Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Pozwolenie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Pozwolenie?

Opowiem całą historyjke a na końcu zadam pytanie.

Pewnego dnia kiedy to parkowałem samochód u siebie w bloku w garażu zauważyłem, że popękane, poplamione i generalnie zasyfiałe ściany świetnie nadają się na tekstury. Pare dni później zszedłem do garażu z aparatem i zacząłem fotografować te ściany. Po chwili podszedł do mnie ochroniarz i mówi mi że ja tu nie mogę fotografować i że muszę się udać po pozwolenie do administracji... Czy to jest prawda, że ja nie mogę fotografować ściany u siebie w bloku w garażu?

Jeżeli ochroniarz nie ma racji to co ja mam mu pokazać jako dowód?

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Co ochroniarz robił w Twoim garażu? ;-) Rozumiem, że to garaż na jeden samochód, garaż za który płacisz - jakiś wynajem, razem z mieszkaniem czy coś w tym stylu?
    Jeśli tak to pewnie wg niego nie możesz również fotografować u siebie w mieszkaniu?
    Poza tym kto mu płaci? Chyba mieszkańcy czyli również Ty. Jesteś jego pracodawcą znaczy się a on do Ciebie z takimi zakazami...
    Ostatnio edytowane przez blum ; 31-07-2009 o 17:38

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To jest garaż dla wszystkich mieszkańców bloku, niestety nie jest on tylko mój. Opłacam 1 miejsce parkingowe.
    Starałem się wytłumaczyć temu ochroniarzowi ale rozmowa z nim to jak rozmowa z jakims debilem... na wszystko ma jedną opowiedz "nie wolno i tyle". W końcu skończyło się na tym, że stanąłem na swoim miejscu parkingowym i powiedzialem mu, że ten kwadrat opłacam i że moge sobie na nim robic co chce to sie przynajmniej odczepił ale stał dalej obok...

Zna któś może jakąś strone internetową gdzie jest zbiór praw związanych z fotografowaniem?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zapytaj go o podstawę prawną i grzecznie poproś, żeby przestał przeszkadzać, albo wezwał policję.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zapytaj go o podstawę prawną[...]
    Nie rób tego! Pomyśli, że obrażasz jego matkę i... zęby będziesz zbierał z ulicy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Nie rób tego! Pomyśli, że obrażasz jego matkę i... zęby będziesz zbierał z ulicy.
    Naprawdę aż tak się boisz ochroniarzy że takie dziwne rady dajesz?
    Jakby bezpodstawnie zaatakował to dopiero miałby przes* .

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Naprawdę aż tak się boisz ochroniarzy że takie dziwne rady dajesz?
    Jakby bezpodstawnie zaatakował to dopiero miałby przes* .
    Tak tylko trochę sobie żartowałem. Ale z drugiej strony: co z tego, że ochroniarz miałby przekupkane, jeśli wiesz... zęby na ulicy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Tak tylko trochę sobie żartowałem. Ale z drugiej strony: co z tego, że ochroniarz miałby przekupkane, jeśli wiesz... zęby na ulicy.
    Zasądzone odszkodowanie (sądzić się z firmą go zatrudniającą a nie z nim samym) z nawiązką wystarczyłoby na solidne implanty zębów . A i na fajne szkiełko by zostało.

Początki nałogu

Domyślnie

Na forum wielokrotnie poruszane były wątki związane z prawną stroną fotografowania w miejscach publicznych oraz miejscach prywatnych dostępnych publicznie np. w galeriach handlowych.
    A swoją drogą to chyba zawsze było tak że mieszkańcy gett mają ograniczone prawa. Może nie warto mieszkać w zamkniętych pilnowanych osiedlach, blokach itp, chyba więcej z tego wynika ograniczeń niż rzeczywistego bezpieczeństwa.

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

[QUOTE=jkl8;682648 chyba więcej z tego wynika ograniczeń niż rzeczywistego bezpieczeństwa.[/QUOTE]

Witam

Tak - to fakt.
    Mieszkam w "blokowisku". Nigdy nie miałem problemu z fotografowaniem czegokolwiek. Łącznie ze styropianowym "śniegiem" w trakcie ocieplania bloków.
    Natomiast w poprzednia niedzielę - znaczy się wczoraj - robiłem zdjęcia córce moich przyjaciół, mieszkających w tzw. (tfu tfu) ENKLAWIE. Przytruchtał PAN KARK (ochroniarz) i zapodał przekaz że nie wolno. Bo bezpieczeństwo, bo czy to moje dziecko (?!?!?!). "Postraszyłem" legitymacją prasową :-D ale nie był do końca przekonany - no w każdym razie cierpiał. Fakt - w tych "gettach" jednak coś jest.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów