Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Puszka do zdjęć nocnych i astronomii

Domyślnie Puszka do zdjęć nocnych i astronomii

Witam!
    To mój pierwszy post tutaj, więc witam Was wszystkich!

Od dłuższego czasu obnoszę się z zamiarem zakupu puszki w przedziale do 2000 PLN. Granica cenowa dyktuje miejsce poszukiwań - alledrogo. Jakie mam preferencje? Przede wszystkim zdjęcia nocna i astronomia* (długie czasy) i zdjęcia architektury i krajobrazu, rzadziej portret itp. Ukierunkowałem się ku C w związku z jego cmosem (niskie szumy) i współpracą z m42. Obiekty (na razie) moich westchnień to: 30d, 40d, 400d (?) i 450d (?).
    W związku z tym kieruję pytanie do Was, drodzy Forumowicze, który z w/w korpusów jest najbardziej godny uwagi? Dlaczego akurat ten model góruje nad starszym poprzednikiem? Czy warto dokładać 500 na 40d, niż wziąć tańszego, aczkolwiek starszego 30d? A może warto rozejrzeć się za czymś innym?

O zasadzie, że lepiej dołożyć do obiektywu - wiem 8) I fanem mpx nie jestem.

*na razie nie interesują urządzenia obracające korpus.

Dziękuję wszystkim za wypowiedź i pomoc!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

20Da.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

to niekonieczie musi byc 20Da, wiele osob uzywa 350D ale po modyfikacjach,
    jak na serio chcesz sie tym zajac to proponuje odwiedzenie jakiegos forum o astrofotografii, tam znajdziesz na pewno o wiele wiecej informacji niz tu i sporo kompetentnych osob

przykladowo:
    http://astro-forum.org/Forum/index.php?showforum=5
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

20da i modyfikacje o których wcześniej mowa to poprostu brak filtra IR
    (lub jego usunięcie). W każdym razie marcin.em nie użyjesz tego do "fotografii dziennej", albo inaczej, użyjesz ale efekt nie będzie zbyt naturalny Robić zdjęcia na długich czasach można na wszystkich wymienionych przez Ciebie puszkach. Ja osobiście polecam 20d(praktycznie to jest to samo co trzydziestka z mniejszym LCD) albo jak utrafisz to 40stka. Poszukaj tylko czegoś niezbyt wytłuczonego i będzie ok.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

20D sprosta Twoim wymaganiom.

Domyślnie

O 20Da nie czytałem Ale jeśli ze zdjęciami codziennymi może być problem to niestety odpada w przedbiegach. Wiem, że zaznaczyłem docelowe wykorzystanie jako sprzęt dla astronoma, jednak zdjęć w dzień będzie zdecydowanie więcej.
    Zobaczę, co też ma ten 20D ;]

Domyślnie

Hmm, więc poza paroma szczegółami i większym ekranem 20D jest taki sam jak 30D? Moglibyście powiedzieć mi czy istnieje możliwość wymiany matówki w w 20D i 30D we własnym zakresie jak ma to miejsce w czterdziestce?

Uprawnienia umieszczania postów