Jak wszystkich innych oryginalnych akcesoriów. [jak najszybciej wyemigrować do USA...]cena tego packa do lamp Canona jest chora
Jak wszystkich innych oryginalnych akcesoriów. [jak najszybciej wyemigrować do USA...]cena tego packa do lamp Canona jest chora
DSLRs & lenses
To jedna strona medalu.Zamieszczone przez bundy
Druga jest taka, że tak samo chore (a może nawet bardziej) są nasze krajowe zarobki![]()
Bo to co zarabiamy miesięcznie powinno być tygodniówkąZamieszczone przez gwozdzt
Tiaa, tyle, że znowu politycy by zacierali ręce![]()
A co powiecie na zestaw 20D + 24-105L + Sigma 20/1.8 + 580EX + Stofen? Okazyjnie 50/1.4. Mam zamiar wymienić swoją Sigmę 17-35/2.8-4 na taką szeroką jasną stałkę.
FOTOINKWIZYTOR
Zamieszczone przez bundy
A ile zdjec zrobiles tym Tamronem by ocenic na ile jego AF dyskwalifikuje jego uzytecznosc?
Bo ja jakies kilkanascie imprez, kilka slubow i sporo wystaw. AF w nim absolutnie go nie dyskwalifikuje a zmienilem na 24-105 z powodu IS (wyszly mi poruszone zdjecia na 1/250 czy nawet krocej z powodu zmeczenia po 3 godzinnym plenerze w pelnym sloncu) a nie AF
.
Sigma na Sigme to roznicy w AF nie odczujesz (w mojej opinii wolniejsza nieco od Tamrona i sporo czesciej sie gubi) tylko w lepszej jasnosci. Ale lepszym uzupelnieniem bylby 17-40 4L , chyba ze uparcie chcesz robic wesela po ciemku z reki bez lampyZamieszczone przez MARANTZ
.
A zamiast Stofena to softbox do doswietlania a w przypadku koniecznosci blysku nie na wprost (zdjecia grupowe w pomieszczeniach) to wbudowana wizytowka w 580EX calkiem sie sprawdza.
"tym" Tamronem zrobiłem jakieś 15 tysięcy klatek, więc jakieś zdaniem na jego temat mam wyrobione. I wcale źle o tym szkle nie mówię - wręcz przeciwnie, bo optycznie (pod warunkiem trafienia dobrej sztuki) jest świetne i naprawdę jest taką eLką (pod względem optyki) wśród szkieł producentów niezależnych. To co dla mnie w Tamronie jest na "-" to właśnie AF - wolny i głośny (choć Sigma daje po uszach bardziej). Wiele razy zdarzyło mi się nie złapać jakiegoś momentu, tylko dlatego, że szkło się nie wyrobiło. I tego właśnie znieść w Tamronie nigdy nie mogłem. Druga sprawa to jakość wykonania - nie czarujmy się: do ostrego "ciorania" ten sprzęt się nie nadaje, a w wątku mowa jest w końcu o ślubach, gdzie od uważania na sprzęt ważniejsze jest dobre wykonanie swojej pracy (a sytuacje niebezpieczne się często zdarzają - chyba każdy focący wesela miał przynajmniej jedno konkretne zderzenie z tańczącymi ludźmi ;-) ). Dlatego Tamron jest jak najbardziej ok, ale IMO do ślubów są szkła dużo lepsze (fakt, że droższe, ale nigdzie w wątku nie padły słowa o kasie).Zamieszczone przez Vitez
Zresztą ja się jakiś czas temu "wyleczyłem" z optyki niezależnej i całą szklarnię wymieniłem sukcesywnie na szkła Canona. Choćby wizja serwisowania takiej np. Sigmy może skutecznie od niej odstraszyć (pomijając AF Sigm, którego nieprzewidywalność miałem okazję wiele razy zobaczyć).
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
No właśnie Vitez, masz taką stałkę jak widzę. Ja mam lekko dość precyzji AF w swojej Sigmie. Jest bardzo szybko, ale na 20D nieszczególnie precyzyjnie. W analogu za to pracuje idealnie. Gdyby tak chodziła w 20D to bym ją zostawił. Ta jasna stałka tak często się myli? Jak mocno trzeba domykać by mieć "raczej" pewność, że to co chcę by było ostre zmieściło się w GO. No i jaka jest Twoja opinia o przydatności tego szkiełka w ślubach. Co do błyskania to lubię maksymalnie ograniczać.
stalki np 30mm 1,4bez lampy jest ladniej , ja pstrykalem 35 f2 na 2-2,8 wystarczas, od czasu do czasu a czasami jest troche czasu przydalo by sie 12mm
. ale to moje osobiste zdanie
![]()
Czyli na bazie podobnej ilosci zdjec mamy zupelnie rozna opinie i doswiadczenia o tym samym szkle. Ja z Tamrona nie zgubilem zadnego momentu jaki bym chcial.Zamieszczone przez bundy
Nie wiem na co to zwalic w twoim przypadku, wiec zwalmy na rozne egzemplarze.
Dopiero raz ja przepstrykalem porzadnie ale za to w dosc trudnych warunkach (zwiedzanie tunelu kolejowego) i kiepsko sie sprawdzila - AF bardzo czesto pudlowal (ponad 50% zdjec z ok 300 wywalilem z powodu totalnego pudla).Zamieszczone przez MARANTZ
Zwalam to po rowno na trudne warunki (mimo wspomagania lampa) jak i AF Sigmy w ogolnosci. Do krajobrazow pewnie bylaby bardzo przyzwoita. Co do domykania i pstrykania to DOFmastera polecam - policz sobie na jakiej przyslonie w jakiej odleglosci od celu zadowoli cie celnosc.
Czy sie przyda na sluby? Gdybym nie mial 17-40 to pewnie bym ja wzial ale pewnie bym jej nie zapial (nie ufam jej AF i ostrosci) chyba ze naprawde ciasno by gdzies bylo - czyli do bardzo nielicznych zdjec.
Za to bardzo milo zaskoczyl mnie 24-105 4 IS L... po przesiadce z Tamrona 28-75 okazalo sie ze te 4mm na szerokim kacie vs crop to bardzo duza roznica... 17-40 naprawde sie nudzi czasami![]()
Wielkie dzięki Vitez. Wniosek z tego, że to szkiełko raczej odpada. Choć winię tutaj też body. Sigma ma z 20D same kłopoty w temacie celności AF. Jak wcześniej napisałem moja 17-35 z analogiem pracuje znakomicie. Czyli chyba zostanie u mnie do czasu jak nie uzbieram na 16-35 L :-(