Zmiekcza bardziej cien , lumi mocniej rozprasza na boki tez , wszystko zalezy od wielkosci tego ustrojstwa i materialu jak przezen swiatlo przechodzi/rozprasza sie , w zasadzie jak ktos nic tylko wali lampa na wprosty to pewnie wart bo efekty lepsze
Zmiekcza bardziej cien , lumi mocniej rozprasza na boki tez , wszystko zalezy od wielkosci tego ustrojstwa i materialu jak przezen swiatlo przechodzi/rozprasza sie , w zasadzie jak ktos nic tylko wali lampa na wprosty to pewnie wart bo efekty lepsze
no comment...
z tym lepiej bym polemizowal , ale to zalezy od tego pewnie kto co woli
no comment...
jest jeszcze opcja 24L + 85L - też godne przemyślenia, 35L wcale nie jest jakieś mocno szerokie.
35 jest "wystarczajaco szerokie24 to juz dosc mocno szeroki kat (ale to wszystko zalezy od preferencji). Mysle ze 35 + 85 to super ogniskowe, ale do tego proponowalby, raczej 2xFF niz crop i FF. Do tancow na sali itp raczej wchodzi w gre tylko cos pokroju 17-40 czy fisheye'a.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nie wypowiem sie bo nie mam zdania wyrobionego zeby cos konkretnego polecac , uzywam lampy tyle co kot naplakal.
Czy tylko to moze nie koniecznie ale fakt ze na GG fish 16mm np. sprawuje sie bdb , to 35 rowierz mozna porobic zdjecia ( ale w zasadzie nie calej sylwetki ) ja np lubie takie ujecia lapac polujac w "dziekim tlumie" tanczacych ;]
a 35 w zasadzie jest w sam raz , przy 24 i kadrowaniu pionowo juz przerysowuje co sie jednym podoba a innym juz nie bardzo
no comment...
A nie lepiej zamiast stałki 35L wziąć 16-35L ? Do tego dorzucić to 85 i powstanie bardzo fajny zestaw.
Z doświadczenia wiem, że mniejsze ogniskowe również się przydają, a stałka to niestety stałka. Pewnie ktoś zaraz napisze, że jakość super, no i światło 1.4, ale czy w 16-35 jakość zdjęć jest dużo gorsza ?
You Can
Gorsza - z dwa ev :>