Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Jak złapać ostrość, czyli "Canon autofocus information"

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tylko nie wolno tego zbyt uogolnica - dotyczy tylko body z cross-type AF sensor i tylko centralnego punktu AF. W klasie amatorskiej dSLR tylko 20D ma taki. 10D, D60, 300D, 350D - nie maja.
    próbowałem tłumaczyć tekst...

a jaki sensor mają 300d czy 350d ?? Na matówce też jest krzyż.
    Wg tego tekstu 20D ma dodatkowe sensory w centralnym punkcie (domyślam śię że chodzi o te tworzące romb), które są wyłaczane gdy max otwór obiektywu będzie mniejszy niż F2,8.. czyli AF 20D staje się wtedy takim samym jak 300d, 350d ... to jak to jest w końcu ??
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    próbowałem tłumaczyć tekst...

a jaki sensor mają 300d czy 350d ?? Na matówce też jest krzyż.
    Wg tego tekstu 20D ma dodatkowe sensory w centralnym punkcie (domyślam śię że chodzi o te tworzące romb), które są wyłaczane gdy max otwór obiektywu będzie mniejszy niż F2,8.. czyli AF 20D staje się wtedy takim samym jak 300d, 350d ... to jak to jest w końcu ??
    Nie, nie, to nie tak 20D ma centralny sensor krzyzowy [+] dzieki czemu 'widzi' zarowno pionowe jak i poziome linie. 10D/300D/350D rozrozniaja tylko linie poziome [-].

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Nie, nie, to nie tak 20D ma centralny sensor krzyzowy [+] dzieki czemu 'widzi' zarowno pionowe jak i poziome linie. 10D/300D/350D rozrozniaja tylko linie poziome [-].
    No dobra, ale w celowniku 300d/350d widać krzyż z prostokątów AF .. 5 prostokątów w poziomie (z centralnym) i 3 w pionie (też z centralnym) daje to w sumie 7 pól AF.. czy to nie jest sensor krzyżowy ?? Sorki za takie pytanie, w 500N mam tylko 3 prostokąty w linii poziomej.
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    No dobra, ale w celowniku 300d/350d widać krzyż z prostokątów AF .. 5 prostokątów w poziomie (z centralnym) i 3 w pionie (też z centralnym) daje to w sumie 7 pól AF.. czy to nie jest sensor krzyżowy ?? Sorki za takie pytanie, w 500N mam tylko 3 prostokąty w linii poziomej.
    Slowo krzyzowy opisuje rodzaj sensora a nie sposob ich rozmieszczenia.

Edit:
    Czyli 20D posiada jeden sensor krzyzowy [+] w centrum kadru oraz 8 'zwyklych' sensorow AF [-] rozmieszczonych wokol niego.
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 30-08-2005 o 13:41

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Jest tego kolega w 100% pewien. Gdzieś czytałem że właśnie ten centralny ma poziome i pionowe (350).
    Bardzo chętnie zobaczę jakiegoś linka...bo chciałby się upewnić jak to faktycznie jest

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Jest tego kolega w 100% pewien. Gdzieś czytałem że właśnie ten centralny ma poziome i pionowe (350).
    Bardzo chętnie zobaczę jakiegoś linka...bo chciałby się upewnić jak to faktycznie jest
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2110&page=1

Uprawnienia umieszczania postów