szczerze polecam sieciowe magazyny danych z mozliwoscia spiecia 2 w Raid 1 (tzw mirror), albo lepiej Raid 5, ale to juz wiekszy wydatek. mam 2 po 500GB, czyli do dyspozycji 500GB bezpiecznej przestrzeni. Trzymam tam zdjecia, i inne wazne dokumenty. Jak mi jeden dysk padnie, to naprawiam/kupuje nowy, wkladam i dane sa replikowane z tego drugiego. Ogromna zaleta jest latwy z kazdego komputera wpietego do sieci.
5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700
Moja rada:
ZMIEŃ kabel połączeniowy na inny, dobry - przed ewentualnym zakupem sprawdź czy będzie ok z innym kablem USB od np. drukarki.
Daj znać czy to było przyczyną.
Nie prawda. Jeśli dane są pofragmentowane to może się okazać, że część danych to będą tylko fragmenty plików.
Zgadza się, lecz jeśli szlag trafi MFT (dawniej FAT) to owszem, pliki nadal znajdują się na dysku. Można je odnaleźć po charakterystycznych początkach plików. Jeśli jednak dysk jest pofragmentowany to znajdziemy jedynie pierwszą część pliku a następnej nie wiadomo gdzie szukać. Czesto w takich wypadkach zachodzi krzyżowanie fragmentów plików. Dzieje się tak jesli program do odzyskiwania potraktuje kilka następujących jakurat po sobie fragmentów RÓŻNYCH plików jako jeden plkik do odzyskania. Wychodzi sieczka. Ciekawe efekty są w przypadku pokrzyżowanych plików mp3. Mamy wtedy mix muzyczny.