Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Kalibracja/profilowanie urządzeń drukujących

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Problem z reprodukcją Pantonów polega na tym, że często leżą poza gamutem drukarki i nie da się ich poprawnie zreprodukować.(...)
    I tu przydają się właśnie wspomniane przez Ciebie RIPy. Mamy kontroler, choć nie wiem czy jest to typowy RIP, Fiery do laserowego BizHuba od Konicy Minolty. Generalnie urządzenie mega ułatwia zarządzanie profilami i Pantone'ami, ich ewentualną korekcję itd. Super sprawa. Niestety do HPka musimy inaczej podejść, nie wiem czy można go pod jakiś kontroler podpiąć. Nawet jeśli dałoby radę to pewnie za niezłą sumę. Dlatego chyba lepiej spróbować go profilować.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Lasery mają generalnie spory gamut i nieźle radzą sobie z Pantone'ami, często mają gotowe biblioteki. Jeśli masz BizHuba na RIP-ie, to nie wiem, czy nie lepiej byłoby go profilować w CMYK-u, ale trzebaby zrobić test. Nb. spektrofotometr przyda Ci się również to linearyzacji tej laseróweczki.

Hapka wygląda raczej na plujkę bardziej CAD-ową, więc raczej RIP-y typowo prooferowe jej nie wysterują. Z Pantone-ami trzebaby sobie radzić jakoś inaczej.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

(...)nie wiem, czy nie lepiej byłoby go profilować w CMYK-u, ale trzebaby zrobić test. Nb. spektrofotometr przyda Ci się również to linearyzacji tej laseróweczki.
    Też o tym myślałem. Zestaw za 3000 zł tylko pod HPka to troche za dużo. Więc i do KM, by się przydał.

Hapka wygląda raczej na plujkę bardziej CAD-ową, więc raczej RIP-y typowo prooferowe jej nie wysterują. Z Pantone-ami trzebaby sobie radzić jakoś inaczej.
    Dokładnie, HPek jest szeroki i służy głównie do druku z CADa. Ale niejednokrotnie miał drukować plansze, duże zdjęcia (do czego z resztą jest w 100% zdolny) i zawsze były problemy z kolorami. W zależności od rodzaju podłoża migał się mniej lub bardziej.

OK, dzięki serdeczne za pomoc. Jak będę miał kolejne pytania to oczywiście napiszę :-). Będę musiał się teraz zapoznać z teorią.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów