ten Pretec nie obsluguje UDMA,
lepszy czytnik coś pewnie zmieni ale nie licz na cuda czyli 35 MB/s szczegolnie przy duzej ilosci malych plikow (zdjecia)
15MB to nie takie małe pliki. mimo wszystko mam wrazenie ze to wolno chodzi i moj poprzedni pretec 2GB x133 chodzil zdecydowanie lepiej. zrobie porownanie w wolnej chwilii.
a ze potrzebuje kupic 2-3 karty 8GB to widze, ze chyba jednak rzeczywiscie poza sandiskiem nic nie ma![]()
:-D Jasne, że oryginał od renomowanego sprzedawcy (+rescue pro). Mój błąd, że po przeglądnieciu plików na cudzym kompie, dograłem jakiś folder i prawdopodobnie to zamieszało.
Udało się odzyskać, ale rawy z ext.tif ponumerowane naprzemiennie z jpgami.
Część rawów jest uszkodzona. Ile procentowo - jeszcze nie wiem. Nie mam póki co czasu na obróbkę tego folderu, a zmiana rozszerzeń plików dodatkowo zniechęca.
C-F-K - forever
To w ramach lekko OTa...zrobiłem szybki test dwóch kart PRETEC:
- 2GB x133
- 8GB x266
testowałem na tym samym pliku (717MB)
zapis na kartę:
x133: początkowo 17MB/s i powoli spadało, przy 20% pliku doszło do +/- 5.70MB/s i tak do końca
x266: początkowo 20MB/s i powoli spadało, przy 20% doszło do +/- 4.4MB/s i tak do końca
odczyt z karty:
x133: 44MB/s właściwie przez cały czas
x266: po początkowych skokach (60-40MB/s) po chwili ustabilizowało się na poziomie 50MB/s
Pytanie: co robię źle, bo średnio mi się chce wierzyć w takie wyniki. Zwłaszcza, że transfer jest 2x większy niż w reklamówkach. Sprawdziłem drugi raz i wynik podobny. Zmierzyłem stoperem czas i też się zgadza. Czary?
Tak w kompie przez czytnik. Do wyników w korpusie chyba nie mam zastrzeżeń.
sebcio: 50MB/s, klocek ma lekko ponad 700MB. To daje +14 sekund. Wyszło 14sekund 60 setnych. Z opóźnieniami ruchów palców do start/stop itd ;-)
odczyt i zapis przez mc (midnight commander, taki total commander pod linuxa)
ma to jakieś znaczenie?