Szczerze?
Gripa używam do dużych (długich) szkieł i ew plenery.
Lecz na ślubach lece na 5d i 30d i lampy i jeszcze gripa mam podpinać?
Żeby mieć w lepszej pozycji przycisk migawki???
Przecież od tego ręce bolą![]()
nie kupuj 35/2, bo to straszne gówno - polecam za to 28/1,8 USM (ad. 1 i 2 - rozwiązałem dwa problemy za jednym razem)
ja bym jeszcze zamienił 50/1,8 na 50/1,4, a 85/1,8 na 100/2 (MSZ idealne do portretów w czasie ślubu)
z tym superszerokim jest problem... może pomyśl o 20-35 :P ?
a ja bym na twoim miejscu jesli masz okazje wzial i pofocil i jednym 35/2 i drugim 28/1.8 bo moim zdaniem po ostatniej imrpezie to wlasnie 28/1.8 jest wielkim gownem, na 40D/30D robi naprawde niezla papke ze naprawde szkoda mi az ujec zrobionych tym szklem, wiem ze ma USM i jest jasniejsze ale teraz ujecia grupowe bede robil 35/2 jest lepsza moim zdaniem, jesli chcesz to mam mozliwosc podpiecia obu tych szkiel do 30 i 40 i porownania sampli z takimi samymi kadrami, jak znajde chwilke to moze podesle,
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Ja testowałem oba i generalnie 28/1.8 kicha straszna - mydło po prostu wszechobecne. pomimo tego że 35/2 było dla mnie troszkę za wąsko , to zdecydowanie lepiej jakościowo. Teraz co prawda zakochany jestem w 24L, ale 35 zarobiła na Lkę... Optycznie na prawdę fajne szkło!
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Proszę bardzo (dla mnie to nawet sensowne pytanie):
- w gripie do piątki mam dwa aku więc wymiana w trakcie fotografowania nie wchodzi w grę
- jest lepsze wyważenie sprzętu (co jest ważne szczególnie w amatorskich puchach, o których mowa, bo w profi nie ma tego problemu)
- w tym roku miałem upadek i rozwaliłem 17-40 - grip "uratował" mi słabszy dół 30-ki (szczególnie okolice klapki w samym body to słaby punkt) i do tego działa nadal sprawnie (grip)
- dla wielu laików grip na body dodaje "profesjonalizmu"(i tego typu śmiesznych skojarzeń) co jest czasem wskazane ;-)![]()
Fakt: waży to wszystko dużo więcej (i też się mi to nie uśmiecha :-D)
- przy kadrach pionowych JUŻ nie używam gripa
- kiedy fotografuje dla siebie-przyjemności i-lub jakieś zlecenie gdzie nie trzeba się przepychać (itp.) i mogę go robić "na swoją nutę" fotografuję bez gripa (gripów) i jestem z tego zadowolony, mniej "żucam" się w oczy;-) i jest lżej
.
Pozdrawiam serdecznie Marcin
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 18-10-2008 o 01:16
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
czy ktos ma doswiadczenie w uzywaniu nastepujacych 'nosidelek'
S & F Light Belt
http://products.lowepro.com/product/...-Belt,2027.htm
oraz
Utility Case
http://products.lowepro.com/product/...se,2071,43.htm
do w/w pasa chcialbym takze przypinac Lens Case 1
jakies spostrzenia, uwagi, sugestie
jesli nie lowe pro, to moze polecicie jakas inna firme z wygodnym pasem i torba na pas na karty/baterie/stofeny/filtry itd
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Czy ja tam widze bidon? :P
Kiedyś spotkałem na plenerze w Pradze kolesia (dawnego bywalca forum), który miał do paska przytroczony futerał na body z obiektywem plus dodatkowy futerał na 70-200 z tej właśnie seri lowepro. Widziałem go w akcji i bardzo mi się to rozwiązanie spodobało: nie musisz sięgać do plecaka i masz szybki dostęp do najczęściej używanego sprzętu. Też rozważam zakup podobnego zestawu i chętnie poznam opinie z pierwszej ręki
![]()