny człowiek nigdy nie zauważy a dopiero potem SPRZĘT. Zauważmy, że jest wiele dobrych obiektywów o dobrym świetle (niekoniecznie od razu 1,2), którymi wykonamy powtarzalne dobre zdjęcia jednak one nie mają czerwonego paska. Z powodu tego czerwonego paska niektórzy ciągle wydają kupę pieniędzy, zadłużają się i płaczą... bo ich zdjęcia są przeciętne. Czy sądzili, że szklarnia z półki oznaczonej literą L uczyni ich fotografie artystycznymi?
    Dlatego zachęcam do oglądania obrazów wielkich mistrzów i fotografii światowej sławy artystów... Ja tak robię i sądzę, że wychodzi mi to na dobre
    Niestety... wielu fotografów ślubnych nie potrafi dobrze skomponować kadru i nie nadrobi tego nawet PS "upodabniając" karnację Młodej pani do kolory skóry nieboszczyka....
    Pozdrawiam i zachęcam do śledzenia dzieł wielkich mistrzów I nie przejmujmy się tak bardzo literą L. Niech przejmują się fotoreporterzy wojenni lub prasowi, którzy zarabiają krocie (często na sprzęcie, którego właścicielem jest agencja).

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    Nie ubliżam nikomu ale badanie mikroskopijne "czy fotografia jest ultra ostra czy tylko ostra" mija się z celem.
    Kontra :
    Jest jakiś sposób aby zdjęcie nie straciło zbytnio na jakości ... chodzi mi głównie o ostrość. Mając otwarty raw ostrość jest zadowalająca... natomiast po konwersji do Tiff obrat nie jest już tak zachwycający... powiedział bym nawet lekko mydlany... Jest na to jakiś sposób? Czy pozostaje tylko lekkie wyostrzenie rawu zanim przekonwertuję do tiffu? Pozdr.
    Chorągiewka trzepocze zależnie od tego w którą stronę wiatr zawieje...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Niestety mając najdroższy sprzęt za kilka lub kilkadziesiąt tysięcy nie zrobimy wybitnego zdjęcia jeśli nie będzie dobrego pomysłu na zdjęcie i nie zostaną spełnione warunki poprawnego zdjęcia znane od wieków!
    Co za bzdura. Zdjęcie spełniające warunki poprawnego zdjęcia będzie poprawne. Zdjęcie wybitne będzie miało te warunki w głębokim poważaniu. Coś czuję że ci Twoi wykładowcy nieźle was w konia robią.

Śledziłem wszystkie strony w dziale "ślubnym"... przeglądałem wszystkie portfolia autorów i niestety tylko kilka jest dowodem na wysoki warsztat autora fotografii... i dowodzi, iż jest on z wykształcenia fotografem/fotografikiem.
    Nie zdajesz sobie sprawy ilu wybitnych fotografów nie ma w tym kierunku formalnego wykształcenia. I jak niby zaczynając naukę w jakimś studuim miał byś rozpoznać kto jest a kto nie jest wykształcony?

Nie ubliżam nikomu ale badanie... i dalej blebleble...
    Mam wrażenie że kolega zachłyśnięty podstawową wiedzą z jaką ma kolega styczność w wymienianym policealnym studium przyszedł kolega ewangelizować i głosić prawdę. Problem polega tylko na tym że ta prawda została już dawno objawiona. Nie zetknął się kolega z nią w tym wątku z tej przyczyny że dotyczy on, nie zgadnie kolega, SPRZĘTU. Więc niech kolega, zamiast pleść farmazony i powtarzać to co powiedział koledze jakiś zawodowy fotograf w studium, albo napisze coś z sensem i na temat albo idzie ewangelizować gdzie indziej.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jakim cudem konwertowanie do TIFFa wspomnianego powoduje spadek ostrości ? Bo na tle tematów itp tu na forum to dla mnie jakaś hmm zagadkowa nowość.
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta

...Więc niech kolega, zamiast pleść farmazony i powtarzać to co powiedział koledze jakiś zawodowy fotograf w studium, albo napisze coś z sensem i na temat albo idzie ewangelizować gdzie indziej.
    ...ewangelizacja, trafnie nazwane
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 687 z 1000 PierwszyPierwszy ... 187587637677685686687688689697737787 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów