a może miał ktoś z was okazję pracować na 16-35 założonym na cropa? np. na 40D?
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
własnie sprzedałem kilka dni temu swoją lampe
ale ja ślubów nie robię
ciekawy jest ten gośc i ciekawe ile w tym gry a ile prawdy...a szerokie kąty są rzeczywiście coraz bardziej widoczne.
zastanawiam się kiedy skończy sie moda na papierową GO w ślubach ?
aha: krzywe kadry też są okrutnie modne, a cięzko strawne, przynajmniej dla mnie.
Ostatnio edytowane przez rycerz ; 30-10-2009 o 00:00
Rzeczywiście,dzisiaj lampa w ślubniakach jest passe
Dlatego czasami używam ich kilka sztuk naraz![]()
To tylko dowodzi co raz większej świadomości technicznej u klientów ;-) Szkoda, że nie zawsze to idzie w parze ze świadomością estetyczną ("Proszę zrobić ładne ramki i te takie czarno-białe z kolorowym kwiatkiem..."). Za to często pada pytanie "Czy to ful-frejm?" albo "Na jakim ISO pan robi?" :-) Fiu, fiu... niedługo młodzi zaczną sami sobie robić zdjęcia (jak Canon weźmie przykład z Samsunga i wypuści lustrzankę z wyświetlaczem z przodu, to każdy sobie strzeli foty a'la nasza-klasa prosto z ręki, bez martwienia się, czy nie wychodzi z kadru ;-)) ). A wracając do TS'a, to widziałem sporo ślubniaków strzelonym takim szkłem i nie koniecznie były to kwestie prostowania kościoła na grupowym, ale raczej pomysłowe i kreatywne wykorzystanie sprzętu w nietypowych sytuacjach (czasami oprócz sprzętu musi trochę pracować główka...).
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Ja widziałem genialne klatki z lens baby ślubne. Więc żart był żartem, ale mam świadomość, że się da. Eksperymentować należy![]()
ja mialem jeszcze przypadek gdy pracowałem na starej piatce .... podchodzi na slubie ojciec pani młodej i pyta sie czy mój aparat robi filmiki ... ja ze nie ... on na to ze to **** nie aparat, nie miej jednak świadomość tego co młodzi mogą dostać jest .... kazdy ma dostęp do sieci i wertuje stronki w poszukiwaniu tego mu się podoba jednak gdy znajdzie okazuje się ze ... cenawiec szuka czegoś tańszego ze słowami
szukam fotografa pokroju tego czy tamtego
![]()
Canon FF