Strona 518 z 1000 PierwszyPierwszy ... 18418468508516517518519520528568618 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 171 do 5 180 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

Skorzystam z tego że dsykusja poszła w kierunku AF...

Mam od niedawna 50/1,4 i zauwazyłem że czasami potrafi się zawiesić (z 5Dmk2)- tzn jakby blokuje się AF - nie ma podświetlenia w wizjerze , podziałka stoi. Jak przekadruję na dalszy bądź bliższy obiekt, zaczyna łapać. Mówię o słabych / średnich warunkach oświetleniowych.

Czy to normalne w tym szkle, czy to już pierwsze oznaki padającego microUSM ?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Absolutnie się nie zgadzam, ten aparat ma swoje fochy ale jak się go umiejętnie używa nie sprawia problemów.
    co masz na mysli piszac "umiejetne uzywanie"?

ja wiem, ze i maluchem mozna przejechac rajd samochodowy i dojechac do mety ale nie o to przeciez chodzi,

mam oba body i wiem jak to wyglada - wiem tez ze 1D rozpieszcza i jak ktos ma tylko 5D to bedzie go bronil,

czasami zakladam na niego 85 1.8 na weselu i wiem ze odsetek trafionych zdjec jest na strasznie niskim poziomie, pozatym niemozliwosc uzywania bocznych punktow juz calkowicie przekresla te body - ktore jest znakomite ale tylko na momenty statyczne lub na fotki na mocno szerokich katach gdzie GO jest duza

na 1D na weselu wlasciwie uzywm tylko bocznych punktow, srodkowy bardzo, bardzo rzadko
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Mam na myśli przyzwyczajenie się do używania centralnego punktu. Można z nim komfortowo pracować, jeżeli w GO jest cała sylwetka to boczne punkty stają się zbędne. Nic nie bronię, 5D to świadomy wybór, na 1D nigdy się nie zdecyduję bo lubię jak szeroki kąt zostaje szeroki, zastanawiam się nad Ds ale chyba jednak wybiorę wyższe ISO i mniejsze rozmiary i wagę 5D II. Przyzwyczaiłem się do pracowania na centralnym w trakcie wesela, a podczas przygotowań czy pleneru kiedy jest czas na zabawy z płytką GO spokojnie boczne punkty są używalne. Odsetek nie trafionych zdjęć mam nie większy niż 10-20% i taki wynik w zupełności mnie zadowala.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Nic nie bronię, 5D to świadomy wybór, na 1D nigdy się nie zdecyduję bo lubię jak szeroki kąt zostaje szeroki, zastanawiam się nad Ds ale chyba jednak wybiorę wyższe ISO i mniejsze rozmiary i wagę 5D II. Przyzwyczaiłem się do pracowania na centralnym w trakcie wesela, a podczas przygotowań czy pleneru kiedy jest czas na zabawy z płytką GO spokojnie boczne punkty są używalne.
    Widzisz ja po kupnie 1D dlugo uzywalem tylko srodkowego, sic! Przyzwyczajenia byl mocno zakorzenione. Teraz jak biore 5D do reki to niedobrze mi sie robi, zakup Ds to tylko kwestia czasu.

zresza uwazam ze pełna klatka i crop 1.3 sie swietnie uzupelniaja i zawsze bede chcial miec taka kombinacje.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Warunkiem skuteczności jest wspomaganie AF. Wtedy i w ruchu - np. całkiem szybkich tańcach też można sobie poradzić.
    Czacho - używałeś kiedykolwiek 50 1.8/tamrona (tego do FF i cropa) na ślubie? [jeśli nie, to az oczy musztarda zajdą... ¦¬]
    zadam to samo pytanie ktore zadalem pankowi, ale nie otrzymalem odpowiedzi.. zatem - czym sie rozni ciemnosc na slubie od kazdej innej ciemnosci?

Miasto
    wawa

Domyślnie

Jeżeli w ciemności na ślubie ludzie się szybko ruszają a w innej ciemności nie, to właśnie tym. Tamrona 28-70 miałem podpiętego raz na plenerze, normalne warunki, dzień a AF nie wyrabiał przy bardziej dynamicznych scenach. Tak że Tamronom dziękuję.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

AF jest powolny, ale pisanie ze nie ustawia ostrosci to spore naduzycie. O tym ze w dynamicznych scenach sobie nie poradzi juz pisalem i z tym nawet nie dyskutuje. A ruszajacy sie ludzie w ciemnosci to nie tylko sluby... warto czasem zdjac z oczu slubne klapki

Miasto
    wawa

Domyślnie

Ale w tym wątku dyskutujemy o sprzęcie do ślubów, z resztą skoro ruszający się ludzie na ślubach są za dużym wyzwaniem dla tego szkła to dla czego ruszający się ludzie gdzie indziej nie mieli by? Tak czy siak, powolność AFa dyskwalifikuje to szkło w fotografii ślubnej.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Raczej do fotografii weselnej - na slubie ludzie sie nie ruszaja A moje odniesienia do 'innych ciemnosci' wynikaja z tego, ze ktos zarzuca mi brak doswiadczenia, zatem tlumacze najprosciej jak sie da, ze ruch + ciemnosc to nie tylko wesele...

Miasto
    wawa

Domyślnie

I w związku z tym warto kupić Tamrona tylko na ślub a na wesele np. 24-70L jak już mamy zostać przy zumach. Bardzo sensowne rozwiązanie.

Strona 518 z 1000 PierwszyPierwszy ... 18418468508516517518519520528568618 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów