Ja do swojej frotki nic nie mialem, jestem duzy i nie musialem przy niej kucac, malym problemem byl jedynie pokrowiec, wlazilo to jedynie w dedykowany i w nic wiecej i wlasnie tu cena powodowala, ze sie nie zdecydowalem na to opakowanie. Cena statywu i glowicy tez sporawa, ale moze by zostal gdyby nie wydatki. Zalowalem natomiast wymiane z sherpy 600R dlatego, ze moim zdaniem amatora nie poczulem jakiegos olsnienia po zakupie usprawiedliwiajacego cene 3x wieksza praktycznie tej frotki.
Aparat mam i ja
Tutaj, w pierwszym akapicie: http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=11 . Zwykła literówka bo w tym samym akapicie pisze Benro.
Sugerowałbym koledze ptrk nie trzymanie się na siłę tej jednej literówki bo wyraźnie widać że chodzi o Benro i tylko o Benro a nie jakimś Benbo jest w tym wątku mowa.
wiesz... Fiat i Ferrari, zeby daleko geograficznie nie uciekac, to tez jedna i ta sama firma.
ja tam osobiscie jestem zniesmaczony przereklamowaniem MF i faktem, ze za w sumie niemale pieniadze firma ta sprzedaje sprzet o szemranej jakosci mechanicznej. i jak slucham ludzi puszczajacych teksty "bo Benro to szajs i pogadamy za 2-3 lata" to wybucham pustym smiechem, bo MF juz po 2-3 miesiacach normalnego uzywania wyraznie odstaje mechanicznie od stanu nowosci na polce sklepowej. same nogi, moze i zle nie sa jak sie odpowiednie wybierze, tylko cena jest niewspolmierna. czesciowym problemem jest kiepska obecnosc na polskim (chociaz nie tylko) rynku takich firm jak chocby Slik przez co alternatywa sa glownie produkty chinskie, do ktorych ludzie nie maja (zrozumiale) zaufania, wiec MF nagle staje sie bog wie jakim halo...
ale obiektywnie rzecz ujmujac to kupujac MF placi sie po prostu podatek za czerwona naklejke.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Benbo w ogole ktos do Polski sprowadza?
w NL jest (http://www.fotokonijnenberg.nl/produ...243/benbo.html) ale przyznam, ze nie widzialem tego na oczy. zdaje sie, ze nie jest to jakis szal jakosciowo-cenowy
dziś pierwszy raz na tym forum wiec podrawiam wszystkich
Co do tematu może lepiej Sherpa 435 kosztuje niewiele wiecej (399PLN) a jest lżejszy (1,5kg zamiast 2,2kg przy 600R) ma większy udźwig -4kg i jest bardziej kompaktowy po złożeniu ;-) tzn krótszy o ok 10cm
pozdrawiam Emil
Ostatnio edytowane przez ebuke ; 05-08-2009 o 09:45
Canon 40D + BG-E2N +18-55/3.5-5.6 IS + EF-S 60/2.8 + RING FLASH + 430EXII+ Benro A-268M8+B1
z tym deklarowanym udzwigiem to bym uwazal. 600R tez mial bodajze ze 4kg deklarowane, a postawienie na tym 2kg bylo akurat na styk jego mozliwosci. chociaz to nie tylko Velbon takie wydumane wartosci podaje...
co do wagi - zeby zwykly aluminiowy statyw wazyl 1,5kg to jego wysokosc nie moze byc powalajaca. czy ten 435 nie jest przypadkiem ze 20-30 cm nizszy niz 600? i czy na pewno przekroj rurki jest podobny, a nie przypadkiem zauwazalnie cienszy?
Nie mogę tego potwierdzić. Po dwóch latach używania nie zauważyłem jakichkolwiek uszczerbków poza kilkoma niewielkimi odpryskami lakieru. Sprzedałem tylko dlatego, że od czasu, kiedy nabyłem statyw węglowy, przestałem go w ogóle używać ze względu na spory ciężar. Leżał i się kurzył. Niepotrzebnie. Znalazł nowego właściciela i jestem głęboko przekonany, że posłuży mu latami.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
To nie literowka. Mi wyraźnie chodzi o Benbo i pisalem o tym w kontekscie
uznanych marek.
http://www.patersonphotographic.com/benbo-tripods.htm