Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Odległość ostrzenia dla skrajnych ogniskowych

Domyślnie

Odległość ostrzenia jest niezależna od zoomowania (a chociaż tak mi się wydaje :P)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Źle Ci się wydaje :P Wszystko zależy od konstrukcji danego obiektywu - niektóre mają taką samą minimalną odległość ostrzenia dla każdej ogniskowej, a niektóre nie. W wypadku zmiennej odległosci ostrzenia producent powinien to zaznaczyć w danych technicznych obiektywu - na ogół podaje się wtedy minimalną odległość ostrzenia dla najdłuższej i najkrótszej ogniskowej. (Podobnie jak przy zmiennym świetle obiektywu podaje się wartości światła dla skrajnych ogniskowych).

Przykład: Sigma 135-400 4.5-5.6 opisana tutaj:
    http://pstryk.pl/details:415/sigma+1...4.5+5.6+dg+apo

Potwierdzam poprawność opisu bo mam to szkło

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    Źle Ci się wydaje :P Wszystko zależy od konstrukcji danego obiektywu - niektóre mają taką samą minimalną odległość ostrzenia dla każdej ogniskowej, a niektóre nie. W wypadku zmiennej odległosci ostrzenia producent powinien to zaznaczyć w danych technicznych obiektywu - na ogół podaje się wtedy minimalną odległość ostrzenia dla najdłuższej i najkrótszej ogniskowej. (Podobnie jak przy zmiennym świetle obiektywu podaje się wartości światła dla skrajnych ogniskowych).

Przykład: Sigma 135-400 4.5-5.6 opisana tutaj:
    http://pstryk.pl/details:415/sigma+1...4.5+5.6+dg+apo

Potwierdzam poprawność opisu bo mam to szkło
    O! I to jest cenna informacja. Czyli jak podają jedną to jest jedna, w przeciwnym razie podane są dwie. Tylko, czy każdy się stosuje do tego?
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Domyślnie

No to dobrze wiedzieć, po prostu nigdy nie spotkałem się z kilkoma wartościami dla jednego obiektywu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów