Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: gdzie moje zdjęcia? kłopot po naprawie dysku - HELP!

Początki nałogu

Domyślnie gdzie moje zdjęcia? kłopot po naprawie dysku - HELP!

Witam,

Dawno już tu nic nie pisałem, ale jak trwoga to...na forum po radę
    Otóż mam sobie zewnętrzny USB, niejaki Maxtor Basic 500GB.
    Wykorzystywany jako magazyn danych - głównie zdjęcia i .

Przyznaję - moja wina - beztrosko zwalałem tam dane. Gigabajty za
    gigabajtami. Dysk nie był nigdy porządkowany, aż w końcu coś się z nim
    stało, bo nie chciał się otwierać, przestał być rozpoznawany albo komputer
    zgłaszał błąd pliku kosza na tymże dysku.

Cóż było robić - uruchomiłem CHKDSK i ku mojemu zdziwieniu działał chyba z 15 minut zanim stwierdził, że wreszcie jest OK. Potem zeskanowałem dysk antywirem, ale okazał się czysty. No to jeszcze JKDefrag dla porządku i po wszystkim. Samo defragmentowanie też trwało chyba dobre 45 - 60 minut....

Teraz mój dysk - rozpoznanie bez problemu jak po maśle - uruchamiam ACDSee, żeby wyszukać kilka zdjęć i co widzę....?
    Niektóre pokazują się bez problemu a inne za #$%#@#$ żadne skarby!
    Ikonka jest normalna, że to JPEG itd, ale wyświetlić go i jego właściwości jak np. EXIF, za żadne diabły nie idzie...

I co tu teraz zrobić? Ma ktoś pomysł? Radę jaką? Niektórych zdjęć nie mam "zbackup'owanych"....

HELP!

PS. niby np. stoi napisane, że plik ma rozmiar 8,0MB, że to TIFF itp, ale już w Image Atrributes stoi, że Image Dimensions to 0x0 px ! O co tu chodzi?
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 01-08-2009 o 01:39

Początki nałogu

Domyślnie

Cóż, poczytałem trochę w sieci i wygląda na to, że dysk był tak mocno pofragmentowany, że podczas defragmentacji niektóre pliki mogły ulec /wymieszaniu. Cóż, te najważniejsze foty mam na płytach, inne jakoś przeboleję.

PAMIĘTAJCIE O REGULARNYM DEFRAGMENTOWANIU DYSKÓW!!!

Ja już dostałem nauczkę... Cholerny Windows...
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 01-08-2009 o 02:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    Cóż było robić - uruchomiłem CHKDSK i ku mojemu zdziwieniu działał chyba z 15 minut zanim stwierdził, że wreszcie jest OK.
    OK ?? a cos wiecej napisał - IMHO wiekszośc CHKDSK konczy sie poprawnie bo wlasnie tam prostuje sie bledne informacje o spojnosci danych na dysku.
    Prosuje ale nie "odzyskuje/naprawia"

No to jeszcze JKDefrag dla porządku i po wszystkim. Samo defragmentowanie też trwało chyba dobre 45 - 60 minut....
    Zastosowana przez Ciebie kolejność (chkdsk->defrag) praktycznie pogrzebała wszystkie szanse na "domowy" odzysk danych.

defragmentowanie dysku raczej wplywa na wydajnosc nie na bezpieczenstwo/naprawe systemu plikow. Jepiej jakbyś zalecil kolegom czeste chkdsk

Pozdrawiam
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    defragmentowanie dysku raczej wplywa na wydajnosc nie na bezpieczenstwo/naprawe systemu plikow. Jepiej jakbyś zalecil kolegom czeste chkdsk
    Pozdrawiam
    Defragmentacja wpływa znacząco na bezpieczenstwo danych. Zdefragmentowane dane dużo łatwiej jest odzyskać niż pofragmentowane.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Tylko z tego co sie oreintuje to defragmentacja nie ma nic wspolnego z utrata/odzyskaniem danych. To tylko odpowiednie poukladanie danych bez ingerencji w ich strukture. To tak jak bys byl magazynierem i postanowil zrobic porzadek z paletami, wkladajac te porozrucane po placu w wolne dziury miedzy juz ulozonymi. Nie rozwalasz natomiast pojedynczych palet.

Co do utraty to raczej wskazal bym tutaj na checkdisca. Swoja droga, istotne dane powinno sie zawsze backupowac, przekonalem sie jzu pare razy o tym, na szczescie nie bolesnie.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 01-08-2009 o 12:56
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wykorzystywany jako magazyn danych - głównie zdjęcia
    Sugerowałbym wykorzystywanie zewnętrznych dysków jako magazyn na backup danych .
    Ja tak mam - dysk fizyczny ze zdjęciami w kompie, drugi, osobny dysk fizyczny z backupem w kompie, zapasowy backup na zewnętrznym dysku 500GB (który zaczyna być za mały...).

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cóż, poczytałem trochę w sieci i wygląda na to, że dysk był tak mocno pofragmentowany, że podczas defragmentacji niektóre pliki mogły ulec /wymieszaniu. Cóż, te najważniejsze foty mam na płytach, inne jakoś przeboleję.

Ja nigdy w zyciu nie przeprowadzilem deframgentacji dysku i zyje. Niespojnosc na poziomie 3%. Z niczym nie ma problemu.

Ja już dostałem nauczkę... Cholerny Windows...
    A to zmuszał ktoś do używania?

PS. Poza tym Vitez dobrze mówi.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ja nigdy w zyciu nie przeprowadzilem deframgentacji dysku i zyje. Niespojnosc na poziomie 3%. Z niczym nie ma problemu.
    Wszystko zalezy od sposobu wykorzystywania kompa.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

A ja byłem pewien, że od systemu plików

Początki nałogu

Domyślnie

No nic, Kochani, dzięki za rady i opinie - zwłaszcza Tobie Vitez - muszę tylko wymienić dyski w szafie na większe.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów