Strona 27 z 1000 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127527 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek
    20d, 30d,5d nie było a śluby były, zdjęcia były,klienci zadowoleni też byli.Twoim zdaniem do robienia ślubów tylko aparaty z wyższej pólki się nadają? IMO przesada.
    W tej kwestii, o której piszemy, to (jadąc poprawnie systemowo) eos50 czy eos 30 były zdecydowanie lepsze niż to, z czym teraz chce się włazić na ołtarz. AF się nie mylił, błysk działał lepiej, światła nie wypalały się same. No i to, o czym jeszcze nie rozmawialiśmy: tańsze szkła działały lepiej niż teraz
    Ci, którzy mają choć odrobinę skłonności do samooceny będą wiedzieli o czym piszę. A reszta.. cóż klient weźmie zdjęcia nawet z 10-22 jak mu się je dobrze poda :-D
    Jarek

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek
    20d, 30d,5d nie było a śluby były, zdjęcia były,klienci zadowoleni też byli.Twoim zdaniem do robienia ślubów tylko aparaty z wyższej pólki się nadają? IMO przesada.
    Prosze nie porównywać obecnych małp czy nawet 300D/350D z dawnymi analogami. Dlatego właśnie lepiej kupić do zastosowań profesjonalnych (jak nie ma kasy) analoga niż kiepską cyfrówkę.

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Ci, którzy mają choć odrobinę skłonności do samooceny będą wiedzieli o czym piszę. A reszta.. cóż klient weźmie zdjęcia nawet z 10-22 jak mu się je dobrze poda :-D
    10-22 bleee...
    DSLRs & lenses

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pozwole sobie nawiązać do uwag jakoby robienie ślubów Canonem 350D było totalnym nieporozumieniem. Otórz już jeden ślub nim robiłem, niebawem będe robił drugi i nie bardzo widzę te problemy o których w stosunku do 350D piszecie.
    Ślub to chyba jednak nie koszykówka więc przy odrobinie (naprawde minimum) inteligencji i wyobraźni okreslenie za wolny AF (w stosunku do 350D) jest nieporozumieniem. Druga sprawa guziczki. Ergonomia to rzecz względna (inaczej wszyscy mieli byśmy Nikony ) Zapoznanie się z guziczkami w 350D pozwala prawie równie szybko przełanczać ISO, pomiar ekspozycji, AF i inne jak to można robić w 20D i wyższych.
    Jasne że im lepszy aparat tym wygodniej się fotografuje, ale bez przesady panowie ! Twierdzenie że używanie aparatu 350D do fotografii ślubnej jest pomyłką to daleko posunięte nieporozumienie. Jeśli ktoś (znając dobrze ten aparat) nie był by w stanie dać sobie rady z fotografowaniem tego tematu to znak że powinien się jeszcze dużo uczyć zanim weźmie do ręki aparat klasy 20D (o lepszych nie wspominając).
    Powód dla którego wszyscy fotografowie ślubni idą na kompromisy (no może poza tymi którzy używają 1DsMKII) to nędzne (w stosunku do kosztów sprzętu) zarobki na tego rodzaju fotografii. Zestaw zbudowany w oparciu o 20/30D (a to też kompromis) to conajmniej 20k. Ile czasu trzeba focić żeby wydane pieniądze się chociaz zwróciły ?
    Tak więc proszę o odrobinę rozsądku, 350D to naprawde dobry aparat i osoba sprawnie się nim posługująca może robić naprawde dobre zjęcia. Zdecydowanie większy nacisk bym kład na obiektywy ale i tu róznica w cenie nie przekłada się proporcjonalnie na jakość fotografii. Jeśli nieodpowiedzialnym nazywa się robienie zdjęć przy pomocy 350D to tak samo trzeba nazwać fotografowanie aparatami 20D - 5D. Każdy odpowiedzialny fotograf powinien mieć 1D+1Ds + wszystkie ogniskowe x 2 + 2-3x 580EX, mase kart i pomocnika który przejmie obowiazki na wpadek jak by sam zemdlał. Ale czy i takie podejście było by dość profesjonalne i gwarantowało sukces ??
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 11-07-2006 o 15:06

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    no może poza tymi którzy używają 1DsMKII
    A w czym 1Ds2 przewyższa 5D jeśli chodzi o śluby
    the silence is deafening

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pozwole sobie nawiązać do uwag jakoby robienie ślubów Canonem 350D było totalnym nieporozumieniem. Otórz już jeden ślub nim robiłem, niebawem będe robił drugi i nie bardzo widzę te problemy o których w stosunku do 350D piszecie.
    Ja widzę na razie dwa problemy:
    - zrobiłeś JEDEN ślub, ale nie przeszkadza Ci to w wystawianiu bardzo zdecydowanych opinii. Dla porównania, ja robię średnio 50-70 takich rocznie i naprawdę nie zdecydowałbym na skorzystanie z Twojej porady.
    - drugi problem to zawartość Twojej stopki. Napisz uczciwie, czy gdybyś miał inny aparat, to dalej polecałbyś 350D?

Powód dla którego wszyscy fotografowie ślubni idą na kompromisy (no może poza tymi którzy używają 1DsMKII) to nędzne (w stosunku do kosztów sprzętu) zarobki na tego rodzaju fotografii. Zestaw zbudowany w oparciu o 20/30D (a to też kompromis) to conajmniej 20k. Ile czasu trzeba focić żeby wydane pieniądze się chociaz zwróciły ?
    Jakieś dwa miesiące?
    Oczywiście wliczając koszty przeżycia, prowadzenia działalności itp.
    Tak więc proszę o odrobinę rozsądku, 350D to naprawde dobry aparat i osoba sprawnie się nim posługująca może robić naprawde dobre zjęcia.
    Pokażesz jakieś?
    Zdecydowanie większy nacisk bym kład na obiektywy ale i tu róznica w cenie nie przekłada się proporcjonalnie na jakość fotografii. Jeśli nieodpowiedzialnym nazywa się robienie zdjęć przy pomocy 350D to tak samo trzeba nazwać fotografowanie aparatami 20D - 5D. Każdy odpowiedzialny fotograf powinien mieć 1D+1Ds + wszystkie ogniskowe x 2 + 2-3x 580EX, mase kart i pomocnika który przejmie obowiazki na wpadek jak by sam zemdlał. Ale czy i takie podejście było by dość profesjonalne i gwarantowało sukces ??
    Zapomniałeś o porządnym oświetleniu. Albo nie miałeś pojecia, że można z takiego skorzystać
    Jarek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    daje większy i mniej ostry plik. Masz więc uzasadnienie kupienia kolejnych kart i zaoszczędzeniu na zakupie zeiss softar
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    1Ds2 to PROFESJONALNA puszka a 5D jest PÓŁPROFESJONALNA

Bywalec Awatar Robert P.
    Miasto
    Komorniki/wielkopolska

Domyślnie

Ja napisze z drugiej strony, jako uzytkownik 350D. Sluby i wesela robić tym aparatem to czysta masakra, zwłaszcza na sali gdzie nie ma dosyć swiatła a wizjer w 350D wiadomo - malutki. Gdyby nie finanse dawno kupiłbym jakiś inny aparat.
    350D+grip::EF 28-90/4-5,6::EF 50/1,8::EF 70-200/4 L
    www.pilaczynski.net

Bywalec

Domyślnie

1Ds2 to PROFESJONALNA puszka a 5D jest PÓŁPROFESJONALNA
    Dziwne, bo Canon uważa 5D za aparat profesjonalny. Poza tym 1DsMkII to konstrukcja stara (w dodatku znacznie over-priced) i o gorszej jakości wynikowych zdjęć niż 5D.

Uwielbiam takie porównania - "to jest profesjonalne a to już nie" - robione przez pstrykających trzysetkami. To się nazywa onanizm sprzętowy
    DSLRs & lenses

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na wstępie chcę wyjaśnić że Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają i jesteś dla mnie wzorem jeśli chodzi o fotografię ślubną. Jednak pozwól że ustosunkuje się do twojej odpowiedzi.

Ja widzę na razie dwa problemy:
    - zrobiłeś JEDEN ślub, ale nie przeszkadza Ci to w wystawianiu bardzo zdecydowanych opinii. Dla porównania, ja robię średnio 50-70 takich rocznie i naprawdę nie zdecydowałbym na skorzystanie z Twojej porady.
    - drugi problem to zawartość Twojej stopki. Napisz uczciwie, czy gdybyś miał inny aparat, to dalej polecałbyś 350D?
    -Ślub zrobiłem narazie jeden w naprawde wrednych warunkach i naprawde to co mi przeszkadzało to brak jasnych szkieł a nie moje body.
    -Ja nie polecam 350D do tego typu zdjęć, twierdze natomiast że do tego się nadaje. Jarku proszę powiedz uczciwie czy uczyłeś sie kiedyś obsługi 350D (jest z oczywistych względów inna niż w 5D), wyrobiłeś sobie zdolność bezwzrokowego i szybkiego sięgania do odpowienich guzików i następnie fotografowałeś nim ślub ? Myśle że nie, dokładnie tak jak wielu krytykantów 350D którzy tak naprawdę tylko teoretyzują. Lepszy aparat taki jak 5D napewno się nadaje do tego bardziej, napewno łatwiej sie nim fotografuje i w cięzkich warunkach osiąga się lepsze efekty, ale naprawde powiadam ci 350D to jest aparat z którym da sie pracować.

Jakieś dwa miesiące?
    Oczywiście wliczając koszty przeżycia, prowadzenia działalności itp.
    Patrząc na Twoje zdjecia nie wątpie. Trafiłeś w bardzo dobry segment rynku i twoja klientela to High-End w stosunku do polskiego standardu (oceniając zamożność). Przeciętny ślub + wesele + plener w Łodzi to 1500-2000 zł

Pokażesz jakieś?
    Pokaże :-P

Zapomniałeś o porządnym oświetleniu. Albo nie miałeś pojecia, że można z takiego skorzystać
    Wiem że można, ja szacowałem taki zestaw który określił bym jako rozsądne minimum i bez porządnego oświetlenia wyszło mi 20k

W kwestii polecania: polecam 1DsMkII, (bo body jest bardziej profesjonalne, migawka trwalsza, AF szybszy itd), 5D też może być (co sam wyśmienicie udowadniasz). 30D czy 20D jest znacznie gorsze niż 1Ds ale i tak da się nimi robić dobre zdjęcia, w końcu docieramy na "samo dno" i spotykamy 350D, które naprawde jest na tyle dobre że można nim robć zdjęcia.
    AF nie jest taki zły jak wielu się często wydaje, puszka ta ma ETTL2, nisko szumiącą matrycę, 6 zdjeć RAW w serii (to tak jak 20D) i naprawdę to nie jest taki złom jak wielu osobom z drogimi aparatami sie wydaje.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 11-07-2006 o 15:52

Strona 27 z 1000 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127527 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów