Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: optymalna CF do eos 5D?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    odczyt i zapis przez mc (midnight commander, taki total commander pod linuxa)

ma to jakieś znaczenie?
    Linux... trzeba było tak od razu. Sporo mniej zasobożerny, sporo lepiej gospodarujący, więc i wyciska z USB siódme poty bez problemu. A czytnik jaki?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    odczyt i zapis przez mc (midnight commander, taki total commander pod linuxa)
    odwracajac definicje: co to jest total commander to taki midnight tylko pod winde... bo zdaje sie midnight byl znacznie wczesniej, a total (wczesniej windows commander) to dopiero dlugie lata po oryginalnym nortonie sie pojawil...

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Linux... trzeba było tak od razu. Sporo mniej zasobożerny, sporo lepiej gospodarujący, więc i wyciska z USB siódme poty bez problemu.
    a poza tym buforujacy operacje w tle, wiec obwieszczenie przez MC konca zapisu nie oznacza wcale, ze naped USB wolno odmontowac

co podwaza metodologie na pomiar stoperem.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-08-2009 o 10:21
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    odwracajac definicje: co to jest total commander to taki midnight tylko pod winde... bo zdaje sie midnight byl znacznie wczesniej, a total (wczesniej windows commander) to dopiero dlugie lata po oryginalnym nortonie sie pojawil...
    dokładnie - mozna napisac taki norton commander pod linuxa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a poza tym buforujacy operacje w tle, wiec obwieszczenie przez MC konca zapisu nie oznacza wcale, ze naped USB wolno odmontowac
    co podwaza metodologie na pomiar stoperem.
    mozna ze stoperem, ale IMHO trzeba doliczyć jeszcze czas wykonania "sync"
    np. "cp costam gdziestam; sync"
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    z tym porównanie do total commandera to sie nie czepiajcie. ze 2 minuty myslalem czy jest cos podobnego pod windows, bo tego systemu nie uzywalem lata (a w sumie na wlasnym komputerze to praktycznie nigdy). poza tym porownanie bylo wersja dla windowsoglowatych

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    akurat sie nie zgodze. po pierwsze skoro jest w buforze, a odczyt byl z karty, to mozna odmontowac, bo bufory beda wyproznione na hdd a nie na karte. po drugie odmontowujac cos z linuxa i tak ewentualne bufory sa czyszczone przed zakonczeniem procesu odmontowania (ale to i na windowsie pewnie jest).

Cytat Zamieszczone przez t00mcio
    mozna ze stoperem, ale IMHO trzeba doliczyć jeszcze czas wykonania "sync"
    np. "cp costam gdziestam; sync"
    to tez nie do konca, bo sync zrobi to globalnie dla calego systemu czyli moze trwac dluzej anizeli jest potrzeba. pewnie prosty programik do kopiowania i flushowania bylby dobry, ale po co skoro jest dobrze?

mnie za to nadal zastanawia dlaczego zapis byl wolniejszy na teoretycznie szybszej karcie.

i dlaczego pretec i inne firmy nie lansuja predkosci ktore mozna w rzeczywistosci wycisnac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    jaka bedzie optymalna niezawodność/cena/szybkość karta CF 4 lub 8 GB do eos 5D, jakich używacie lub jaką polecacie?

pytałem w 3 dużych sklepach w wawie o reklamacje dot. kart CF - najwięcej reklamacji jest na kingstony i tej marki trzeba unikać.

najmniej reklamacji jest na sandisk (...).

patrząc pod kątem szybkości to wg mojego jakiegoś doświadczenia sandisk extreme III jest OK pod 5d.

kwestia czy karta 4 gb czy 8 albo 16 - dla mnie sprawa oczywista max 4 gb.
    bo wolę stracić 4 gb zdjęć niż 8 albo 16 (gdyby karta padła).

trochę masochistyczne rozwiązanie to karta 2 gb.
    wtedy powiedzmy 3 razy zmieniamy kartę 2 gb na jednym ślubie.
    to rozwiązanie nazywa się masochistyczny budżetowy pseudo-backup.

:-)

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Bez paniki, 8GB chyba jest najwygodniejsze i najbardziej korzystne cenowo (jeśli mowa o Sandisku) , a jak karta padnie to zwykle softem można odpowiednim przejechać i jest ok. Pewien znajomy fotograf twierdzi, że mu się nie zdarzyło nie odzyskać danych jak karta padła (ale nazwy softu nie pamiętam niestety).
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Domyślnie

ja wolę dmuchać na zimne.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Lexary tez sa fajne, sam teraz jakas sobie zamierzam dokupic
    Szybki rzut na Agito (stawiam, że mają oryginalne). Sandisk Extreme III 8GB - 172 zł, Lexar x233 - 206zł. Nie wiem jak ten Lexar, ale z tego co na sandisk.com przeczytałem to one mają obsługę UDMA. Patrząc w stosunku do tańszych preteców/innych chyba najbardziej optymalny zakup. Sie kupi chyba

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Linux... trzeba było tak od razu. Sporo mniej zasobożerny, sporo lepiej gospodarujący, więc i wyciska z USB siódme poty bez problemu. A czytnik jaki?
    Teraz zauważyłem to pytanie. Pisałem wcześniej. hama USB 2.0 Card Reader 19 in 1. Jakaś taniocha kupiona 5 lat temu, niebieska przeźroczysta za kilka złoty.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam i polecam SanDisk 8gb III
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam i polecam Sandisca ale za sporo mniejszą kasę również Pretec 233 daje sobie radę i na czytniku Lexara dużo szybciej kopiuję z Pretesa niż SD ExtremeIII!

Pytanie: czy stara 5D poradzi sobie z każdą kartą 16GB?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów