Kosztuje około 20zł + koszt przesyłki.
Kosztuje około 20zł + koszt przesyłki.
Ale z polskiego serwisu, czy z zagranicznego ?
Bo mi właśnie strzeliło![]()
Z polskiego Canona, czy też jego serwisu gwarancyjnego raczej nie da rady.
Jeśli ktoś potrzebuje nowy zatrzask, to mam takowy na wydaniu.
Oj, ja bardzo prosze, kilka dni temu strzeliła moja "50"! Juz pisze PW.
Witam serdecznie.
Na tym forum jestem nowy. I od razu pytanie (prośba): czy ktoś z koleżanek i kolegów ma może do odsprzedania ten cholerny zatrzask tylnej pokrywy do 50E? Także i mnie spotkała ta niedogodność, że coś w nim chyba się ułamało. Mimo tego, że o aparat troszczę się jak o niemowlę, nie zaliczył upadku. Zepsuło się, ot tak... samo z siebie.
INSTRUKCJA NAPRAWY ZAMKA TYLNEJ POKRYWY EOS 50e
Jestem całkowitym dyletantem w dziedzinie elektromechaniki- jednak po tym jak rozkręciłem, wyczyściłem i skręciłem komórkę Nokia i po tym zabiegu działała lepiej- nabrałem odwagi.
Uwaga uwaga szanowna publiczności. Do wykonania zadania potrzebny jest:
1. Canon 50/ 50e z zepsutym zamkiem
2. Śrubokręt o rozmiarze „PH0”
3. Jeden śrubokręt zwykły- pomocniczy, może być też np. szydełko, długopis albo coś podobnego
Czas wykonania- ok. 2 minut
Trudnosć- Łatwe
Uszkodzenie polega na złamaniu małego zaczepu w elemencie zamka- zaznaczone na zdjęciu (na fot. element uszkodzony jest już po wymianie).
Na początek zdobywamy część zamienną- zamek do EOS 50/ 50e/ 30/33- do kupienia na Allegro.
1. Wyjmujemy pasek od aparatu z uszka na korpusie- od strony zamka.
2. Wykręcamy dwie śrubki od pokrywki zamka- zaznaczone na zdjęciu kółkami na zielono
Dla dyletantów, takich jak ja: śrubokręt starannie i głęboko umieścić w łebku śruby lekko poruszając go na boki.
Mamy teraz dostęp do zamka, który jest zamocowany (bez żadnych śrubek) na dwóch trzpieniach na których może się przesuwać. Jest on także zaczepiony o uszko małej sprężynki.
Zdjęcie detalu zamka pokazuje zaczep do sprężynki zaznaczony czerwonym kółkiem.
Musimy ułatwić sobie dostęp do sprężynki
3. Odkręcamy 2 śruby na dole korpusu zaznaczone kółkami na zdjęciu.
4. Lekko rozchylamy frontową i boczną część korpusu poprzez włożenie w szczelinę śrubokrętów
Sprężynka jest dobrze widoczna- zaznaczona strzałką na zdjęciu
5. Zsuwamy (łatwo) zamek, przytrzymując sprężynkę przy aparacie
6. Wkładamy nowy zamek zaczepem w sprężynkę- umieszczamy go na trzpieniach lekko naciągając sprężynkę
7. Montujemy z powrotem pokrywę zamka
8. Wkręcamy z powrotem dwa wkręty od spodu aparatu.
Już.
Wydaje się że przytoczone ceny z niektórych serwisów są za powyższe czynności nieco wygórowane, zwłaszcza wobec wartości samego aparatu...
Wadą tej naprawy jest to (wspomniane w poprzednich postach) że wkładamy do aparatu identyczną jakościowo część z tą jaka właśnie się zepsuła.
Mój 50e przestał zamykać swoją klapkę po tym jak przewoziłem go w ciasnej torbie fotograficznej z trudem wciśniętego w przegródkę pomiędzy innymi sprzetami- zatem jego zamek nie lubi takich obciążeń. Uwaga na ciasne futerały!
Nawet nie wiem jak i kiedy, ale ułamał mi się ząbek w zamknięciu tylnej klapy aparatu. Czy można to naprawić? (chodzi nie o zaczep samej klapy, ale o ząbek w obudowie).