nie zapomnij o ceglanym murze!
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Szczerrze przyznam ze nie znam zie na labowaniu . natomist wiem co widze. I nie bedac szumofobem (a staram sie nie byc) iso 3200 nadaje sie w 100% do uzywania.
Znalazlem az oryginal. Zdjecie po ciemku iso 3200 f1.4 lampa na +1,5
Odszumialem PS usuwajac tylok chroma noise. Oczywisice nie jest takie jak iso 100 ale nie powiesz mi ze sie do niczego nie nadaje
Co sie zas tyczy ostrosci 50L to nie narzekam. PRzyznaje ze 135 i 85L ostrzejsze na pelnych dziurach ale to sa roznice ktorymi nie warto zawracac sobie glowy.
i 100% wyciete troche kiepsko bez zachowania sztuki ale chodzi o pojeice tylko
Ostatnio edytowane przez trampek ; 30-06-2008 o 19:09
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Wyjdzie, że się czepiam, ale..
Chyba nie robisz odbitek 15x21cm z pliku 1100x730 pixeli?
A już nawet na tej miniaturce widać straszliwe szumy. Co może wyjść z większego pliku mogę się tylko domyślać. W tle zdjęcia, we wszystkich ciemnych partiach obrazu wyłażą obrzydliwe szumiska... I doskonale wiem, co z tego wyjdzie na odbitce.
Kusy, co do 50L... Ja kiedyś już o tym pisałem, kilka osób mnie potem zjechało: przebierałem w 50tkach z rok temu. Chciałem dobry obiektyw, nie zależało mi na pasku. Przetrzepałem sporo pudełek w FotoIT, wybór padł na 50/1.4. Od 50L była wyraźnie ostrzejsza i nie miała tak wielkich aberracji. W zasadzie potwierdzasz to, co zauważyłem.
Wtedy jeszcze myślałem, że może trafiłem na kiepski egzemplarz, mieli tylko jedną sztukę. Teraz już jest drugi słaby. Gwoli ścisłości dodam, że spotkałem się też z egzemplarzem naprawdę ostrym.
Jarek
To co, ludzie oczu nie mają? Ja wiem, że na 3200 to każde zdjęcie wygląda zdecydowanie lepiej w miniaturce, niż na 400. Tylko jeszcze później trzeba spojrzeć w oczy klientowi przy oddawaniu materiału![]()
No i może mu chociaż tych fot nie kradną.. Mi już jakiś następny zapieprzył zdjęcia ze strony i reklamuje jako własne.. Mam tego k.. dość.
Jarek
..kradną, nie tylko foty ale również nazwisko i linkują pod wyszukiwarki, a te szumy Jeffa to pewno z tej Leicy M8 lub nikona d3, bardzo je chwali;-)
Jarku czytałem wcześniej Twoje zdanie n.t. ostrości pięćdziesiątek, mnie też nie rajcuje czerwny pasek, ale liczyłem na lepszy AF - tu wielu narzekało na 1,4, oraz ostrość na pełnej dziurze - i tu widzę że jest lepiej, przynajmniej w odniesieniu do sampli jakie widziałem, a widziałem na tym forum, zupełne mydło na 1,4, a zdjęcie Trampka z 1,2 jest OK, moje na 1,2 są podobne.
Może dziś porównam na innym body to się pochwalę BFem.
...a jeszcze 50 1,2 L to ulubiony obiektyw Jeffa...:wink:
CANON...
z 40D na ISO 3200 odbitki wyglądają bardzo przyzwoicie - szum niezauważalny dla klienta. i nawet dla mnie.