Strona 214 z 1000 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264314714 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 131 do 2 140 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

d.m.c.
    Guest

Domyślnie

dzieki Ernest_DLRS za opinie.
    Mam jeszcze jedna watpliwosc.
    W tej chwili posiadam 40D i 5D, 17-55 2.8, 50 1.4, 85 1.8 i 70-200 2.8 i tak kombinuje na rozne sposoby. Na przyklad tak: sprzedac 70-200, dolozyc i kupic 35L - w plenerze najdluzsze mialbym 85 na cropie.
    Albo inna opcja: sprzedac 70-200, dolozyc i kupic 28 1.8 i fisheye 15 .
    Tylko nie wiem czy 85 w plenerze starczy...

Nie oczekuje ze ktos z was powie mi co mam zrobic, ale z checia dowiem sie co wy byscie zrobili na moim miejscu .

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

skoro mi wystarczy 135L na FF w plenerze to Tobie powinno starczyć 85 na cropie

jezeli chodzi o śluby to zdecydowanie sprzedal bym 70-200 ale kupil 24L a nie 35L

24mm na cripie to 38mm wiec "prawie" 35 ;-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Witam Wszystkich! Podobnie jak wielu tutaj obecnych przymierzam się do zajęcia jakim jest ślubna fotografia. Miałem przyjemność fotografować 2 zajścia z narzeczoną dla znajomych i tak się składa że wśród oglądających owe zdjęcia znalazły się dwie pary które chcą bym również u nich to zrobił. Daje to dużą motywację do działania ale i tak mam wiele pokory do tego zajęcia i świadomość cieżkiej pracy dla osiągnięcia wymiernych efektów. Mnie oczywiście nie zadawala efekt jaki osiągnełem. Cały czas oczywiście szkolę się by poznać tajniki dobrej fotografii z każdej możliwej strony. Pozostaje kwestia sprzętowa.
    Mam: nikon d80, n18-135/3.5-5.6,sb-900 jak widać nic specjalnego
    Nie chcę jednak iść w nikona mimo że d700 bardzo apetycznie wygląda (powody: plastyka obrazu, brak dobrych jasnych stałek).
    Zebrałem jakieś 16,5tys. zł - moja lista:
    5dII+35L+85/1.8+580EX II
    zapasowy sprzet juz znacie
    Proszę o wszelkie cenne uwagi!
    P.S. Co sądzicie o pracy na dwóch systemach. Np.5d+jasne stałki dla mnie dla narzeczonej d700+zoom 24-70. Oczywiscie to przyszlosc ale zastanawiam sie nad zaletami i wadami takiego tandemu (ja widzę taką zaletę: z jednej strony światło zastane i malowanie 5D z drógiej snajperski AF i świetny zoom 24-70)
    Z góry dziękuję za pomoc! Rafał

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez draka34 Zobacz posta
    Z góry dziękuję za pomoc! Rafał
    Cześć,
    Posiadanie dwóch systemów to nie zbrodnia. Znam kilka osób, które tak pracują. Sęk w tym, że oni dokonali wyboru świadomie, Ty musisz się na to zdecydować.
    Wybrałeś fajny zestaw, ale poradzenie sobie z nim na zabawie weselnej będzie dla Ciebie (bez doświadczenia) dość trudne. Na Twoim miejscu kombinowałbym, czy nie sprzedać żółtych zabawek i nie dokupić dla bezpieczeństwa i komfortu 24-70.
    Tak czy inaczej pamiętaj, że każdy doradzi Ci według własnego stylu pracy a Ty możesz mieć zupełnie inny. No i licz się z tym, że jeszcze nie raz wszystko w torbie zmienisz..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

No i lepiej mieć backup'owe body tej samej firmy, można wtedy wykorzystać szkła z "głównego" zestawu, można też łączyć - dla przykładu: tele/standart na jednej puszce, a na drugiej szeroki kąt (odpada męcząca kwestia zmieniania szkieł w trakcie pracy).
    Pozdrawiam.

Zablokowany

Domyślnie

Ja wręcz uważam, że najlepszum rozwiązaniem jest backup w postaci tego samego (lub bliźniaczego modelu puszki). Posługując się 1d i backupowym 30d, a później 5d miałem wiecznie problem przeskoku w guzikologii. Teraz go nie mam, myślę tylko o zdjęciach, a nie o ustawieniach i guziorach. Dwa systemy chyba by sprawiły, że na jednej robocie bym osiwiał.

Dopiero zaczyna Awatar compur

Domyślnie

Witam!
    ponieważ odczuwam już dość boleśnie na salach ślubnych braki światła, postanowiłem zakupić niebawem lampy błyskowe studyjne:-D. Problem w tym, że takiego sprzętu nigdy jeszcze nie używałem i korzystałem tylko z 580 ex. Czytałem kiedyś w tym wątku, jak np Oskarkowy pisał, że używa takich lamp. Dlatego zwracam się z pytaniem do doświadczonych: jakiej mocy lampy powinienem kupić? Jak wg Was wyglądałby taki optymalny zestaw na salę ślubną?
    Chcę jeszcze do mojej 580 dokupić zestaw Pocket Wizardów. Czy mając te Wizardy i 580 na aparacie będę mógł za ich pomocą wyzwolić tamte lampy?
    Ogromne dzięki za sugestie, pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez compur Zobacz posta
    Chcę jeszcze do mojej 580 dokupić zestaw Pocket Wizardów. Czy mając te Wizardy i 580 na aparacie będę mógł za ich pomocą wyzwolić tamte lampy?
    Ogromne dzięki za sugestie, pozdrawiam
    no nie bardzo - bo PW przypinasz zamiast lampy na aparat.. i wtedy wyzwolisz zewnętrzne lampy - ale IMHO zewnętrzne lampy to niestety porażka będzie bo jak wyobrażasz sobie regulację ich mocy - będziesz do każdego zdjęcia skakać przy pokrętłach? chyba że będziesz używać dodatkowych 580tek w ettlu..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez compur Zobacz posta
    Czytałem kiedyś w tym wątku, jak np Oskarkowy pisał, że używa takich lamp. Dlatego zwracam się z pytaniem do doświadczonych: jakiej mocy lampy powinienem kupić? Jak wg Was wyglądałby taki optymalny zestaw na salę ślubną?
    Będę szczery, choć Ci się to nie spodoba. W takich kwestiach albo eksperymentujesz sam, albo poszukaj warsztatów, na których Cię tego nauczą.

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    no nie bardzo - bo PW przypinasz zamiast lampy na aparat.. i wtedy wyzwolisz zewnętrzne lampy - ale IMHO zewnętrzne lampy to niestety porażka będzie bo jak wyobrażasz sobie regulację ich mocy - będziesz do każdego zdjęcia skakać przy pokrętłach? chyba że będziesz używać dodatkowych 580tek w ettlu..
    Masz słabszy dzień, czy Ty tak na poważnie?
    Jarek

Dopiero zaczyna Awatar compur

Domyślnie

[QUOTE=oskarkowy;636978]Będę szczery, choć Ci się to nie spodoba.

Skąd wiesz, że szczerość mi się nie spodoba?
    Właśnie chcę poeksperymentować, ale tu, na forum, szukam punktu wyjścia do eksperymentów.

Ale dzięki za radę, warsztatów też poszukam.

Strona 214 z 1000 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264314714 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów