Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Ja wiem , roznicy w af takiego nie uswiadczylem , za to w jakosci miedzy 40d a 30d duzej nie bedzie , iso i w jednym i drugim na podobnym poziomie , a przy dobrej obrobce to tym bardziej roznicy nie bedze , maja do wybory te dwa wolal bym 30d , jesli tylko z pkt ekonomicznego bardziej sie oplaci niz 40d.
no comment...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
WITAM !
Pisze tu pierwszy raz
Od niedawna tu zagladam by dowiedziec sie cos o tym co i jak z tymi Slubami jest szykuje mi sie kilka takich uroczystosci do fotografowania a ze zamierzam wykonac sprzetowy updejt chcialbym cos kupic pod sluby i w tej kwestii mam pytanie:
stoje przed dylematem czy kupic: 24mm/f 2.8 + 50mm/f 1.4 USM + 85mm/f 1.8 USM + 70-200/2.8 L USM czy 24-70mm/f 2.8 L USM + 70-200/2.8 L USM ?
przeczytalem ten temat dosc szczegolowo i nie wiem dalej na co sie zdecydowac !
posiadam juz sprzet: 50D i 350D - T 28-75/f 2.8 SP AF ASP... + 50/f 1.8 II + 580 EX II
w przyszlosci mam zamiar przeskoczyc na FF
pozdrawiam i licze na jakas podpowiedz !
szczerze mowiac to szperalem po roznych forach i pytalem sie ludzi co do tego IS w 70-200 i wiekszosc sie zgadza ze nie ma wiekszej roznicy miedzy L IS USM a L USM wiec jak za stabilizacje ktora praktycznie nie daje duzo wiecej niz model bez to po co doplacac 1400pln ? moze sie myle ? :-D
roznicy jakości nie ma zadnej praktycznie, placisz za IS, ktory akurat w kosciele na dluzszych ogniskowych sie przyda
inna sprawa ze 70-200 to obiektyw ktory na sluby jest nie potrzebny, jesli ma miec tylko takie zastosowanie to sobie go daruj, ogolnie daruj sobie zoomy
bierz
85mm 1.8 (zblizenia w kosciele i glowny obiektyw na plener)
35mm 1.4 (80% zdjec w kosciele i na weselu)
no i cos szerokiego by sie przydalo 24mm a pod cropa to moze nawet szerzej