ze wszystkiego wyszlo mi ze
50mm - f/8
18-55mm - f/8 i focic na 18 i 35mm
8mm - f/8
70-300mm - f/11 i focic na 70 i 200m
zgadza sie? beda wtedy ostre w gorach fotki?
Tak, przy czym pamiętaj, że w kicie pomiędzy 18 a 35mm masz jeszcze ogniskowe pośrednie z których również mozna korzystać (tak samo jak w Sigmie). W optycznych podali wykresy tylko dla trzech (18, 35 i 55mm), żeby nie zaśmiecać testu na wszystkich ogniskowych (bo ich jest nieskończoność).
Można więc w skrócie przyjąć żeby w kicie focić na ogniskowych od 18mm do 35mm na f/8, a w Sigmie od 70mm do 200mm na f/11. Wykres rozdzielczości powinien zachowywać się przewidywalnie - wskazywać wartości uśrednione pomiędzy dwiema skrajnymi wartościami podanymi przez Ciebie.
Mam nadzieję, że klarownie to wytłumaczyłem?
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Tylko po cholerę drugi wątek??? Tu pomogą Ci lepiej???
Regulamin pkt 8.
To źle liczysz. Oczywiście zakładając że chcesz mieć najwiekszą głębie ostrości.
Obiektyw 50mm, matryca APS-C:
f8:
Odległość hiperfokalna: ok. 20m
Głębia ostrości przy ostrzeniu na hiperfokalną: od 9m do nieskończoności
f16:
Odległość hiperfokalna: ok 10m
Głębia ostrości przy ostrzeniu na hiperfokalną: od 5m do nieskończoności
po prostu użyj funkcji A-deep czy jakoś tak
wtedy wszystko co chcesz będzie ostre
tyle że ostre zdjęcie to wcale nie oznacza dobre zdjęcie
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
a jeszcze ostatnie pytanie, czy tym 50mm wyjda ostre i dobre zdjecia? bo to obiektyw portretowy, ale moja jedyna stalka poza fisheyem wiec beda z tego obiektywu lepsze zdjecia jakosciowo, na f/8
a 2gie pytanie
co myslicie na tym foceniu na trybie A-DEP?
Nie widzę problemu, żebyś wziął sprzęt, wyszedł z domu, pstryknął fotki i sobie sprawdził![]()
.