Nie bez powodu pogrubiłem słowo "opcja" z postu batona. Dla mnie w granicach 10 tys. właśnie ten zestaw byłby optymalny.
Skoro po 3 ślubach ma za mało doświadczenia by operować stałkami to niech kupi co ma kupić i zrobi kolejne 3.
Wszystko jest kwestią wyboru; wydając wszystkie pieniądze na 24-70 (MM-A) skazałby się na 'względną ciemność', w której 1.4 lub 1.8 może uratować tyłek.
Nawet nie ma co improwizować bo mamy: szeroko, standard lub węższy portret. Takie ogniskowe (GO to inna bajka) można opanować już po jednym ślubie.
Improwizacją lub jak kto woli hardcorem można nazwać używanie 35/2 na cropie![]()
Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 23-01-2010 o 21:52
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
eee tam z lampa taki slub takim setem mozna porzadnie zrobic , owszem tracim to i owo ale zyskujemy co innego
po co rzucac sie na stalki skoro on nie wiem czego potrzebuje , czego chce itd itp ?
mu tu wyznajemy kult stalej i f1.2 ale nie kazdy musi odrazu albo w ogole ;]
pamietam jednego jegomoscia ktory byl mocno zdziwiony i powiedzial ze pierwszy raz widzi zeby ktos slub stalkami robil , focil 5d+24-70
btw jego efekty pobieznie jak widzialem byly ok
no comment...
Nie zaprzeczam żadnemu z Twoich zdań. Wręcz powiem, że się z nimi zgadzam
Po prostu trzymałem się słowa 'opcja'. Ja podałem swoją: 5D, 28/1.8, 50/1.5, 85/1.8, 580EXII, a Ty swoją: 5D, 24-70L, 580EXII.
Teraz wystarczy, żeby baton87 wybrał to, co mu na ten moment bardziej odpowiada![]()
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
Myślałem też nad zestawem jaki podał Lulu1988, ale wolałbym kupić raczej nowe graty.dlatego też rozważałem kupno 50d,sam już nie wiem.zestaw z tamronem też nie byłby chyba zły na początek,ale nie wiem jak z sprawdzi się w tańcu i podobnych sytuacjach??
to zmien na 17-55/2.8 IS canona i bedzie lepiej
no comment...
i co do tego??50 1.4 USM ??a coś dłuższego do plenerku??czy lepiej samyanga 8mm dla ciekawych kadrów na weselu i w kościele??
Zgadzam się w całej rozciągłości.
A potem sukcesywnie jakiś obiektyw wedle własnych potrzeb.
Natomiast zestaw bardziej ekonomiczny to np. 50D +17-50 + 580EXII +ewentualnie 85mm.
I właściwie jest to jakieś podsumowanie całego powyższego wątku. Czyli taki zestwa startowy, a ci bardziej zaawansowani to dobrze wiedzą co im potrzeba więc nie powinni nawet pytać![]()
Ostatnio edytowane przez magart ; 24-01-2010 o 00:18 Powód: Automerged Doublepost
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Hej, mam takie pytanie.
Znajomy się mnie zapytał, czy bym mu zrobił ślub. Generalnie jeśli chodzi o mnie, jakoś sobie radę dam, a już napewno efekty będą adekwatne do ceny, jaką chce dać za fotografa (wkurzony jestem tym koszmarnie, ale wolę mu zrobić te foty, niż dać to zrobić jakiemuś pstrykaczowi ślubnemu).
Tylko mam problem co do sprzętu, i to głównie on może być problemem moim.
Dysponuję zestawem 40D i 500D, planowałem do jednego dowalić stałki - 28/1,8, 50/1,8 i może 85/1,8, do drugiego zuma - 17-50 od Tamrona. Do tego mam dwa młotki, z którego jeden poszedłby pewnie na wspomaganie AF'a w korpusie z zoom'em.
Tylko teraz - stałki podpiąć pod 40D, z racji lepszego AF'a, a zoom'a zostawić na 500D, w ramach "zapasu", czy na odwrót? I czy w ogóle, tym sprzętem w materii ślubnej mogę coś zdziałać.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto