Raczej to nie jest wina NZamieszczone przez Fan nr 1
Ta sigma ma po prostu wolny AF i trzeba nauczyc sie z tym zyc
Mi sie jakosc udaje
![]()
Raczej to nie jest wina NZamieszczone przez Fan nr 1
Ta sigma ma po prostu wolny AF i trzeba nauczyc sie z tym zyc
Mi sie jakosc udaje
![]()
Pytałem bo gdzieś słyszałem, że niektóre aparaty Nikona (analogi) mają wbudowane silniczki do napędu szkła i nie korzystają z silniczka obiektywu.Zamieszczone przez Fan nr 1
Ostatnio edytowane przez Fan nr 1 ; 01-09-2005 o 16:24
Qrcze cały czas miotają mną wątpliwości. Kasa stygnie na koncie a ja nie moge podjąć decyzji. Sigma 70-300 APO DG czy Canon 100-300 USM. Staram się rozważyć "za" i "przeciw"
Przeciwko Sigmie świadczy sporo wypowiedzi o łapaniu paprochów przez mechanizm SIGMY ( toż to pompa próżniowa) .
Za Sigmą przemawia opcja MAKRO, ale zastanawiam się czy nie wyjdzie na to samo jak kupię Canona 100-300 i do makro założę soczewkę do makro (mam Hoya +4 na razie używam tylko z kitem).
Czy macie jakieś porównanie jakosci zdjęć z Sigmy z funkcją makro a obiektywem z dokręconą makrosoczewką?
Fan nr1.-Szkło Canona jest zupełnie przyzwoite,nieciężkie,nie kręci mordą,ostrzy w każdej chwili na pierścieniu bez przełączania AF w manual.Jest ostrawe na 100mm i niezłe przy 200mm.Przy 300mm robi się takie dostateczne.Wada-ciemne-4,5-5,6.Zaleta cena i jej stosunek do jakości,lekkie,niewielkie.W tej cenie po prostu tak jest,na lepsze nie ma co liczyć.Niestety Sigmy nie miałemZupełnie przypadkiem mam taki obiektyw do sprzedaży w dobrym stanie,pudelko,papiery=oryginalna oslona p-słon.
Cześć.Ch.
Buahaha subtelne to to nie było...Zamieszczone przez chomsky
:rolleyes:
Optycznie są podobne. Canon jest bez wątpienia szybszy. Sigma ma makro i w zestawie zwykle jest osłona przeciwsłoneczna. Co do podłączania soczewek do luf 300mm to mam kiepskie doświadczenia. Ta Sigma z soczewkami nie zachowuje się poprawnie. Obraz jest dziwny zamglony i nie nadający się do focenia (niezależnie od ustawień pierścienia ostości). Słyszałem że TC Raynox DCR-250 świetnie się spisuje z Sigmą, ale nie miałem go jeszcze w łapkach. Możliwe że Canon 100-300 z soczewką da sensowne makro (trzebaby sprawdzić). W Sigmie większe makro (niż to co ma), przy użyciu zwykłych soczewek mnie się nie bardzo udało. Może ktoś ma jakies inne doświadczenia w tej materii.
No cóż kupię, nie kupię, ale potargować się możemyZamieszczone przez chomsky
![]()
Możesz mi podesłać szczegóły na priva? ( Stan, cena, jakie możliwości przetestowania lub obejrzenia)
Fociłeś kiedyś na nim z soczewkami makro?
Pozdrawiam