Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Sherpa 600 vs Sherpa 800

Mieszany widok

Domyślnie Sherpa 600 vs Sherpa 800

No wlasnie jak w temacie. Potrzebuje statywu do 350zl i te velbony mnie interesuja. 600r kosztuje 350zł a 800r 300zł i mam dylemat ktory wybrac ? Prosze o pomoc bo specyfikacje maja podobne dlatego sklaniam sie ku tanszemu ale nie chce popelnic bledu
    Canon EOS 20D + KIT + 50mm 1.8

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bathez90 Zobacz posta
    .. mam dylemat ktory wybrac ? Prosze o pomoc bo maja podobne dlatego sklaniam sie ku tanszemu ale nie chce popelnic bledu
    Jeśli nie chcesz popełnić błędu, to kup Manfrotto.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ptrk Zobacz posta
    Jakiego niby bledu?
    Aparat mam i ja

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" statywy wciąż funkcjonuje.
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" wciąż funkcjonuje.
    Giotto akurat nie mialem w rekach, wiec nie moge polecac.
    Benro zas to podroba Manfrotto. Nie sadze zeby byla lepsza od
    oryginalu. Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
    - mozna je obejrzec w sklepie. W przeciwienstwie do Giotto, Gitzo, czy Benbo.
    !!! podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Jakiego niby bledu?
    Autor wątku pisze, ze nie chce popelnic bledu
    !!! podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Mam 600 R i [..] i nie zawiódł mnie ani razu
    Tez mam i uzywam 600R. Odkręcila się [sama!] i odpadła śrubka mocująca blokadę nogi - sprobuj taką dokupic !
    Pękł plastikowy motylek dokręcający kolumnę.
    Odpadła plastikowa zaślepka przy głowicy - pod zaślepką jest smar,
    można się teraz ubrudzić, a piasek i inne mają drogę wolną
    żeby włazić pomiędzy pracujące elementy głowicy.

Co do stabilności, nie jest najgorzej, choć ok 1,5kg zestaw powoduje
    ugięcie, co jest nieco irytujące gdy chce się precyzyjnie ustawić kadr.
    Ostatnio edytowane przez ptrk ; 04-08-2009 o 11:10 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" statywy wciąż funkcjonuje.
    oj, funkcjionuje, funkcjonuje.. zreszta jak wiele innych - ludziska sie naczytali watkow sprzed paru lat i teraz odgrzewaja kotlety z uporem godnym lepszej sprawy.. a posty leca

zawsze ktos argumentuje ze:

Benro zas to podroba Manfrotto. Nie sadze zeby byla lepsza od
    oryginalu.
    pomimo ze nie mial sprzetu w rece ;-) .. od dawna tacham ze soba benro, uzywam gimbala rowniez produkcji tej firmy i w zyciu bym tego na popularne frotki nie zaminił.. statyw nie drgnie chocby skały srały a kosztował mnie połowe tego co np. 055prob

z frotka go nawet ostatnio na plenerze porownywalismy i MF wypadlo jak zwykla zabawka :-)

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tez mam i uzywam 600R. Odkręcila się [sama!] i odpadła śrubka mocująca blokadę nogi - sprobuj taką dokupic !
    Pękł plastikowy motylek dokręcający kolumnę.
    Odpadła plastikowa zaślepka przy głowicy - pod zaślepką jest smar,
    można się teraz ubrudzić, a piasek i inne mają drogę wolną
    żeby włazić pomiędzy pracujące elementy głowicy.
    To ja nie wiem co Ty robisz z tym statywem. Mam 600R, eksploatuję ją niemiłosiernie, stała już w wodzie, w mule, ściągałem nią czereśnie, robiła za patyk do podpierania się w śniegu po pas. Kilkakrotnie lądowała na betonie, również głowica w dół. Nic jej nie jest. Noszę ją bez pokrowca bo raczej przeszkadza. Jedyne co, to raz zabrudziła mi się głowica jakimś piaskiem i miała opory - po wyczyszczeniu luksus. Za cenę do 400zł nic IMHO lepszego nie dostaniesz. Głowicę na lepszą zawsze można zmienić, chociaż ta jest bardzo sympatyczna. Wybrałem Sherpę właśnie ze względu na ciekawą głowicą gdzie wszystko się blokuje jednym pokrętłem.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Ja za to mogę co więc czynię.

Benro zas to podroba Manfrotto.
    Nie Manfrotto tylko Gitzo. Podróbką Manfrotto są statywy GoldPhoto

Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
    Widzisz, to że nie znasz sklepów w których jednocześnie można obejrzeć wymienione przez Ciebie marki nie oznacza wcale iż Manfrotto jest najbardziej dostępny. Osobiście znam sklepy w których można zobaczyć i przetestować zarówno sprzęt Manfrotto jak i Benro a i jakiś Giottos też by się znalazł.
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie Manfrotto tylko Gitzo. Podróbką Manfrotto są GoldPhoto
    Ale zawsze podróbka. Chińska w dodatku.

Widzisz, to że nie znasz sklepów w których jednocześnie można obejrzeć wymienione przez Ciebie nie oznacza wcale iż Manfrotto jest najbardziej dostępny.
    A nie jest ? "Bardziej dostępny" oznacza, że jest oferowany w większej
    ilości sklepów niż pozostałe wymienione. Widzisz, trzeba czytać ze zrozumieniem

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
    no to znaczy, ze masz po prostu kiepski sklep w okolicy. ja w moim mam cala game Gitzo i choc ceny tego sa mordercze, to wyraznie widac, ze jakosciowo to ten wloski syf nawet kolo Gitzo nie lezal.

a co do oferty Manfrotto... umowmy sie, ze po wrazeniach z uzywania ich glowic (222 a potem 486RC2) nie chce miec nic wiecej do czynienia z ta firma, bo mechanicznie te glowice to szajs az wstyd. zatrzask plytki po 2 miesiacach pracy ma luzy (lekkie, ale wystarcza, zeby nigdy nie zostawiac aparatu na statywie bez zapiecia tej dodatkowej blokadki) a moment zacisku wajchy blokady kulki 486RC2 w ciagu 4 miesiecy przeskoczyla mi o pol obrotu dalej.

jesli chodzi o same nogi MF... mialem okazje wybierac karbonowe nogi w cenie do 300 EUR. wybor byl miedzy Manfrotto 190CX3 a Velbonem Sherpa Pro CF630. podobna byla tylko masa i stabilnosc. zdecydowanie niepodobna byla cena (210 EUR vs. 280 EUR) i wysokosc robocza - Sherpa jest na dzien dobry ze 20 cm wyzsza. kulture pracy (dla mnie wyraznie wyzsza w Velbonie) pomine, bo moze to i kwestia gustu.

Sherpe 600R mialem okolo 3 lat. odchodzily mi gumowe nakladki na nogi a na koniec zginela plastikowa klapka od glowicy. pod wzgledem uzytkowym i stabilnosci nie bylo z nim zadnych problemow. pewnie gdybym go nie katowal porannymi plenerami srednio raz na tydzien i nie mial widzimisie kupic sobie karbon to bym go jeszcze dlugie lata uzywal. jak na amatorska kieszen to zdecydowanie bezkonkurencyjny statyw. no chyba, ze sie choruje na etykietki i musi miec MF...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-08-2009 o 09:08
    www albo tez flickr

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów