Page 450 of 1000 FirstFirst ... 350400440448449450451452460500550950 ... LastLast
Results 4,491 to 4,500 of 9993

Thread: Sprzęt do ślubów

No, dzielnie przebrnąłem przez ostatnie 500 postów (przez ostatnie 3 dni :P) i przed chwilą znów zmieniłem zdanie (znów na korzyść zooma :/) ;D
    Planuję rozpoczęcie fotografowania ślubów na poważnie, ale jak wszyscy wiedzą budżet ograniczony Zatem:
    5dII + 24-70f2.8 +85 1.8 (zamiast 35L - żeby nie brakło szerokości) + 580ex
    + 40d (żony :P) z 50 f1.8.

A teraz pytanie: jakich wyzwalaczy bezprzewodowych do lamp uzywacie, jakie możecie polecić, jakie macie doświadczenia? Jaka jest niezawodność/skuteczność?
    Szczególnie interesują mnie rozwiązania tańsze od PW :P - elinchromy, alienbees, jakieś inne?
    Pytanie 2: karty pamięci - wystarczą 30MBps przy 5dII? Czy trzeba brać 45tki? (ciasny budżet :/)

Do tej pory zrobiłem 3 śluby (znajomi rodzina) z Pentaxem k10d + Metz58AF + 17-70f4. (ostatnio w pentaxie padł mech. zamykania przysłony, a metzu zoom :P) i 40d + 50 1.8. Zainteresowani byli zadowoleni, ja w sumie też (bo nie spaliłem sprawy całkowicie :P - ale dużo pracy ciągle przede mną . W każdym razie to jest to - więc nie ma odwrotu (przynajmniej dopóki mnie rynek nie zweryfikuje .

Zablokowany

za tą kase co wydasz na zooma 24-70 możesz śmiało kupić jasniejszego 28 i 50 1.4 -ale skoro chcesz widzieć ciemność-Twój Cyrk

fotograf Czacha's Avatar

2.8 jest ciemny? opamietajcie sie ludziska ... ! znam fotografow slubnych ktorzy robia swietne foty i robia je 24-105 i 17-40 ... bez zadnych stalek ... !

poraza mnie zaslepienie staloogniskowymi obiektywami i propagowanie ich jako jedynego slusznego wyboru ... a nazywanie swiatla 2.8 ciemnoscia to juz patologia

Zablokowany

ja zawsze dbam o to by ustawiać ekspozycję na drugi plan a lampą tylko dopalać-takie są obecne trendy.sam robiłem zdjęcia na 24-105-ale to już poracha na całego...i jak dla mnie nie ma sensu kupować jednego zooma 2.8 za ponad 4 tys-jak można w tej cenie mieć dwie stałki-w tym jedną 1.4-co juz jest kozackim szkłem na FF

fotograf Czacha's Avatar

mozna miec preferencje do stalek, albo mowic ze obiektywy o jasnosci 1.4 (lub jasniej) ulatwiaja prace (stalki utrudniaja prace, ale to pikus).. ale nie to, ze 2.8 jest ciemnoscia .. to naprawde brzmi jak herezja

slub da sie sfotografowac kazdym aparatem (uproscmy to do lustrzanek) oraz kazdy obiektywem o standardowym zakresie i swietle nie przekraczajacym 5.6 majac lampe blyskowa

wyboraz sobie, ze kiedys nie bylo takiego dostepu do sprzetu, a mimo wszystko fotografowalo sie sluby... nawet na aparatach na klisze!!!! 10D na ISO3200 nie mial takich szumow jak FujiPress1600 ... a mimo wszystko nikomu to nie przeszkadzalo! w dodatku wiekszosc rzeczy robilo sie na NPH ktorego naswietlalo sie jako 320 ... i to bez szkiel 2.8 .. a co dopiero ultra jasnych 1.4 czy 1.8!

