Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Płatności do USA/UK itp

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    I, jeśli dobrze rozumiem i dobrze wyczytałem, Electron nie jest kredytowa - czyli tylko do wysokości zasobów, a kredytową się spłaca po czasie - tak?

ps. nigdy kredytówka nie była mi potrzebna, stąd moja niewiedza -> pytania.
    Electron to karta debetowa, którą można płacić do wysokości środków na rachunku bieżącym. Zwykle jest wydawana przez banki za darmo.
    Karta kredytowa (tak jak karta obciążeniowa) to karta z przyznanym limitem kredytowym na wydatki, który spłaca się w ustalonych przez Bank terminach w całości lub w części. Nie spłacenie w terminie zadłużenia w całości spowoduje, że pozostałe zadłużenie jest oprocentowane (obecnie jakieś 19-23% w zależności od oferty banku) a limit karty, na kolejny cykl rozliczeniowy, odnawia się w wysokości pomniejszonej o niespłacone zadłużenie.
    Karta kredytowa jest zwykle odpłatna (pomijam jakieś promocje) i jej cena roczna zależy od koloru karty Z kolorem zwykle wiążą się dodatkowe przywileje związane z ubezpieczeniem lub wszelakimi rabatami w sklepach.
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 31-08-2005 o 12:56

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasbadu
    Zgaduje że chodzi o karte Inteligo :-) ?
    Strzał w dziesiątkę

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Electron to karta debetowa, którą można płacić do wysokości środków na rachunku bieżącym. Zwykle jest wydawana przez banki za darmo.
    Mam VISĘ Electron (rzaaadko używana; PKO EKSPRES) w PKO BP. I nigdzie nie mogłem nią zapłacic w sieci, bo odrzucało mi numer..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam VISĘ Electron (PKO EKSPRES) w PKO BP. I nigdzie nie mogłem nią zapłacic w sieci, bo odrzucało mi numer..
    VISA Electron Express była zdaje się wydana tylko z opcją wypłaty z bankomatach PKO BP (tego nie jestem pewien bo nie śledzę rozwoju produktów kartowych tego banku :wink: ).
    Poza tym nie każdą elektronką można płacić w necie. To czy można, zależy od wydawcy karty (tzn. jak skonfigurowany jest dany produkt kartowy w VISA Intl. na podstawie specyfikacji wydawcy).

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

VISA Electron Express była zdaje się wydana tylko z opcją wypłaty z bankomatach PKO BP (tego nie jestem pewien bo nie śledzę rozwoju produktów kartowych tego banku :wink: ).
    No to chyba tak właśnie jest.

Poza tym nie każdą elektronką można płacić w necie. To czy można, zależy od wydawcy karty (tzn. jak skonfigurowany jest dany produkt kartowy w VISA Intl. na podstawie specyfikacji wydawcy).
    I wszystko jasne. Czyli trzeba się postarać o karciochę z drugiego banku..
    Dzięki 100x.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Electron to karta debetowa, którą można płacić do wysokości środków na rachunku bieżącym.
    Błąd. Elektron to karta tylko do operacji elektronicznych, tzn. w terminalach i bankomatach (z wyjątkiem inteligo, ktore dziala tez w necie), czyli płaska. Alternatywą jest Visa Classic czyli wypukła, do płacenia również przez telefon, odcisk karty, internet itp.

Debet czy kredyt to jest osobne rozróżnienie. Jak przykład podam, że mam kredytówkę Electron w mBanku.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Błąd. Elektron to karta tylko do operacji elektronicznych, tzn. w terminalach i bankomatach (z wyjątkiem inteligo, ktore dziala tez w necie), czyli płaska. Alternatywą jest Visa Classic czyli wypukła, do płacenia również przez telefon, odcisk karty, internet itp.

Debet czy kredyt to jest osobne rozróżnienie. Jak przykład podam, że mam kredytówkę Electron w mBanku.
    Nie błąd. Po prostu rozszerzyłeś moją odpowiedź. O tym, że jest ona płaska pisał wcześniej Vitez.
    Odpowiedziałem koledze tylko w zakresie finansów, gdyż postawił takie pytanie:
    I, jeśli dobrze rozumiem i dobrze wyczytałem, Electron nie jest kredytowa - czyli tylko do wysokości zasobów, a kredytową się spłaca po czasie - tak?
    Fakt, zapomniałem o mBanku. Jest on zdaje się wyjątkiem podobnym do Inteligo...

P.S. Z punktu widzenia VISY Intl., elektronka mBanku jest traktowana tak samo jak każda inna elektronka tz. każda transakcja jest autoryzowana (karty kredytowe nie wymagają autoryzacji i w pewnych sytuacjach funkcjonuje tzn. floor limit).
    Zrobił się mocny OT.
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 31-08-2005 o 13:43

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale ja cały czas mówię, że elektroniczność nie ma nic wspólnego z kredytowością lub debetowośćią. Mogą istnieć i istnieją wszystkie 4 kombinacje tych pojęć (np. mBank ma wszystkie)

Karta debetowa pozwala użytkownikowi na dysponowanie przy użyciu karty kwotą równa obecnemu saldu jego rachunku w banku. Karty takie nie pozwalają na zaciągnięcie kredytu ani przekroczenie salda rachunku. Banki wydają je najczęściej do rachunków bieżących i typu ROR. Karty takie są obecnie najpopularniejszymi kartami dostępnymi na rynku.

Karty kredytowe pozwalają ich użytkownikowi na zadłużenie się w banku - wystawcy karty - do wysokości przyznanego limitu kredytowego. Uzyskanie takiej karty jest trudniejsze, lecz nie wiąże się z koniecznością posiadania w banku konta. Banki wydają te karty bardziej zaufanym klientom, którzy mogą udokumentować posiadanie stałych dochodów. Użytkownik karty może w wyznaczonym terminie spłacić całe zadłużenie albo tylko jego część, resztę spłacając w ratach tak jak normalny kredyt.
    za http://www.kartyonline.pl/faqy.php?k=1

Ponadto polecam galerie na tej stronie: http://www.kartyonline.pl/gal2.php - tu są karty płaskie, widać wiele innych kredytowych (poza mBankiem np. PKO BP, BPH)

http://www.kartyonline.pl/gal5.php a tu są wypukłe - również debetowe (mBank, multibank).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów