Giotto akurat nie mialem w rekach, wiec nie moge polecac.
Benro zas to podroba Manfrotto. Nie sadze zeby byla lepsza od
oryginalu. Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
- mozna je obejrzec w sklepie. W przeciwienstwie do Giotto, Gitzo, czy Benbo.
!!! podwójnego wpisu !!!
Autor wątku pisze, ze nie chce popelnic bledu
!!! podwójnego wpisu !!!
Tez mam i uzywam 600R. Odkręcila się [sama!] i odpadła śrubka mocująca blokadę nogi - sprobuj taką dokupic !
Pękł plastikowy motylek dokręcający kolumnę.
Odpadła plastikowa zaślepka przy głowicy - pod zaślepką jest smar,
można się teraz ubrudzić, a piasek i inne mają drogę wolną
żeby włazić pomiędzy pracujące elementy głowicy.
Co do stabilności, nie jest najgorzej, choć ok 1,5kg zestaw powoduje
ugięcie, co jest nieco irytujące gdy chce się precyzyjnie ustawić kadr.
Ostatnio edytowane przez ptrk ; 04-08-2009 o 11:10 Powód: Automerged Doublepost
oj, funkcjionuje, funkcjonuje.. zreszta jak wiele innych - ludziska sie naczytali watkow sprzed paru lat i teraz odgrzewaja kotlety z uporem godnym lepszej sprawy.. a posty leca
zawsze ktos argumentuje ze:
pomimo ze nie mial sprzetu w rece ;-) .. od dawna tacham ze soba benro, uzywam gimbala rowniez produkcji tej firmy i w zyciu bym tego na popularne frotki nie zaminił.. statyw nie drgnie chocby skały srały a kosztował mnie połowe tego co np. 055prob
z frotka go nawet ostatnio na plenerze porownywalismy i MF wypadlo jak zwykla zabawka :-)
To ja nie wiem co Ty robisz z tym statywem. Mam 600R, eksploatuję ją niemiłosiernie, stała już w wodzie, w mule, ściągałem nią czereśnie, robiła za patyk do podpierania się w śniegu po pas. Kilkakrotnie lądowała na betonie, również głowica w dół. Nic jej nie jest. Noszę ją bez pokrowca bo raczej przeszkadza. Jedyne co, to raz zabrudziła mi się głowica jakimś piaskiem i miała opory - po wyczyszczeniu luksus. Za cenę do 400zł nic IMHO lepszego nie dostaniesz. Głowicę na lepszą zawsze można zmienić, chociaż ta jest bardzo sympatyczna. Wybrałem Sherpę właśnie ze względu na ciekawą głowicą gdzie wszystko się blokuje jednym pokrętłem.
Ja za to mogę co więc czynię.
Nie Manfrotto tylko Gitzo. Podróbką Manfrotto są statywy GoldPhoto
Widzisz, to że nie znasz sklepów w których jednocześnie można obejrzeć wymienione przez Ciebie marki nie oznacza wcale iż Manfrotto jest najbardziej dostępny. Osobiście znam sklepy w których można zobaczyć i przetestować zarówno sprzęt Manfrotto jak i Benro a i jakiś Giottos też by się znalazł.
EOS + Speedlite
Mam od pewnego czasu tę chińską podróbkę. Wcześniej używałem Manfrotto. Sprzedałem. Nie żałuję. Frotka to dobry trójnóg, nie ma co gadać, ale nowe, węglowe, leciutkie i stabilne Benro kupiłem za nieco tylko większe pieniądze niż te, które udało mi się uzyskać ze sprzedaży 2-letniego Manfrotto. Tylko lans już nie ten![]()
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 04-08-2009 o 22:09
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie