Strona 11 z 1000 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111511 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

michale miales duzo swiatla ...
    i nie mozesz tak generalizowac u mnie w kosciele na iso 800 f2.8 mam czasy 1/20. Jest lekko mowiac frustrujaca sytuacja bo swiatla zastanego jest za malo i trzeba dopalac lampa i to jak najmocniejsza jesli chce sie zrobic cos ciekawego i wtedy zaczynaja sie problemy z balnsem bieli.

co do oka fotografa to oczywiscie masz racje jednak w przypadku malej ilosci swiatla roznica pomiedzy okiem a aparatem jest taka ze niezawsze co oko wypatrzy aparat zrobi ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Jak wiele osób na tym forum używam Tamrona 28-75/2,8 Di i przyznam że w kościele spisuje się świetnie. Oczywiście ze światłem 1.4 był by jeszcze lepszy

To moze Canonek 30 1.4 ?

Domyślnie

faktycznie, kościół był raczej jasny.
    a propos techniki, to robiłem w trybie "P" - przy ISO 800 + lampa.
    aparat ustawiał zawsze 1/60 s. - więc nie było poruszenia zdjęc.
    zastanawiałem się, czy nie ustawić tryb Tv i 1/30 s. + lampa (no i oczywiście iso 800)
    albo na M i 1/30 s. oraz przysłona powiedzmy 5.6 , flesz w tym trybie tylko dopala przód - mówię ciągle o wbudowanej lampie.. Zakładam też, że nie poruszyłbym zdjęcia (w tym przypadku tła).

w jakim trybie robicie w kościele ? jakie są wasze doświadczenia ?

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    wbudowana wystarcza..
    Ludzie tak strasznie krytykują KITY, ale to wcale nie takie złe szkła (wiem, że się narażę teraz, hehe).
    pozdrawiam.
    moja propozycja, pożycz od kogoś lampę i zrób z 430ex czy 580ex sam stwierdzisz ze wbudowana to mega od biedy, a co do kit'a moja propozycja w ten sam deseń weź jakiegoś 2.8 albo stąłke 1.4 czy 1.8 i napisz że wystarcza...

A co do głębi ostrości, to widomo jak robisz tabun gości to zoom zoom i bieganie, ale jak chcesz "wyciąć" parę młodą z tła to 85 1.8 algo 50 1.8 to naprawdę dobre szkła w dobrej cenie

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

faktycznie, kościół był raczej jasny.
    a propos techniki, to robiłem w trybie "P" - przy ISO 800 + lampa.
    aparat ustawiał zawsze 1/60 s. - więc nie było poruszenia zdjęc.
    zastanawiałem się, czy nie ustawić tryb Tv i 1/30 s. + lampa (no i oczywiście iso 800)
    albo na M i 1/30 s. oraz przysłona powiedzmy 5.6 , flesz w tym trybie tylko dopala przód - mówię ciągle o wbudowanej lampie.. Zakładam też, że nie poruszyłbym zdjęcia (w tym przypadku tła).

w jakim trybie robicie w kościele ? jakie są wasze doświadczenia ?
    W trybie Tv tracisz kompletnie kontrole nad GO.

W pomieszczeniach stawiam na M. Tak jak piszesz: iso 800 1/60s (z drobnymi odchylkami), przyslona w/g wymaganego GO (zwykle 5.6) plus oczywiscie dobra lampa (np. z softem). Na zewnatrz Av: Iso w zaleznosci od warunkow (setka czasami to za malo), przyslona w/g upodobania (GO) + lampa z hss.

Z P praktycznie nie korzystam.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 25-10-2005 o 19:27
    ...

Domyślnie

Tak..... jest tylko jedno ALE:
    nie mam dużego doświadczenia, ale myślę, że przy trybie M (+lampa) zawsze jest ryzyko ciemnego tła....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    a czy do kościoła i ślubów nie wydaje się Wam że za ciemny jest obiektyw ze światłem 4 ?

Jak mozesz z lampa to nie jest za ciemny. Ja celuje w 24-105 4L IS , tryb M, iso 800, f4, czas ok 1/50, lampka+softbox.

Jak nie mozesz z lampa (czasem ksiadz moze zabronic) to zestaw Sigma 20 1.8 + Canon 50 1.4 (ostatecznie 1.8 ) + Canon 85 1.8 i najlepiej dwa body (bede od siostry 350D pozyczal 8) ) + asystent/ka

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ja używam czasami - w wyjątkowo ciemnych kościołach lamp wyzwalanych przez fotocelę. Zwykle, jeśli się robi już w jakimś kierunku zdjecie i się tam dopala lampą, to naturalnym jest, że tło będzie ciemne - i tam właśnie podpinam lampy. Używałem tych ze zwykłym gwintem żarówkowym - brałem i rozwijałem kable, kładłem je pod ławkami (uciążliwe wtedy nie były) i działało świetnie rozświetlająć tło. Poświęciłem jeden z kolorowych filtrów na to aby zrobić na nim gradient (zwykła farba w sprayu - wiem - amatorsko :P ) i dzięki temu udawało się zrobić tak, aby nie przepalać ściany bezpośrednio przy lampie, ale doświetlająć ją w miarę równomiernie w górę. Jeśli nie miałe gdzie podłączyć, brałem stare lampy Yin-Hen (albo coś w tym stylu?) i zakładałem na uchywcie do ławek, różnych listew itp. efekt - podobny. Nie licz, że załatwisz imprezę 'bez lampy'... Oświetlenie kościoła podczas ceremonii - przynajmniej w moim regionie - bez problemu da się umówić z księdzem lub kościelnym.
    Z lampek - jeśli nie stać Cię na Canon'a 420EX lub Sigmę, czy też (ostateczność) Metz'a 44AF-4C to polecam stare lampy z własnym 'automatem' - np. Metz 45-CL1 i CL4 / 5. Napięcie spustowe to 5V - bezpieczne dla wszystkich dSLR... montowane z boku, są bardzo wydajne - stosunkowo szybko się ładują, a przy użytkowaniu zgodnie z instrukcją i techniką robienia zdjęć z lampą, w 95% przypadku dadzą wręcz idealne doświetlenie. Działają z dodatkowymi 'maskami', filtrami, soft-boxami itd. Mają wewnętrzny pomiar błysku przez wbudowany sensor pod głowicą. Jedyne co potrzeba to możliwość podpięcia do gniazda X-Sync... jeśli nie masz (300D/350D) to zawsze można kupić uniwersalną kostkę z takim wyjściem.
    Ja swojego Metza sprzedałem za 250zł. Cena mogła od tego czasu pójść w górę (!!!), bo to naprawdę dobra lampa!

BTW: co do tego 'pozwolenia' - to jest to przepisany autentyk z 2001 roku - takie wtedy rozdawali. Myślę, że w zależności od diecezji i okresu kiedy to było robione każdy ma w pewnym stopniu różniące się od tego
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Tak..... jest tylko jedno ALE:
    nie mam dużego doświadczenia, ale myślę, że przy trybie M (+lampa) zawsze jest ryzyko ciemnego tła....
    Jeśli jest mało światła to na programie (P) aparat też uzna że lampa ma być głównym źródłem światła i zaniedba poprawne naświetlenie tła.

Gratuluję jasnego kościoła potraktuj go jednak jako chlubny wyjątek. W ciemnym kościele taka metoda niestety zawiedzi na całej linii - w sytuacji ekstremalnej otrzymasz postacie na czarnym tle. Sprawa wygląda podobnie na przyjęciu weselnym, tam jest jednak znacznie więcej ruchu i trzeba skracać czasy, chyba że zależy nam na podkresleniu ruchu.

Jeśli możesz to pożycz od kogoś lampę i porób z nią zdjęcia. Zobaczysz że jest ona po prostu niezbedna, no chyba że pójdziesz w kierunku jasnych obiektywów 1.4, 1.8.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    To moze Canonek 30 1.4 ?
    Jak mi mikołaj przyniesie na gwiazdkę to będę zachwycony

Strona 11 z 1000 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111511 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów