witam, czy lampa Canon Speedlight 380EX bedzie dobra do fotografii metoda off camera flash? ile warta jest ta lampa? pytam poniewaz mam mozliwosc kupna uzywanej
witam, czy lampa Canon Speedlight 380EX bedzie dobra do fotografii metoda off camera flash? ile warta jest ta lampa? pytam poniewaz mam mozliwosc kupna uzywanej
jesli bedziesz chcial ja umiescic na kablu to oczywiscie ze sie nada, radiowo czy przez fotocele sie nie nada, gdyz nie ma w niej mozliwosci ustawienia blysku manualnie.
w plenerze tez moze jej troche brakowac mocy przy sloncu
a Sunpak PZ42X bedzie dobra do tego celu?
wie ktos?
lampa jako taka sie nada, ma tryb manualny, wiec moza ustawiac sile blysku od 1/1 do 1/64
jednak jak bedzie wspolpracowac z odbiornikami radiowymi i z fotocelami trudno mi powiedziec, pewnie ogolnie ciezko bedzie tez znalesc na ten temat opinie w necie, powinno byc bez problemu - ale nie chce Cie oklamywac
jak chcesz ta lampe wyzwalac?
Tak się słada, że wczoraj podłączyłem testowo 580exII i właśnie 380ex do jednoczesnego wyzwalania poprzez dwa odbiorniki phottix strato. Obydwie działająi nic się nie wiesza. Jest kłopot z 380ex, bo nie ma ona ustawień manualnych (manualnie można sobie ją przestawić w odpowiednie miejsce) i wyłącza się automatycznie po 90sek. bezczynności.
C-F-K - forever
a jaka stosunkowo tania lampe polecacie, zeby na zdalne wywolywanie sie nadawala i dawala jakies ciekawe/dobre efekty
Jeśli chodzi o średnią cenę 380EX to w zależności od stanu ok. 250-350 zł. Fakt, przy radiowym wyzwalaniu baterie czasami dostawały niepotrzebnie po d...e, bo nie ma możliwości ustawień manualnych i tak jak pisał Mellan- automatyczne wyłączanie się lampy też może doprowadzić do szału. PZ42X- całkiem sensowna lampa, duża liczba przewodnia (42), pełny TTL, manual, regulowany palnik w dwóch płaszczyznach, cena. A do czego konkretnie będziesz używał lampy?
Ja powiem tak. Jesli chodzi CI o kontrole manuala to jest kilka lamp godnych polecenia
- Canon 540 EZ (kontrola manualna)
- Canon 550 EX (mam i rewelacja)
- Vivitar 285HV (sterowanie moca tylko do 1/16)
Jeszcze sie znalazlo by kilka.
Ja polece 550EX. Ostatnio dokupilem od swojej 580EX II i jestem zadowolony. Niczego tej lampie nie brakuje.
Ja za to polece Nissina Di622Ma manuala, fotocelę, palnik obracany w 2 płaszczyznach. Na allegro są za 450-480zł. EX380 może i jest systemowa ale jest niewiele lepsza od wbudowanej kukułki... miałem i uważam że szkoda zachodu...