Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Płatności do USA/UK itp

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Hmm, to jacys inni jestescie. Bo z reguly w swiecie wlasnie uzywa sie kart kredytowych chocby z tego powodu ze placisz nie swoimi pieniedzmi tylko banku. Dopiero pozniej sie rozliczasz z bankiem z zakupow. Jest wiec czas na wykrycie nieprawidlowosci i ich zgloszenie.

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Poza tym większość banków ubezpiecza karty kredytowe, ale rozumiem też przezornych którzy mają to w głębokiej pogardzie i ufają tylko sobie.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie zapominajcie o jednym, zgodnie z ustawą o elektronicznych instrumentach płatniczych odpowiedzialność posiadacza karty wynosi do równowartości 150 EUR. Szkoda byłoby nawet 6 stówek.
    A z tymi ubezpieczeniami to radziłbym dobrze przeczytać warunki czy aby na pewno nieuprawnione użycie numeru karty albo skimming są nim objęte...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    A z tymi ubezpieczeniami to radziłbym dobrze przeczytać warunki czy aby na pewno nieuprawnione użycie numeru karty albo skimming są nim objęte...
    I wlasnie dlatego nie obawiam sie placic jedna z moich kart kredytowych w internecie bo tego typu platnosci sa akurat na tej karcie bardzo dobrze ubezpieczone.
    Do zakupow podobniez - electron z kontem o niewielkich zasobach, poza tym paypal.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    I wlasnie dlatego nie obawiam sie placic jedna z moich kart kredytowych w internecie bo tego typu platnosci sa akurat na tej karcie bardzo dobrze ubezpieczone.
    W Niemczech ustawowo sie w takim przypadku nie ponosi odpowiedzialnosci, ale co z tego. Kupilem w USA dwa akumulatory, po tygodniu okazalo sie, ze skradziono firmie realizujacej platnosci numery kart kredytowych (bylo o tym w prasie nawet), Citibank od razu zablokowal mi profilaktycznie karte, co troche utrudnilo mi zycie, bo bylem akurat na urlopie za granica. Zanim dostalem duplikat z nowym numerem i PINem, to tez troche minelo, poniewaz nie mialem czasu zasuwac do banku, wiec telefony, czekanie az przyjdzie poczta...

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Do zakupow podobniez - electron z kontem o niewielkich zasobach, poza tym paypal.
    Rozumiem, że masz 2 karty: electron + coś jeszcze, tak? Czy mowa o tej samej karcie?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    W jaki sposób płacicie w zagranicznych sklepach/usługach?
    Czy jest to przeważnie VISA (ew. inna karta)
    Uzywam karty VISA (mam taka fajna, ze mi bank placi za to, ze jej uzywam ... Juz wlasciwie wszystko przez Internet kupuje (ostatnio garnki dla zony). Niektore sklepy w USA nie przyjmuja kart debetowych lub wydanych poza USA (np. buydig.com).

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Rozumiem, że masz 2 karty: electron + coś jeszcze, tak? Czy mowa o tej samej karcie?
    Kart mam kilka, pisalem o :

- zakupy podreczne, wyplaty gotowki - karta Electron z konta o malych zasobach
    - zakupy/platnosci internetowe czy wieksze zakupy na zywo - karta kredytowa.

Roznica jest prosta - karta kredytowa ma wypukle cyferki, Electron plaskie 8)

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Roznica jest prosta - karta kredytowa ma wypukle cyferki, Electron plaskie 8)
    I, jeśli dobrze rozumiem i dobrze wyczytałem, Electron nie jest kredytowa - czyli tylko do wysokości zasobów, a kredytową się spłaca po czasie - tak?

ps. nigdy kredytówka nie była mi potrzebna, stąd moja niewiedza -> pytania.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Coś już napisał Awatar ukasbadu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    He he, to tak jakby nie chciało się jeść chleba upieczonego przez siebie. ;-)
    Siedzę w temacie od lat, korzystam z bankowości internetowej, płacę kartami i nie zdarzyło mi się jeszcze aby mnie ktoś okradł.
    Ale przezornego Pan Bóg strzeże, dlatego, wracając do tematu, płacę za kupione towary kartą VISA. Przeznaczyłem na to tylko jedną kartę z mojego portfela i jest to VISA Electron, wydana do konta, na którym mam zawsze nie więcej niż kilkaset złotych (czasami do danej transakcji zasilam je chwilowo wyższą kwotką).
    W życiu nie zaryzykowałbym płaceniem w sieci kredytówką. Powiadamianie SMS'em przez bank po każdej operacji (szczególnie tej na minus) jest fenomenalne bo niemal natychmiast zorientowałbym się, gdyby miała miejsce nie moja transakcja z mojego konta.
    Bardziej obawiam się nie wywiązania się sprzedawcy z opłaconego z góry zamówienia lub uszkodzenia zakupionej rzeczy przez celnika. Tak już miałem...
    Zgaduje że chodzi o karte Inteligo :-) ?
    400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów