takie 100% to nie jest ale takie małe na 12 to tak, wole to niż Samyang 8mm bo tam jest manual
takie 100% to nie jest ale takie małe na 12 to tak, wole to niż Samyang 8mm bo tam jest manual
chyba nie od kilkunastu i nie po lekkim ;]
no comment...
8mm/5.6 -
Focus at the hyperfocal
distance, 1.98 ft
Depth of field extends from
0.99 ft to infinity
30cm styka![]()
no to nie kilkanascie, zenitar slabiej wypada chyba
no comment...
Jaka kombinacje obiektywow staloogniskowych uwazacie za najbardziej praktyczna na slubie/weselu (majac do wyboru 3 obiektywy)?
20d, 5d, 50mm planar 1.7, 24-105L, 430exII
Ja wybrałbym zapewne: 50mm - odpowiednia odległość do nieprzeszkadzania młodej parze, 85 do portretów i coś szerokiego np. 15 do 20 mm aby można było podejść bliżej. Szkiełka o jasności min 1.8, lepiej jakby to było 1.4
Wolę jednak zoomy, takie przyzwyczajenie. Zbieram powoli i zamieniam szkiełka na solidnej klasy. Pierwszy zakup to Canon 24-105 L, zbieram na Canon 70-200 f/4.0 L
Wybór taki, ponieważ mam już dość focenia na ślubach itp. za stary na to jestem, szybko się męczę. Dodatkowo cyfrowe zdjęcia rozleniwiają, w analogu zanim cykłem długo myślałem i nie miałem praktycznie odrzutów, teraz jest gorzej.
Ja dużą większość zdjęć na weselu robię za pomocą 30/1.4 i 85/1.8.
Temat ten ma już swój wątek na tym forum i tam znajdziesz bardzo dużo przydatnych informacji.
Ja tylko dodam że szkła zależą od rodzaju puszki bo inne będą na pełnej klatce a inne w crop'ie.
Ogólnie potrzeba 35mm, 85mm i cos szerokiego. Więcej na ten temat poczytasz w wyżej wspomnianym wątku.