Strona 662 z 1000 PierwszyPierwszy ... 162562612652660661662663664672712762 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 611 do 6 620 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

A w zasadzie, im krótszy czas z tym mniejszą mocą lampa błyska, więc im większa moc wyjściowa tym lepiej. Gdzieś w necie jest relacja gościa który w pełnym słońcu robił zdjęcia deskorolkarzowi, użył 12 580tek na radiopopperach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie chce mi się rozpisywać, lampa musi błysnąć kilka razy, w necie gdzieś to na pewno jest opisane, nawet na tym forum zdaje się.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 06-07-2010 o 10:49 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    A w zasadzie, im krótszy czas z tym mniejszą mocą lampa błyska, więc im większa moc wyjściowa tym lepiej. Gdzieś w necie jest relacja gościa który w pełnym słońcu robił zdjęcia deskorolkarzowi, użył 12 580tek na radiopopperach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie chce mi się rozpisywać, lampa musi błysnąć kilka razy, w necie gdzieś to na pewno jest opisane, nawet na tym forum zdaje się.
    spoko, dzięki.

już czaję.

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Parasolka będzie odbijająca biała albo srebrna żeby nie tracić mocy lampy - duża - 150 cm.....
    Ja mam 120 cm ale bede kupowal mniejsze bo juz przy lekkim wiaterku chce latac. Ale fakt - nie bralem obciaznikow.
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Domyślnie

michal_sokolowski - w większości przypadków wystarczy 1 lampką - jak będziesz miał młodych w cieniu albo będziesz robił foty w godzinach popołudniowych.

Tu masz przykład 1x580 1/1 odbite od parasolki 140 cm (jakieś 3m od młodych) praktycznie pod światło - tyle że już bardziej delikatna zachodnie.

Ja jadę 90 % fot z 1 lampą, jeśli używam więcej to nie w tym samym źródle światła tylko jako kontr lub doświetleń.

Robiąc w słońcu to tak jak Pank mówił HSS i kilka lamp. Ja hss'a nie używam i zawsze się mieszczę w synchro 1/250.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    michal_sokolowski - w większości przypadków wystarczy 1 lampką - jak będziesz miał młodych w cieniu albo będziesz robił foty w godzinach popołudniowych.

Tu masz przykład 1x580 1/1 odbite od parasolki 140 cm (jakieś 3m od młodych) praktycznie pod światło - tyle że już bardziej delikatna zachodnie.

zaj..ste foto
    po twojej wypowiedzi wreszcie zajarzylem, dlaczego nie jestem w stanie osiagnac podobnych rezultatow korzystajac z 430ex oraz softbox 60x60cm..
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

yy niby czemu nie jesteś ? może 60x60 ciut ograniczać ale raczej to samo da się uzyskać
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Softbox zachowuje się inaczej niż parasolka, przez materiał dyfuzyjny zabiera trochę światła, światło jest bardziej kierunkowe przez co czasami trzeba się bardziej odsunąć. Wolę softbox niż parasolkę właśnie dla tego że daje większą kontrolę, zwłaszcza ze stripem, no ale potrzeba większej mocy. W zeszłym roku też pracowałem z parasolką i też wystarczała mi jedna lampa.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

430 ex za slabo doswietla jednak.
    ja uczylem sie swiecic/doswietlac lampa w fotografii portretowej na modelkach, kadrujac dosyc ciasno - wtedy mocy blysku bylo az za nadto i stosunkowo mala powierzchnia rozpraszajaca kompletnie nie dala sie we znaki.
    w przypadku doswietlenia calych sylwetek zaczynaja sie schody ;]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    Ja hss'a nie używam i zawsze się mieszczę w synchro 1/250.
    No tak, ale powyższa fota jest na f9, co nie przy wszystkich sytuacjach jest pożądane. Płytka GO + miękki offshoe błysk z softboxa dają fantastyczne efekty wizualne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    No tak, ale powyższa fota jest na f9, co nie przy wszystkich sytuacjach jest pożądane. Płytka GO + miękki offshoe błysk z softboxa dają fantastyczne efekty wizualne
    Ja to wiem ale na 14mm to nie ma znaczenia czy mam 2,8 czy f9

Poniżej fota na 35mm @1,8 te same warunki kilka minut wcześniej:

jest exif - f1,8 1/100 sek parasolka 140 cm 580 1/1 -0,7 EV w środku

Strona 662 z 1000 PierwszyPierwszy ... 162562612652660661662663664672712762 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów