Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Sherpa 600 vs Sherpa 800

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale obiektywnie rzecz ujmujac to kupujac MF placi sie po prostu podatek za czerwona naklejke.
    Moje 055ProB od 5 czy 6 lat są w niezmiennie dobrym mechanicznym stanie (tylko coraz bardziej poobijane). Natomiast większość głowic to syf jakich mało w dodatku z bezsensownymi płytkami (jak np. ta sześciokątna).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Benbo w ogole ktos do Polski sprowadza?
    w NL jest (http://www.fotokonijnenberg.nl/produ...243/benbo.html) ale przyznam, ze nie widzialem tego na oczy. zdaje sie, ze nie jest to jakis szal jakosciowo-cenowy
    http://www.czarno-biale.pl/sklep/ind...a&filter_id=44

Miasto
    Zabrze

Domyślnie

z tym deklarowanym udzwigiem to bym uwazal. 600R tez mial bodajze ze 4kg deklarowane, a na tym 2kg bylo akurat na styk jego mozliwosci. chociaz to nie tylko takie wydumane wartosci podaje...

co do wagi - zeby zwykly aluminiowy wazyl 1,5kg to jego wysokosc nie moze byc powalajaca. czy ten 435 nie jest ze 20-30 cm nizszy niz 600? i czy na pewno przekroj rurki jest podobny, a nie przypadkiem zauwazalnie cienszy?
    600R wysokość 170cm
    435 wysokość 161 +37cm kolumna

czyli jak widać jest tylko 9cm niższy liczba sekcji ta sama ale danych na temat przekroju nogi nie znalazłem

dodam jeszcze ze maja tą samą głowicę która bardzo przypadła mi do gustu w 600R natomiast 435 nie widziałem bo nie mieli na stanie ale w tym tygodniu pomacam to dam znać aha i 435 ma dodatkowo poziomicę. No i różnią się kolorem i rodzajem blokady sekcji
    600R srebrny i zacisk skrzydełkowy
    435 czarny i pokrętło smooth control

pozdrawiam Emil
    Canon 40D + BG-E2N +18-55/3.5-5.6 IS + EF-S 60/2.8 + RING FLASH + 430EXII+ Benro A-268M8+B1

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Moje 055ProB od 5 czy 6 lat są w niezmiennie dobrym mechanicznym stanie (tylko coraz bardziej poobijane). Natomiast większość głowic to syf jakich mało w dodatku z bezsensownymi płytkami (jak np. ta sześciokątna).
    zakup nog juz mi na kilka(nascie) nastepnych lat nie grozi, wiec tego nie sprawdze. wierze na slowo.

co do glowic to niestety sie zgadzam. kupilem MF bo chcialem miec jednakowe plytki w obu aparatach, a w przypadku np. Benro dokupienie zapasowej plytki wydaje sie graniczyc z cudem. niestety, to nie byl dobry wybor. poki 486RC2 zyje to bede sie z tym meczyl, bo by mnie szlag trafil trzeci raz wydawac pieniadze na to samo (juz nawet nie chodzi o te pieniadze, bo to nie sa ogromne kwoty). ale za rok, najpozniej dwa (wiecej temu nie daje) skoncze pewnie na jakims Benro, w ktorym przynajmniej plytka nie latana boki
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a w przypadku np. Benro dokupienie zapasowej plytki wydaje sie graniczyc z cudem
    Żartujesz, prawda? Głowice Benro, te z serii B-x mają płytki Arca-Swiss. Jest co najmniej kilku producentów takich płytek.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Żartujesz, prawda? Głowice Benro, te z serii B-x mają płytki Arca-Swiss. Jest co najmniej kilku producentów takich płytek.
    no wlasnie B chcialem, ale na pomysl, ze skoro to jest w pelni zgodne z Arka, to moga to tez inni produkowac nie wpadlem. szukalem obok akcesoriow Benro.

kusisz... ale kurcze twardym trzeba byc a nie mietkim... zajezdze to manfrotowskie badziewie co mam a potem bede myslal o zmianie... wytrzymam
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Też muszę zajechać swoją 488rc2 i wskoczę do stajni Benro.
    Jeśli chodzi o nogi to na razie w zupełności mi wystarczają MF 055CXPRO3.
    Jedyne co to właśnie niska waga może być wadą gdyż nogi wydają się przez to niestabilne, co jest nieprawdą.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jestem akurat świezo po analizie statywów na żywo i jeśli chodzi o VELBON 600R to jest nieco lepszy od modelu 800R ponieważ najniższe połozenie pracy to zaledwie 17cm i jest dużo lepszy do makro. Do moich potrzeb najbardziej przypadł mi do gustu statyw MANFROTTO 190 XPROB. który umożliwia łatwe kadrowanie w poziomie ( jednym ruchem dokonuje się obrotu kolumny). jest bardzo stabilny i ma cztery nezależne położenia nóg. Dlatego właśnie go zakupiłem Teraz pozostał już tylko wybór głowicy i to już dla mnie nieco trudniejsza sprawa . Proszę o opinie co waszym zdaniem się nada do krajobrazów, architektury i portretów.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Jeśli już dyskusja dotyczy Sherpy chciałbym się zapytać, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, czym różni się Sherpa 600 od 600R? Sprzedawca zapewnia mnie, że różnicy nie ma, ale w takim razie po co takie rozróżnienie?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja gdzieś słyszałem pogłoskę, że różni się zaciskami nóżek i nieznacznie materiałem.
    W każdym razie na stronie producenta jest wymieniony jedynie 600R więc ciężko powiedzieć.
    7D + C18-135

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów