Strona 181 z 1000 PierwszyPierwszy ... 81131171179180181182183191231281681 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 801 do 1 810 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasuch Zobacz posta
    Piszac o potrzebie wykonywania zdjec w duecie mialem na mysli probe oddania klimatu ceremonii zaslubin.

Sprobujcie wyobrazic sobie zdjecia np.:
    - starych kluczy od zachrystii lub figury Matki Boskiej a w oddali Mlodych
    - dziecko z pozadaniem wpatrujace się w bombonierke trzymana przez babcie
    - przysiega Mlodych na tle odlozonej wiazanki kwiatow
    - droga do oltarza wyscielana platkami roz
    - chlopca na chorze pociagajacego smyczek kalafonia
    - kadry kosciola z rybiej perspektywy
    - Mlodzi odchodzacy od oltarza z lotu ptaka
    - ujecie Mlodych uchwycone w wizjerze kamery
    - mlodsza siastre Panny Mlodej pochlonieta opieka nad swoja lala
    - jej matka ukradkiem ocierajaca lze pdczas slubowania corki itd., itp.

Wiekszosc z w/w ujec chocby się spostrzeglo, to i tak bedac samemu nie sposob ich uwiecznic z bardzo prostej przyczyny. Nie mozna być w dwoch miejscach jednoczesnie.

Dlatego podzial:
    - ja skupiam się na czesci oficjalnej
    - Ty wyszukujesz „klimaty”
    jest wedlug mnie najbardziej optymalny i funkcjonuje wsrod fotografow, ktorych stac na oplacenie pomocnika
    jedna osoba może złapać wszystkie kadry, o których mówisz, nie traca nic z tego, co ważne - może prócz "wyjścia z lotu ptaka"

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    jedna osoba może złapać wszystkie kadry, o których mówisz, nie traca nic z tego, co ważne - może prócz "wyjścia z lotu ptaka"
    Tylko trzeba mieć ze dwie czyste koszule na zmianę, bo się można spocić.
    Albo zaje...y antyperspirant!
    I cyfra i analog...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ceremonia troche trwa na wszystko mozna znalesc czas

w zasadzie drugi fotograf to najczesciej przeszkadza, bo razem z kamerzysta to juz dwoch, ktorzy wlaza w kadr, dla kamerzysty to jeszcze gorzej bo co chwile jakis fotograf w tle sobie chodzi

drugi foto zasadniczo moze sie przydac tylko w paru sytulacjach
    1. ujecia z balkonu
    2. wyjscie z kociola, ryż, płatki róż (jeden foto z szerokim katem lub rybim okiem, a drugi z tele lapie zblizenia na mlodych)
    3. jak wyzej podczas zakladania obraczek (chociaz tu mozna poradzic sobie samemu)

drugi fotograf na weselu to juz glupota

podczas pleneru, drugi foto moze sluzyc jako typowy reporter
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta

drugi fotograf na weselu to juz glupota
    "Kamerzysta" na weselu to głupota. Dwóch fotografów bym tak nie nazwał. Ale może moja opinia jest wypaczona zwyczajami kraju w którym mieszkam. Jakoś tu filmowców nie widać na weselach.
    I cyfra i analog...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

akurat wesele to jedyna czesc imprezy slubnej gdzie faktycznie kamerzysta moze cos ciekawego zrobic co kazdy bedzie w miare chetnie ogladal, oczywiscie odpowiednio zmontowane i krotkie (gora 15 minut)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

StruceL
    Guest

Domyślnie

Wydaje ni się, że wszystko zależy od podejścia i stylu w jakim się pracuje.
    Niektórzy idą w dokument i nie pozwalają sobie na ominięcie jakiegokolwiek ujęcia z przebiegu uroczystości. Inni skupiają się na kilku czy kilkunastu klatkach z najważniejszych momentów (podpisy, przysięga, wyjście) a reszta to poszukiwanie ciekawych i klimatycznych, niekoniecznie związanych z młodymi ujęć. Wartość reportażu każdy mierzy własną miarą. Zarówno fotograf jak i kamerzysta maja duże pole do popisu. Nie umniejszałbym wartości filmu. Dobry krótki film to bardzo wartościowa rzecz.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasuch Zobacz posta
    Piszac o potrzebie wykonywania zdjec w duecie mialem na mysli probe oddania klimatu ceremonii zaslubin.

Sprobujcie wyobrazic sobie zdjecia np.:
    - starych kluczy od zachrystii lub figury Matki Boskiej a w oddali Mlodych
    - dziecko z pozadaniem wpatrujace się w bombonierke trzymana przez babcie
    - przysiega Mlodych na tle odlozonej wiazanki kwiatow
    - droga do oltarza wyscielana platkami roz
    - chlopca na chorze pociagajacego smyczek kalafonia
    - kadry kosciola z rybiej perspektywy
    - Mlodzi odchodzacy od oltarza z lotu ptaka
    - ujecie Mlodych uchwycone w wizjerze kamery
    - mlodsza siastre Panny Mlodej pochlonieta opieka nad swoja lala
    - jej matka ukradkiem ocierajaca lze pdczas slubowania corki itd., itp.

Wiekszosc z w/w ujec chocby się spostrzeglo, to i tak bedac samemu nie sposob ich uwiecznic z bardzo prostej przyczyny. Nie mozna być w dwoch miejscach jednoczesnie.

Dlatego podzial:
    - ja skupiam się na czesci oficjalnej
    - Ty wyszukujesz „klimaty”
    jest wedlug mnie najbardziej optymalny i funkcjonuje wsrod fotografow, ktorych stac na oplacenie pomocnika

Kwestia praktyki- da się prawie wszystko. Spocić rzeczywiście się można przy tej robocie, szczególnie gry robi się ujęcie pary odchodzącej od ołtarza z antresolki/chóru , a potem biegnie by sfotografować wyjście, ale da się i np. w moim przypadku to po prostu standard. Nie da się sfotografować czegoś co się dzieje bardzo krutko (np przysięgi) np. z chóru i z bliska. Ale to jedyny przypadek IMHO. Można za to zrobić parę podchodzącą do ołtarza z 'góry' - w czasie słów 'jakie są wasze postanowienia', a na samą przysięgę i obrączkowanie być już przy nich. Kwestia praktyki jak piszę...

W kwestii 'czołowych fotografów' to powiedział bym inaczej:
    moim zdaniem każdy 'dobry fotograf' ma swój styl i oddaje atmosfere w swój specyficzny sposób. Fotografowałem kiedyś w duecie z gościem, który miał całkiem ciekawe 'spojrzenie'. Efekt był taki, że połowa reportażu była w jednym stylu, a druga w drugim. Dla mnie nie wartyo się potem męczyć z 'ujednolicaniem' - za dużo pracy i za mało pixli, żęby wszystko pozmieniać, by było spójne.

Moim zdaniem każdy fotograf mający swój już wypracowany styl i spojrzenie, pracując 50/50 z drugim tylko ten styl psuje. Oczywiście, jeśli mamy kogoś, kto chce się 'dołączyć' i nie wchodzi w kadry za bardzo to można 2-3 fotki 'nie swoje' wstawić do albumu, ale nie 50%.
    Takie moje zdanie w kwestii.
    Jeśli chodzi o dwie puszki i dwa szkiełka na nich, to też podstawa pracy jak dla mnie.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    ...
    Jeśli chodzi o dwie puszki i dwa szkiełka na nich, to też podstawa pracy jak dla mnie.
    Już za niedługo taka podstawa i u mnie z 35mm i 85mm. Nastawiam się - na początek a może i na dłużej - na 100% ujęć z nimi Całkiem świadomie rezygnując ze skrajnych... by także skupić się wyłącznie na chwytaniu chwil i atmosfery nie tracąc czasu na zmiany obiektywów.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Już za niedługo taka podstawa i u mnie z 35mm i 85mm. Nastawiam się - na początek a może i na dłużej - na 100% ujęć z nimi Całkiem świadomie rezygnując ze skrajnych... by także skupić się wyłącznie na chwytaniu chwil i atmosfery nie tracąc czasu na zmiany obiektywów.
    Zastanow sie nad 24L - mnie duzo bardziej pasuje niz 35L...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Zastanow sie nad 24L - mnie duzo bardziej pasuje niz 35L...
    Również lubię tę ogniskową (24mm) lecz 35mm jako podstawa jest dla mnie lepszą - bardziej uniwersalną. Skoro mają być tylko dwie to bez niej się nie obejdzie. Gdy przyglądam się jakimkolwiek zdjęciom o tematyce ślubnej, portretowej, ale także reportażowej zwykle najbardziej podobają mi się własnie te w zakresach 35-85mm, a już zwłaszcza w ślubnych. Podjąłem w końcu decyzję o operowaniu tylko tymi dwiema ogniskowymi (na dwóch puszkach) i korzystaniem z lampy tylko w ostateczności.

Strona 181 z 1000 PierwszyPierwszy ... 81131171179180181182183191231281681 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów