ok, sigma pojechała do serwisu na kalibrację FF. zobaczymy...
ok, sigma pojechała do serwisu na kalibrację FF. zobaczymy...
szkiełko wróciło z serwisu. front focus usunięty. trwało to w sumie 3 dni od momentu wysłania do odebrania szkła z powrotem. jest tylko jeden mały problem. skalibrowali FF na 50mm, ale z kolei na 18mm pojawił się BF... :/ czy to normalne, że po kalibracji dłuższej ogniskowej, rozregulował się AF na szerokim kącie? myślałem, że serwis kalibrując obiektyw sprawdza go potem na obu końcach... i czy da się to szkło skalibrować tak, żeby ostrzyło poprawnie niezależnie od ogniskowej?
tak się niestety często zdarza, wyślij drugi raz z odpowiednią notką - obiektyw nie ma wracać z kalibracji jeśli pojawi się obojętnie gdzie jakiś BF / FF bo inaczej jest to wada produktu i będziesz reklamować - pomaga![]()
zobaczymy. wyślę go ponownie na bank. ale szczerze mówiąc, pozytywnie się zaskoczyłem serwisem Sigmy. napisałem do nich prośbę, żeby naprawili w trybie pilnym, bo mi szkło na sobotę będzie potrzebne, odpowiedzieli, że się postarają i obiektyw dzisiaj wrócił. co prawda z BF, ale wrócił![]()
Co do testów, to moim zdaniem kartkowe nie zawsze się sprawdzają. Ja miałem u siebie mały BF, ale na kartce nie było tego widać. Dopiero zdjęcia obiektów z większej odległości to ujawniły.
Dobry jest też test na jakiejś chropowatej powierzchni jak np na tym bruku - ustawiamy jakiś kontrastowy i niski obiekt, np śrubę i focimy, a na fakturze bruku idealnie widać gdzie trafił aparat.
No i pozostaje jeszcze kwestia samego obiektywu, moja 50 mm 1.8 II, kartkowe testy ma teraz w punkt, z bliska trafia w punkt, ale z odległości większej niż 2 metry to jest już większa loteria, i żeby mieć pewność że trafię gdzie chcę muszę domykać ją do 3,5-4.
7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS
Witam. Zerknąłem na ten temat , ale posługujecie się językiem którego nie rozumiem momentami. Co to jest MYDŁO w sparawie aparatu i np BF?
Ogólnie mam nowy aparat - SX1- i jest tam opcja przesuwania okienka focusa- gdy to robię aparat jakoś nie reaguje i i tak robi ostry środek- może się nie znam dlatego pytam jak to powinno być i jak to wygląda?