Przyznaje, ze 24L nie miałem, ale sporo się zdjęć naoglądałem, oj sporo... Oczywiście, że nie ma porównania do sigmy 30, ale za tę cenę oczekiwał bym jakości 35L, a i swój 17-55/2.8 musiał bym zostawić do szerokich ujęć.
A tak jak wcześniej pisałem na 5D narazie mnie nie stać wiec jeżeli zmienię swój 17-55/2.8 to jedynie na 16-35/2.8 i 50/1.4 na drugim body, a z foceniem na dwie stałki poczekam pewnie kilka latek aż stanieją aparaty FF i będę sobie mógł na taki pozwolić...
nie trzeba mieć samych FF żeby na stałkach robić.
Ojejku ale się porobiło, po pierwsze chodziło mi w moim wątku, że mało sie tu pisało o 17-55/2.8 jako obiektywie do ślubów, a jest do tego doskonały.
Po drugie chodziło mi o to, że jeżeli miałbym kupić szeroką stałkę to poczekam aż mnie będzie stać na 5D+35L. I tyle...
A 24L chętnie bym osobiście popróbował, tylko gdzie i jak(nie chodzi mi o kilka zdjęć w sklepie, ale możliwość zrobienie nim jakiegoś reportażu itp.)
Miałem Tamrona ale z Nikonem D70s (jeszcze rok temu byłem Nikoniarzem) Tak, że nie mogę porównać na tym samym body, ale ogólnie byłem z niego bardzo zadowolony. Jako sprzęt na śluby jednak sprawdzał się średnio, w kościele hałasował, a w czasie zabawy weselnej był po prostu za wolny co zmuszało mnie do używania kita 18-70.
Teraz mam 2 w jednym
Nie można też zapomnieć o IS, bardzo sie przydaje![]()
Mogę z czystym sumieniem polecić 30mm sigmę 1.4.
Pięknie rysuje, jasne światło.
I jest na sprzedaż: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31409
Był to mój podstawowy obiektyw. Dla APS-C daje około 50mm. Dla reporterki ślubnej jak znalazł. Teraz przy FF przeprosiłem mojego canonka 50mm 1.4, który leżał w torbie.
Ostatnio edytowane przez thinredline ; 08-03-2008 o 10:54
Ja również polecam S30/1.4, rewelacyjne ostre i kontrastowe szkło. Gdyby nie 5D to bym sie go w ogole nie pozbył. Tylko trzeba uważac bo dużo trefnych egzemplarzy na rynku(problemy z af)
FF
www.jaworski-foto.pl - fotografia ślubna