uwazam za nietakt i nieprofesjonalne podejscie do tematu nazywanie jasnych szkiel ciemnymi, a mowienie ze czyms sie nie da zrobic slubu oznacza po prostu braki w wiedzy i technice... nic wiecej - prosze tego nie traktowac osobiscie, pisze to ogolnie, do wiekszego grona

Zablokowany

z mojej perspektywy są ciemne-bo nawet mój zoom jest jaśniejszy
    Zauważyłem też takie trendy-że ludzie robia wesele ciemnymi szkłami-dopalają na drugą kurtynę-wychodzą z tego rozmazane bochomazy-które innym posiadaczom także się podobają i tworzą swoisty trend-takich właśnie gniotów-nazywamy to Towarzystwem Wzajemnej Adoracji...
    i te szumy-przecież one też dodają uroku...można robić na 4.0 i być artystą
    Ale po co-skoro mamy możliwość zakupu jasnych stałek

Quote Originally Posted by Czacha View Post
    2.8 jest ciemny? opamietajcie sie ludziska ... ! znam fotografow slubnych ktorzy robia swietne foty i robia je 24-105 i 17-40 ... bez zadnych stalek ... !

poraza mnie zaslepienie staloogniskowymi obiektywami i propagowanie ich jako jedynego slusznego wyboru ... a nazywanie swiatla 2.8 ciemnoscia to juz patologia

Tak z czystej ciekawości - możesz dać linka do świetnych zdjęć ślubnych robionych na 4.0 i ciemniej? Chodzi mi zwłaszcza o ceremonię.
    5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
    Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...

Zablokowany

Quote Originally Posted by till View Post
    Tak z czystej ciekawości - możesz dać linka do świetnych zdjęć ślubnych robionych na 4.0 i ciemniej? Chodzi mi zwłaszcza o ceremonię.
    hehe-ja bym wkleił-ale po co mam sobie obciach robić
    Widzę co masz w stopce-co Ty btś polecił-zooma 2.8 czy też to co masz-czyli 28/1.8 i 50/1.4 ?

No dobrze, to pozostawmy szkła chwilowo na boku - kwestia gustu, budżetu i miliona innych czynników

A jak jest z tymi wyzwalaczami bezprzewodowymi? Używa ktoś z Was?

fotograf Czacha's Avatar

Quote Originally Posted by mieszko_1vp View Post
    z mojej perspektywy są ciemne-bo nawet mój zoom jest jaśniejszy
    Zauważyłem też takie trendy-że ludzie robia wesele ciemnymi szkłami-dopalają na drugą kurtynę-wychodzą z tego rozmazane bochomazy-które innym posiadaczom także się podobają i tworzą swoisty trend-takich właśnie gniotów-nazywamy to Towarzystwem Wzajemnej Adoracji...
    i te szumy-przecież one też dodają uroku...można robić na 4.0 i być artystą
    Ale po co-skoro mamy możliwość zakupu jasnych stałek
    zakup jasnych stalek to kosztowna zabawa. a towarzystwa wzajemnych adoracji sa wszedzie ... bo jak inaczej nazwac adorowanie stoloogniskowych jasnych szkiel i papierowych glebii ostrosci i mowienie ze nic innego sie nie liczy? TWA staloogniskowe i nic wiecej

ale moze w ten sposob wykasza sie potencjalna konkurencje - ktos pyta co kupic w budzecie do 6tys zl do slubow, a zostaje zakrzyczany, ze bez 15tys nie ma co zaczynac .. mnie to juz nie smieszy tylko delikatnie irytuje

zeby nie bylo - uwazam ze idealnym zestawem do slubu bylo by posiadac:
    2x body pelnoklatkowe
    20mm
    35mm
    50mm
    85mm
    135mm
    24-70
    70-200
    zestaw 3-4 lamp wyzwalanych zdalnie
    .. i 'murzyna' do noszenia tego wszystkiego

ale nawet za 1/10 wartosc takiego zestawu da sie zrobic dobry slub!

Page 450 of 1000 FirstFirst ... 350400440448449450451452460500550950 ... LastLast

Tags for this Thread